
[ad_1]
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:25
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Εντός στενού εύρους διακύμανσης κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά πλέον να παλεύει να μην δοκιμάσει τη στήριξη των 630 μονάδων αλλά και να ανατρέψει το ήδη τετραήμερο αρνητικό της σερί, χωρίς όμως να μπορεί να κάνει τη διαφορά λόγω της επιφυλακτικότητας αρκετών χαρτοφυλακίων.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,27% στις 637,58 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 6,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.537,64 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,99% στις 359,24 μονάδες.
Η αγορά δεν μπορεί να σπάσει αποφασιστικά τον πτωτικό κύκλο των τελευταίων ημερών, παρά το γεγονός ότι σήμερα κλείνει ένα δύσκολο εξάμηνο και δεν αποκλείεται να δούμε κάποιες κινήσεις βελτίωσης της εικόνας του πρώτου μισού του έτους. Όμως η “γεύση” που έχει αφήσει αυτό το εξάμηνο στους επενδυτές είναι πολύ πικρή, καθώς το πρώτο δίμηνο τίποτα δεν προμήνυε αυτό που επακολούθησε.
Η αγορά άρχισε το έτος έχοντας ισχυρή ορμή από ένα εντυπωσιακό 2019, με την κυβέρνηση να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες στο μεταρρυθμιστικό μέτωπο, το οποίο ζητούσε σύσσωμη η επενδυτική κοινότητα. Οι περισσότερες θέσεις ήταν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, με πολλές κινήσεις να είχαν οδηγό την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου ανάκαμψης από την 10ετή κρίση.
Όμως το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού και τα πρωτοφανή, σε καιρό ειρήνης, μέτρα που ελήφθησαν ανέτρεψαν τη συντριπτική πλειονότητα των επενδυτικών στρατηγικών, οδηγώντας την αγορά σε ραγδαία πτώση, που ξεπέρασε ακόμη και το 50% τον Μάρτιο, ενώ οδήγησε τον τραπεζικό κλάδο σε νέα ιστορικά χαμηλά. Μέσα σε δύο μήνες όλα ανατράπηκαν, κάτι που φυσικά δεν συνέβη μόνο στην ελληνική αγορά, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Βέβαια έκτοτε έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση των προοπτικών, ωστόσο, το ΧΑ δεν έχει καταφέρει να μπει σε μια ισχυρή ανοδική τροχιά. Και αυτό διότι όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές, όπως και τα στελέχη των εισηγμένων, τα πραγματικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση της πανδημίας στην οικονομία, θα “υλοποιηθούν” το τρίτο τρίμηνο του έτους. Και μέχρι τότε κάθε εκτίμηση θα είναι επισφαλής, επομένως κάθε επενδυτική κίνηση θα εμπεριέχει μεγάλο ποσοστό ρίσκου. Έτσι το ΧΑ κλείνει σήμερα το εξάμηνο με την αβεβαιότητα να βρίσκεται στο κόκκινο και τη διάθεση επενδυτικού ρίσκου στο… μηδέν.
Οι κινήσεις στο ταμπλό επομένως προσιδιάζουν περισσότερο σε αναπροσαρμογές, με τον τζίρο να είναι χαμηλός. Οι Aegean, Πειραιώς, Ελλάκτωρ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Titan και Εθνική σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Eurobank, Alpha bank, Τέρνα Ενεργειακή, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ και Jumbo.
Ήπια πτωτικά κινούνται, στον αντίποδα, οι Λάμδα, ΟΛΠ, Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Φουρλής και ΟΠΑΠ, ενώ ο Σαράντης χανει 1,22%. Η ΕΥΔΑΠ σημειώνει πτώση 4,11%.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL