Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα υποχωρεί το Χρηματιστήριο

[ad_1]

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Οι γεωπολιτικές ανησυχίες παραμένουν και το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε κλοιό ρευστοποιήσεων για ακόμη μία ημέρα, καθώς τα βλέμματα των χαρτοφυλακίων είναι στραμμένα στις εξελίξεις που καθορίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,68% στις 629,62 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 8,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,1 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,92% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.520,59 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,44% στις 330,72 μονάδες.

Για ακόμη μία φορά το ΧΑ βιώνει τις δικές του αδυναμίες. Έτσι η ελληνική αγορά όχι μόνο έχει χάσει τη βελτίωση των προοπτικών που δημιούργησαν με τις τελευταίες συμφωνίες τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες (Ταμείο Ανάκαμψης, Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός), αλλά και δοκιμάζει πλέον και τα κατώτατα επίπεδα της πρόσφατης συσσώρευσης. Έτσι για τον Γενικό Δείκτη η ζώνη των 632-628 μονάδων αποτελεί τον καταλύτη για συνέχεια της πτωτικής κίνησης ή απαρχή μιας αντίδρασης τεχνικού χαρακτήρα, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τη γεωπολιτική ένταση που έχει δημιουργηθεί από την επομένη κιόλας της συμφωνίας της Συνόδου, με την Τουρκία να παίζει τα δικά της παιχνίδια είτε στην ανατολική Μεσόγειο είτε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει κλιμακώσει τις προκλητικές ενέργειές του τόσο
στο θέμα της Αγια-Σοφιάς
, όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και μπορεί οι πιθανότητες ενός θερμού επεισοδίου να είναι μικρές, δεδομένης και της παρέμβασης που υπήρξε από τους ξένους ηγέτες, αλλά η αγορά βλέπει μια κυβέρνηση να χάνει την εστίασή της από την οικονομία.

Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει πως όταν τελειώσει η πανδημία και η δημοσιονομική ευελιξία θα συζητήσει με τους θεσμούς εκ νέου το ύψος των πλεονασμάτων, δεσμευόμενη βεβαίως ότι θα εφαρμόσει πολιτικές και μεταρρυθμίσεις που θα στηρίζουν το ΑΕΠ και άρα τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους (που είναι και το μεγάλο ζητούμενο για τις αγορές). Σύμφωνα με το Capital.gr,
δεν είναι βέβαιο αν το 2022
θα ισχύει η ευελιξία ως έχει σήμερα (ρήτρα διαφυγής). Αλλά αυτό που θεωρείται δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι στην Ελλάδα θα ισχύουν οι ίδιοι δημοσιονομικοί κανόνες με αυτούς που θα ισχύουν για τα υπόλοιπα κράτη μέλη. Δηλαδή δεν θα ισχύει  το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας στο δημοσιονομικό πεδίο.

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΠΑΠ σημειώνει απώλειες 5,19%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να είναι στο -3,62% και τις Alpha Bank, Eurobank, Aegean, Titan, Εθνική και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση ανώτερη του 2%. Άνω του -1% κινούνται οι Μυτιληναίος, Coca Cola, Φουρλής, ΔΕΗ, Σαράντης, Motor Oil, ΟΛΠ, Λάμδα και ΟΤΕ.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ, χωρίς κανένας τίτλος του FTSE 25 να προσπαθεί να κινείται σε θετικά εδάφη από την έναρξη της συνεδρίασης.

Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα υποχωρεί το Χρηματιστήριο

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL