
[ad_1]
Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να εστιάζουν στην ένταση που επικρατεί μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, της Κίνας και των ΗΠΑ.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες 1,70% στις 367,29 μονάδες, με τις μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας να ηγούνται της πτώσης με 3,8%.
Ο γερμανικός δείκτης DAX έκλεισε πτωτικά κατά 2,02% στις 12.838 μονάδες, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 έχασε 1,41% στις 6.123,82 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 1,54% στις 4.956,43 μονάδες.
Στον ευρωπαϊκό νότο ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB κατέγραψε πτώση 1,85% και ο ισπανικός δείκτης IBEX 35 έχασε 1,22%.
Οι επενδυτές είχαν τα βλέμματά τους στραμμένα στις κινήσεις της Κίνας μετά την απόφαση των ΗΠΑ να κλείσουν το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον. Το Πεκίνο από την πλευρά του ανακοίνωσε πως ανακαλεί την άδεια του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην νοτιοδυτική κινεζική πόλης Chengdu.
Επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσινγκτον καθώς η Κίνα διέταξε τις ΗΠΑ να κλείσουν το προξενείο τους στην πόλη Chengdu την Παρασκευή, ως αντίποινα στην εντολή των ΗΠΑ νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.
Η Κίνα είχε προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα όταν της δόθηκε διορία 72 ωρών – μέχρι την Παρασκευή – να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον, και είχε προτρέψει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την απόφασή τους.
Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να αποκλίνουν από την προοπτική συμφωνίας σχετικά με την εμπορική τους σχέση μετά το Brexit. O επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ ανέφερε πως δεν έχει γίνει ιδιαίτερη πρόοδος στα βασικά ζητήματα και μια εμπορική συμφωνία φαίνεται τώρα απίθανη.
Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι πωλήσεις λιανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατακόρυφα τον Ιούνιο, καθώς οι καταναλωτές επέστρεψαν στις αγορές μετά από την χαλάρωση του lockdown.Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 13,9% σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία ONS, ανεβάζοντας το συνολικό επίπεδο των πωλήσεων σε παρόμοια επίπεδα με αυτά πριν από την πανδημία.
Παράλληλα, σε υψηλό 25 μηνών διαμορφώθηκε ο σύνθετος ΡΜΙ στην ευρωζώνη για τον Ιούλιο, καθώς τα περισσότερα τμήματα της οικονομίας που είχαν κλείσει εξαιτίας του κορονοϊού, άνοιξαν εκ νέου και οι καταναλωτές επέστρεψαν στα καταστήματα και στα γραφεία τους και ξοδεύουν λεφτά. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 54,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 48,5 μονάδες τον Ιούνιο, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 51,1 μονάδες. Ο δείκτης νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε στις 52,7 μονάδες από τις 47 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018, υποδηλώνοντας πως η ανάκαμψη θα παραταθεί και τον Αύγουστο.
Στα εταιρικά αποτελέσματα, η Thales SA ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη α΄ εξαμήνου της χρήσης υποχώρησαν εξαιτίας της κατακόρυφης μείωσης της αγοράς πολιτικών αεροσκαφών από την πανδημία, ενώ έθεσε νέους στόχους για το έτος. Η γαλλική εταιρεία αεράμυνας ανακοίνωσε καθαρά κέρδη για την περίοδο, ύψους 65 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση 88% από τα 557 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Οι μετοχές της βρετανικής Centrica πραγματοποίησαν άλμα 16%, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να πουλήσει την αμερικανική επιχείρησή της Direct Energy για 3μ8 δισ. δολάρια.
Στο άλλο άκρο του ευρωπαϊκού δείκτη blue chip, οι μετοχές του Dialog Semiconductor της Βρετανίας μειώθηκαν κατά 7%.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL