Της Νένας Μαλλιάρα

Μακροοικονομικές προϋποθέσεις που διαμορφώνουν μια πολύ πιο ευνοϊκή κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες, δημιουργούν η προοπτική του Ταμείου Ανάκαμψης και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει το πανδημικό QE (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP) στο 1,350 τρισ. ευρώ.

Οι δύο πανευρωπαϊκές εξελίξεις έρχονται ως “αρωγοί” σε μια στιγμή που οι ελληνικές τράπεζες θα ξεκινήσουν να υλοποιούν το σχέδιο δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων τους μέσω του ελληνικού APS, “Ηρακλής”, προσβλέποντας στο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

Καθώς τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και το ενισχυμένο QE εκτάκτων συνθηκών της ΕΚΤ αίρουν την αβεβαιότητα και θωρακίζουν τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής Οικονομίας, ενισχύουν αυτόματα την δυναμική του asset των ελληνικών NPLs, κάνοντάς το πιο ελκυστικό στους επενδυτές. Ειδικότερα, ενισχύουν τις προοπτικές ανόδου για την αγορά των ακινήτων, τα οποία αποτελούν τις εξασφαλίσεις στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα μεταβιβαστούν στον “Ηρακλή”. Πρόκειται για το στοιχείο του ενδιαφέροντος των επενδυτών, καθώς το καλύτερο οικονομικό περιβάλλον που θα οδηγήσει και σε υψηλότερες τιμές στα ακίνητα – εξασφαλίσεις, θα δημιουργήσει, εντέλει, υπεραξίες στα χαρτοφυλάκια NPLs και κίνητρο στους επενδυτές να τα αγοράσουν.

Το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις NPLs που θα μεταφερθούν στον “Ηρακλή” συνδυάζεται για τις τράπεζες με δύο ακόμη πλεονεκτήματα: α) την ευχέρεια για την πιστοληπτική αξιολόγηση των τιτλοποιήσεών τους με διαβάθμιση μόνο ΒΒ- (όταν στην Ιταλία, που έχει επίσης μεγάλη ανάγκη τις τιτλοποιήσεις για να μειώσει το υψηλό απόθεμα των NPLs, απαιτείται υψηλότερο rating), και β) το zero risk για τη στάθμιση στο ενεργητικό των senior τίτλων που θα διακρατήσουν οι τράπεζες. Η μηδενική στάθμιση κινδύνου είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης που θα διακρατήσουν οι τράπεζες από τις τιτλοποιήσεις, θα προσμετρώνται στα κεφάλαιά τους, σε μια συγκυρία κατά την οποία το εποπτικό ζητούμενο από τις τράπεζες είναι η ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης.

Το πρώτο βήμα για τον “Ηρακλή”

Υπό τις συνθήκες αυτές, χθες, η Eurobank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την doValue, η οποία (συναλλαγή) θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του ελληνικού APS, “Ηρακλής” και την άμεση μείωση του δείκτη NPE της Τράπεζας στο 15,6%.

Ειδικότερα, η Eurobank ολοκλήρωσε την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων, FPS, και ενός μέρους των ομολογιών ενδιάμεσης σειράς κατάταξης (mezzanine notes) και των ομολογιών χαμηλής σειράς κατάταξης (junior notes) της τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου απαιτήσεων, ύψους 7,5 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Cairo).

Σημειώνεται ότι παρά την κρίση του κορονοϊού, η αποτίμηση της FPS παρέμεινε σύμφωνη με τη δεσμευτική συμφωνία της 19ης Δεκεμβρίου 2019 μεταξύ των δύο πλευρών (η συμφωνία προέβλεπε ορισμένες προσαρμογές που σχετίζονται με την καθαρή ταμειακή θέση της εταιρείας, τα ανατεθειμένα προς διαχείριση περιουσιακά στοιχεία τον Δεκέμβριο 2019 και το δεδουλευμένο οικονομικό αποτέλεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020), ενώ η αρχική συμφωνία για 10ετή σύμβαση (για τη διαχείριση των NPE της Eurobank και των δανείων λιανικής τραπεζικής που είναι σε μικρή καθυστέρηση, καθώς και τη διαχείριση των ανάλογων μελλοντικών απαιτήσεων), επεκτάθηκε σε 14ετή.

Όσον αφορά στο χαρτοφυλάκιο Cairo, στην doValue πωλούνται τοις μετρητοίς τo 20% των mezzanine τίτλων και το ελάχιστο απαιτούμενο ποσοστό των junior τίτλων. Η αποτίμηση που προκύπτει βάσει της ονομαστικής αξίας των ομολογιών υψηλής διαβάθμισης (senior notes) και της τιμής πώλησης των mezzanine και junior notes αντιστοιχεί στο 33,3% της συνολικής μικτής αξίας του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου.      

Η Eurobank θα διατηρήσει το 5% των mezzanine και junior notes. Επιπλέον, διατηρεί το 100% των senior notes που θα συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων του “Ηρακλή”.

Τα υπόλοιπα mezzanine και junior notes θα διανεμηθούν στους μετόχους της Eurobank, μετά από έγκριση της Γενικής Συνέλευσης. Η διανομή αναμένεται το γ΄ τρίμηνο του 2020, οπότε τα δάνεια της τιτλοποίησης του έργου Cairo θα αποενοποιηθούν από τον ισολογισμό της Τράπεζας.         

Τα ονομαστικά ποσά των senior, mezzanine και junior τίτλων του χαρτοφυλακίου Cairo ανέρχονται αντιστοίχως σε: 2,4 δισ, 1,5 δισ. και 3,6 δισ. ευρώ.


 

 

Πηγή: