
[ad_1]
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:36
Της
Ελευθερίας Κούρταλη
Ξεσπά ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι
των ευρωπαϊκών αγορών
, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει να κινείται πάνω από το κρίσιμο σημείο στήριξης των 630 μονάδων, μετά και την αποκλιμάκωση που φαίνεται να έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά τις τουρκικές προκλήσεις καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αποφασίστηκε το “πάγωμα”, προσωρινά, των επιχειρήσεων του Όρουτς Ρέις, εν αναμονή συζητήσεων με την Ελλάδα. Άλλωστε η αγορά “χρωστά” μία… γενναία αντίδραση καθώς δεν…. πρόλαβε να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά της συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι αναλυτές πάντως κρατούν μικρό καλάθι καθώς όπως μας έχει συνηθίσει το Χ.Α, η εικόνα στο άνοιγμα της συνεδρίασης πολλές φορές είναι εντελώς αντίθετη από αυτήν στο κλείσιμο. Η ελληνική αγορά, όπως επισημαίνουν, παραμένει ευάλωτη και η υψηλή μεταβλητότητα καθώς και οι χαμηλοί όγκοι συνεχίζουν να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της κάτι που κάνει αβέβαιη την πορεία της ακόμα και εντός της ίδιας της ημέρας.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,82% στις 637,45 μονάδες ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 10 εκατ. ευρώ. Κατά την Merit Securities, πρώτο σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι πλέον οι 620 μονάδες και δεύτερο οι 610 μονάδες.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο της τάξης του 1,88% στις 1.538,84 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται κατά 0,54% στις 831,49 μονάδες.
Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άλμα 4,08% στις 338,56 μονάδες, με την Alpha Bank στο +3,55%,την Eurobank στο +4,26%,την Εθνική Τράπεζα στο +3,98% και την Τράπεζα Πειραιώς στο +4,92%.
Στα υπόλοιπα blue chips, καμία μετοχή δεν καταγράφει απώλειες, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι ΔΕΗ (+3,74%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,41%). Κέρδη άνω του 2% καταγράφουν οι ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, ΕΛΠΕ, Motor Oil.
Την ίδια στιγμή, το κλίμα στην αγορά ομολόγων συνεχίζει να είναι θετικό, με τους κρατικούς τίτλους να έχουν αποσυνδεθεί πλήρως από την πορεία του Χ.Α. Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί εκ νέου, και κατά 2,6% φτάνοντας το 1,07%, ενώ σε ιστορικά χαμηλά και με πτώση σχεδόν 16% κινείται η απόδοση του 5ετούς ομολόγου, στο 2,72%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι σίγουρο ότι μια γεωπολιτική αναταραχή, έστω και βραχυχρόνια, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο, όσο και στην χρηματιστηριακή αγορά. Αυτό εξηγεί την αντίδραση του Χ.Α μετά τις δηλώσεις της τουρκικής προεδρίας ωστόσο ο παράγοντας Τουρκία πάντα ενέχει ρίσκο και το “απρόβλεπτο”. Όπως επισημαίνουν μπορεί η τουρκική πλευρά να εμφανίζεται διατεθειμένη να σταματήσει τις προκλήσεις, όμως τα τουρκικά δημοσιεύματα και οι “εμπρηστικές” δηλώσεις δεν λείπουν, κάτι που κρατά την αγορά σε “επιφυλακή”.
Καθώς πάντως τα πράγματα στο μέτωπο των τουρκικών προκλήσεων φαίνεται να ηρεμούν, προς το παρόν τουλάχιστον, η αντίδραση μετά τις πιέσεις επί περίπου μία εβδομάδα στο ταμπλό λόγω Τουρκίας, είναι λογική και… επόμενη. Παράλληλα, τα θετικά νέα για το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι πιθανό να αποτυπωθούν στο ταμπλό δίνοντας, έτσι, στην αγορά καύσιμα για να κινηθεί υψηλότερα στη συνέχεια.
Ωστόσο δεν θα είναι εύκολο. Θα πρέπει να συνδυαστεί με ενίσχυση του τζίρου και φυσικά με ένα θετικό κλίμα στα διεθνή χρηματιστήρια, την ώρα που ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σε εξέλιξη σε πολλές χώρες, με την Ελλάδα να
βλέπει επίσης αύξηση των κρουσμάτων
για ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τον τουρισμό του επόμενου διαστήματος καθώς και για την οικονομική δραστηριότητα.
Θυμίζουμε πως οι φόβοι για τον τουρισμό ήταν και αυτοί που οδήγησαν στο υπερβολικό sell-off του Χ.Α. τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Ο τουρισμός και το πλήγμα που δέχεται και που αναμένεται να δεχτεί συνολικά το 2020 είναι ένας από τους βασικούς λόγους που αρκετά διεθνή χαρτοφυλάκια αποφεύγουν να αυξήσουν την έκθεση στο Χ.Α, ακριβώς λόγω της εξάρτησης της οικονομίας από τον τουρισμό. Με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη να σημειώνει σήμερα πως “η τουριστική περίοδος θα πάει χειρότερα του αναμενόμενου” χαρακτηρίζοντας σχεδόν “σοκαριστικό” το ότι, “είναι ανάποδη από αυτή που περιμέναμε η πορεία του ιού”, σίγουρα οι προσδοκίες δεν μπορεί παρά να είναι ιδιαίτερα χαμηλές.
Έτσι, μπορεί οι αναλυτές να υπογραμμίζουν το τελευταίο διάστημα (Jefferies, HSBC) πως οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές, ωστόσο, επισημαίνουν πως, για να επιστρέψει η θετική ψυχολογία των επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο, πρέπει το μέτωπο των μακροοικονομικών δεικτών να τους δώσει κάποια… κίνητρα. Έτσι, για να έχει διάρκεια μία νέα ανοδική κίνηση, θα χρειαστούν απτές αποδείξεις και από το μέτωπο της οικονομίας.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL