Στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο της Wall Street, βουτιά 400 μονάδων ο Dow Jones

[ad_1]

Κοντά στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν οι δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να κατρακυλά σχεδόν 400 μονάδες και τον τεχνολογικό Nasdaq να χάνει τα κέρδη που τον οδήγησαν νωρίτερα σε νέο υψηλό, κλείνοντας τελικά με απώλειες 0,9%. Ο S&P 500 με πτώση 1,1% στο μεταξύ τερμάτισε ένα ανοδικό σερί πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων

Η άσχημη επιδημιολογική εικόνα στις περισσότερες αμερικανικές πολιτείες δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στους επενδυτές. Από τον περασμένο Φεβρουάριο έχουν αναφερθεί πάνω από 2,93 εκατ. κρούσματα στις ΗΠΑ, ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 130.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Johns Hopkins University.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντονι Φάουτσι προειδοποίησε εξάλλου ότι η χώρα “βρίσκεται βουλιαγμένη μέχρι το γόνατο στο πρώτο κύμα της πανδημίας”, επισημαίνοντας ότι αντίθετα με την Ευρώπη “δεν κάναμε τα βασικά και τώρα τα κρούσματα εκτοξεύονται και πάλι”.

Στη θετική πλευρά των εξελίξεων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέλεξε την φαρμακευτική εταιρεία Novavax για τη σύναψη συμβολαίου ύψους $1,6 δισ. για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού, το μεγαλύτερο ποσό το οποίο έχει δοθεί στο πλαίσιο της “Επιχείρησης Warp Speed”. Η μετοχή της Novavax σημείωσε ράλι 31,6% στο ταμπλό.

Δείκτες – Στατιστικά

Ο βιομηχανικός Dow Jones έχασε 396,85 μονάδες ή -1,51% και έκλεισε στις 25.890,18 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 34,40 μονάδες ή -1,08% στις 3.145,32 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 89,76 μονάδες ή -0,86% στις 10.343,89 μονάδες.  

Από τις 30 μετοχές του δείκτη Dow Jones μόλις δύο έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη σημείωσε η Walmart  με κέρδη 6,78% στα 126,95 δολ. και ακολούθησε η Procter & Gamble με άνοδο 0,49% στα 122,22 δολ.

Οι τρεις μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Boeing (-4,81%), η Goldman Sachs (-3,86%) και η American Express (-3,70%).

Την επενδυτική ψυχολογία επιβαρύνουν σήμερα και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ που περιμένει τους υψηλότερους ρυθμούς ανεργίας από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930, ενώ δεν αναμένει υποχώρηση της ανεργίας στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση μέχρι το 2022.

Από την πλευρά της η Κομισιόν αναθεώρησε καθοδικά τις εκτιμήσεις της για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προβλέποντας συρρίκνωση της τάξης του 8,7% αυτό το έτος.

Το αρνητικό κλίμα ενέτειναν και οι δηλώσεις του προέδρου της Atlanta Fed, Raphael Bostic ο οποίος εκτίμησε ότι η διαφαινόμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας αρχίζει να σταθεροποιείται, δημιουργώντας αμφιβολίες για μια ανάκαμψη τύπου “V”, που υποδηλώνει μια ισχυρή και γρήγορη οικονομική ανάκαμψη.

Στα μάκρο της ημέρας, συνολικά 6,5 εκατ. Αμερικανοί, αριθμός-ρεκόρ, είτε βρήκαν νέα εργασία είτε επαναπροσλήφθηκαν τον Μάιο, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, καθώς η αμερικανική οικονομία έβγαινε σταδιακά από το παρατεταμένο κλείδωμα των προηγούμενων εβδομάδων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι μαζικές προσλήψεις τον Μάιο ωστόσο κάλυψαν μόνο ένα μέρος από τις δεκάδες εκατομμύρια θέσεις εργασίας που χάθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Την ίδια στιγμή, οι ανοιχτές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν φτάνοντας τα 5,4 εκατ. τον Μάιο από 5 εκατ. τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Πριν την πανδημία ο αριθμός αυτός ήταν κοντά στα 7 εκατ.

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL