[ad_1]
Της
Ελευθερίας Κούρταλη
Από τα ψηλά στα… χαμηλά βρέθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς ο Γενικός Δείκτης αν και άνοιξε με έντονα θετικές διαθέσεις –και κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα στην Ευρώπη- σημειώνοντας κέρδη άνω του 1%, στη συνέχεια το ανοδικό μομέντουμ χάθηκε με αποτέλεσμα μετά τα μέσα της συνεδρίασης η αγορά να γυρίσει σε αρνητικό έδαφος και να κλείνει στα χαμηλά ημέρας, κάτω από τις 630 μονάδες.
Η αποκλιμάκωση των εντάσεων στο Αιγαίο έδωσε στην αρχή της συνεδρίασης τον θετικό ρυθμό στην αγορά, ωστόσο ο εξαιρετικά χαμηλός τζίρος και η γενικότερη απουσία των διεθνών χαρτοφυλακίων λόγω και της risk-off διάθεσης που υπάρχει στις αγορές, δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τους πωλητές από το να κάνουν για μία ακόμη φορά αισθητή την παρουσία τους. Οι διπλωματικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας κράτησαν τους επενδυτές νευρικούς, τη στιγμή που τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα στις εξελίξεις γύρω από την πανδημία και τις επιπτώσεις της, και αυτό δεν μπορεί να αφήσει το Χ.Α ανεπηρέαστο τη στιγμή που το κλίμα και λόγω Τουρκίας παραμένει εύθραυστο μέχρι τουλάχιστον να λήξη η ισχύς της NΑVTEX.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι επενδυτές είναι μάλλον απίθανο να αυξήσουν το ρίσκο τους και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα κινηθούν επιλεκτικά κατά περίπτωση, όπως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξη του 1,30% στις 626,08 μονάδες και στα χαμηλά ημέρας, ενώ στο άνοιγμα σημείωσε κέρδη άνω του 1% αγγίζοντας τις 641,78 μονάδες, και ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,2 εκατ. ευρώ , κυρίως λόγω του νέου πακέτου 5.992.759 τεμαχίων στη Lamda Development αξίας 33,56 εκατ. ευρώ, το οποίο έγινε στην τιμή ων 5,6 ευρώ ανά μετοχή (το 3,39% του μετοχικού κεφαλαίου)
κάτι που είχε προαναγγελθεί
από την Παρασκευή.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 1,35% στις 1.510,42 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημείωσε οριακές απώλειες 0,09% στις 827,05 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης, από άλμα άνω του 3% στο άνοιγμα, έκλεισε με απώλειες 1,99% στις 325,29 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -2,08%, την Eurobank στο -2,31%, την Εθνική στο -1,87% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -1,21%.
Στα υπόλοιπα blue chips, το ταμπλό ήταν σχεδόν ολοκληρωτικά “κόκκινο” με μόνο τις Μυτιληναίος (+1,57%) και Ελλάκτωρ (+0,46%) να κλείνουν με κέρδη. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Lamda Development (-6,09%), ΕΛΠΕ (-2,88%), ΓΕΚ Τέρνα (-2,81%), Σαράντης (-2,72%), ΟΛΠ (-2,55%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,23%) και Aegean (-2,18%).
Σύμφωνα με την Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 620 μονάδες και αντίστασης οι 643 (ΚΜΟ 20). Η πορεία του Γενικού Δείκτη, όπως επισημαίνει, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις με την Τουρκία και τις διεθνείς αγορές. Ο κύκλος της έντασης που άνοιξε με την Τουρκία αυξάνει το ρίσκο χώρας με αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία (τουρισμός, ξένες επενδύσεις) και τις μετοχές. Επιπλέον, αυξάνονται και στην Ελλάδα τα κρούσματα του COVID 19.
Πάντως, στα… καλά νέα, νέο ράλι κατέγραψαν και σήμερα τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει βουτιά κατά 4,6% στο 1,058% και μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 0,92% που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο (από 4,1% που είχε βρεθεί στα μέσα Μαρτίου), ενώ σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκε η απόδοση του 5ετούς και στα ότι του 0,28%. Το γεγονός ότι εν μέσω κρίσης η Fitch διατήρησε αμετάβλητη την αξιολόγηση της χώρας, σε συνδυασμό με τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε τη συνεχιζόμενη βοήθεια από το QE της ΕΚΤ, η ελληνική αγορά ομολόγων συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL