Μια σημαντική εξέλιξη στο τραπεζικό τοπίο της Γερμανίας δημοσίευσε το Reuters, αναφέροντας ότι η Commerzbank προγραμματίζει περικοπές έως και 4.000 θέσεων εργασίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η γερμανική τράπεζα ενδέχεται να μειώσει το προσωπικό της κατά 3.000-4.000 υπαλλήλους, από σύνολο 42.000, προκειμένου να ενισχύσει την ανεξαρτησία της απέναντι σε πιθανές εξαγορές από την ιταλική Unicredit.

Ωστόσο, η Sueddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η εξαγορά από την Unicredit φαίνεται δύσκολη να αποτραπεί. Την Πέμπτη (13/2) αναμένεται η παρουσίαση ενός σχεδίου από το εποπτικό συμβούλιο της τράπεζας.

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η Commerzbank είχε ανάγκη από κρατική διάσωση και από τότε έχει σημειώσει περιορισμένη πρόοδο. Το περασμένο φθινόπωρο, το κράτος πούλησε το μερίδιό του στην τράπεζα, με αποτέλεσμα η Unicredit να αποκτήσει το 10% των μετοχών της Commerzbank.

Η Unicredit, μέσω άλλων χρηματοπιστωτικών εργαλείων, έχει πλέον πρόσβαση σχεδόν στο 29% των μετοχών της Commerzbank και επιδιώκει την εξαγορά της, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η νέα διοίκηση, υπό τη διεύθυνση της Μπετίνα Όρλοπ, η οποία εργάζεται πάνω σε στρατηγικές για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση της τράπεζας.

Επιπλέον, κατά της εξαγοράς έχει ταχθεί και ο υποψήφιος καγκελάριος από την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), Φρίντριχ Μερτς. «Οι πολιτικοί στην Γερμανία είναι κατά της εξαγοράς», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Έσσης, Μπόρις Ράιν (CDU).