lt;p>
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Δεύτερη ημέρα ισχυρής ανόδου για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον τραπεζικό κλάδο τελικά να δίνει τη λύση για τη διάσπαση της συσσώρευσης του Μαΐου και να οδηγεί τον Γενικό Δείκτη στα υψηλά σχεδόν ενός μήνα, ακόμη και στη σημερινή μετ’ εμποδίων συνεδρίαση.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,79% στις 635,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 623,71 μονάδων (-0,10%) και 637,07 μονάδων (+2,04%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 78,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 4,2 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,77%, στις 1.520,90 μονάδες, ενώ στο +2,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 840,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 12,33% στις 326,02 μονάδες.
Μπορεί για δύο ώρες περίπου η συνεδρίαση στο ΧΑ να είχε ανασταλεί λόγω τεχνικών προβλημάτων, εντούτοις η επαναφορά των συναλλαγών ήταν δυναμική, με τις τράπεζες να οδηγούν με το ισχυρό ράλι ανόδου τους τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 630 μονάδες. Μάλιστα, αυτό έγινε με την αποφασιστική διάσπαση των 300 μονάδων στον τραπεζικό δείκτη, ένα επίπεδο που είχε ταλαιπωρήσει πολύ τον κλάδο το τελευταίο διάστημα. Η ανάλωση χρόνου στις 600 μονάδες του Γενικού Δείκτη βοήθησε τους αγοραστές να μαζέψουν δυνάμεις καθώς από την αρχή του μήνα έως σήμερα οι πωλήσεις στον τραπεζικό κλάδο είχαν οδηγήσει σε κλαδικές απώλειες άνω του 20%, βάζοντας ουσιαστικά φρένο σε κάθε προσπάθεια ανοδικής εκτόνωσης.
Φαίνεται όμως ότι μεγάλο μέρος των εκροών που προκλήθηκαν από τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών του MSCI ολοκληρώνονται σταδιακά, ενώ σειρά παίρνουν και κάποιες εισροές από index funds που δραστηριοποιούνται στον small cap που εντάχθηκαν πλέον οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και η Motor Oil. Βέβαια, έως την Παρασκευή, τελευταία μέρα του rebalancing τίποτα δεν μπορεί να προεξοφληθεί, με αρκετά χαρτοφυλάκια να παραμένουν επιλεκτικά στις κινήσεις τους.
Παράλληλα, σήμερα αρχίζει το 10ο roadshow για τον διεθνή χρηματοοικονομικό κλάδο της Deutsche Bank, στο οποίο έχουν προσκληθεί και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. Εκεί οι ξένοι κυρίως επενδυτές αναμένεται να ζητήσουν να μάθουν τις αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα εκκαθάρισης των ισολογισμών, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση του κορονοϊού. Και όπως έχουν επισημάνει αρκετοί αναλυτές του κλάδου, σαφώς θα υπάρξουν καθυστερήσεις, οι οποίες όμως δεν μπορούν να εκτιμηθούν στην παρούσα φάση, καθώς ουδείς γνωρίζει εάν η διαδικασία “ανοίγματος” της οικονομίας προχωρήσει ομαλά.
Εκτός των παραπάνω, όμως, ένα άλλο σενάριο δείχνει να υποστηρίζει τους επενδυτές να αναλάβουν παραπάνω ρίσκο, σε μια περίοδο μάλιστα έντονης αβεβαιότητας στο μέτωπο της οικονομίας. Και αυτό το σενάριο συνδέεται με τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στη Γερμανία για τη συμφωνία Μέρκελ – Μακρόν για το ταμείο ανάκαμψης της οικονομίας. Όπως όλα δείχνουν η πλειοψηφία των Γερμανών εγκρίνει την προοπτική αμοιβαιοποίησης του χρέους στην Ευρωζώνη, πράγμα αδιανόητο εδώ και λίγα χρόνια.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, Eurobank με +15,57%, Εθνική με +14,42% και Πειραιώς με 12,39% οδήγησαν υψηλότερα την αγορά και κάλυψαν σημαντικό έδαφος (μαζί με τη χθεσινή άνοδο) από την πτώση του Μαΐου, ενώ και η Alpha Bank έκλεισε στο +7,05%. Κέρδη που ξεπέρασαν το 5% σημείωσαν οι Φουρλής, Βιοχάλκο και ΑΔΜΗΕ.
Η άνοδος σε Ελλάκτωρ, Aegean και Jumbo ξεπέρασε το 3%, η ΕΧΑΕ και ο ΟΛΠ έκλεισαν στο +2,32% και +2,09% αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil και ΔΕΗ. Ο Μυτιληναίος κατάφερε στο τέλος να κλείσει με κέρδη 0,71%, ενώ η ΕΥΔΑΠ έκλεισε χωρίς μεταβολή.
Στον αντίποδα, η Λάμδα και η ΓΕΚ Τέρνα συγκράτησαν την άνοδο της αγοράς, αφού έκλεισαν με απώλειες 2,90% και 2,12% αντίστοιχα, όπως και η Coca Cola με το -1,41% που σημείωσε. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, Titan, ΟΠΑΠ, Σαράντης και ΟΤΕ.
Πηγή: