Της Δήμητρας Καδδά

Διπλασιασμός των μέτρων στήριξης με ακόμη 7 δισ. ευρώ παρεμβάσεις δημοσινομικού χαρακτήρα οι οποίες θα πλαισιώσουν τα 10 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων για δράσεις παροχής ρευστότητας σε επιχειρήσεις, είναι ο βασικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έως το τέλος Ιουνίου.  Σε δημοσιονομικό επίπεδο προβλέπεται  η πλήρης εφαρμογή των μέτρων στήριξης τον Μάιο και η κάλυψη της αγοράς  τον Ιούνιο με αλλαγή του “προφίλ” των παρεμβάσεων λόγω της υπόθεσης μερτικού “ανοίγματος”.

Τα λεφτά αυτά δεν λαμβάνουν υπόψη το πακέτο των 3,5-4,5 δισ. ευρώ που προκύπτουν από τις  αποφάσεις του Eurogroup της 9ης Απριλίου. Δηλαδή του προγράμματος SURE για τη στήριξης των θέσεων εργασίας αλλά και τα δάνεια της ΕΤΕπ προς επιχειρήσεις.

Επιπλέον, από τα τέλη Απριλίου αναμένονται τα 10 δισ. ευρώ των χρηματοδοτικών πρωτοβουλιών του υπουργείου Ανάπτυξης: για την κάλυψη των τόκων δανείων, αλλά και για την παροχή κεφαλαίων κίνησης.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, προς το παρόν εφαρμόζονται μέτρα αξίας 6,8 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει ήδη υπολογίσει την επανάληψη των μέτρων με συνολικό κόστος στα 14 δισ. ευρώ.

Στον εν λόγω σχεδιασμό περιλαμβάνεται μάλιστα και μία επανάληψη του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ο πρώτος κύκλος λήγει την Τρίτη του Πάσχα με στόχο έως τον Μάιο να γίνουν οι πληρωμές, ενώ πλέον αφορά υπό όρους και σε εταιρείες χωρίς εργαζομένους.

Το νέο πακέτο μέτρων σχεδιάζεται να είναι πιο στοχευμένο, ώστε να καλύψει και εταιρείες που έχουν εποχική δραστηριότητα και ανοίγουν μετά το Μάρτιο. Θα προσαρμοστεί πλέον στη φάση της εξόδου από το lockdown με εδικά μέτρα σε κλάδους που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει εξαγγείλει ήδη τους 8 κλάδους στους οποίους θα δοθεί προτεραιότητα. Είναι ο τουρισμός (εποχικός και 12 μηνών), η ενέργεια, ο πρωτογενής τομέας, οι μεταφορές, η ακτοπλοΐα, ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, η ναυτιλία και κάποια περιουσιακά στοιχεία του Υπερταμείου.

Ο σχεδιασμός για τη δεύτερη αυτή φάση δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς οι οδηγίες αναμένονται πρώτα από τις υγειονομικές υπηρεσίες. Έχουν τεθεί επί τάπητος μία σειρά από εναλλακτικά σενάρια και ανάλογα με τις υγειονομικές αποφάσεις, θα εφαρμόζονται και τα μέτρα στήριξης.

Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε επίσης και την επανάληψη των μέτρων στήριξης που ήδη έχουν εφαρμοσθεί για τον Μάιο. Δεν απέκλεισε ωστόσο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις αν ενεργοποιηθεί το σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας και της άρσης του lockdown κάποιων κλάδων.

Αλλά και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης  επισήμανε σε συνέντευξή του στη Καθημερινή πως συνολικά το κόστος των μέτρων στήριξης αν “προχωρήσουμε και στον Μάιο και αρχίσει να ανοίγει η οικονομία από τον Ιούνιο” θα φτάσει στα 14 δισ. ευρώ. Επιπλέον παράγοντας που  δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει  είναι το “τι θα συμβεί στον τουρισμό και τι απαιτήσεις θα έχει αυτό, ταμειακές και δημοσιονομικές. Επίσης, δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα από τα καινούργια εργαλεία που δημιουργούνται στην Ευρώπη για χρήση από τα κράτη-μέλη και πόσο ευέλικτα θα αποδειχθούν στην πράξη” είπε.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM