Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση μέτρων για την αναστολή εξόφλησης επιταγών οι οποίες θα έπρεπε να καλυφθούν την τρέχουσα περίοδο.

Το υπουργείο Οικονομικών σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών έχει βάλει το θέμα στο τραπέζι αναστολή πληρωμών «για ικανό χρονικό διάστημα», όσο χρειάζεται δηλαδή, προκειμένου να υπάρξουν οι αναγκαίες διευκολύνσεις χωρίς όμως να προκληθεί περαιτέρω ζημιά στην οικονομία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το «ικανό χρονικό διάστημα» θα είναι μικρότερο από τρεις μήνες, περιθώριο το οποίο θα επανεξετάζεται σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους σχεδιάζουν ένα «ειδικό τραπεζικό προϊόν» ώστε να διευκολυνθούν όλοι οι κρίκοι στην αλυσίδα των οφειλών στην αγορά λαμβάνοντας υπόψη από τον πρώτο οφειλέτη έως τον τελευταίο αποδέκτη των εν αναστολή επιταγών.

Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει το «πακέτο της επόμενης ημέρας» με μέτρα τα οποία θα εξασφαλίζουν δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας όταν ο εφιάλτης του κορωνοϊού περάσει…

Το βάρος των προτάσεων πέφτει σε μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας, με τα λεγόμενα «λεφτά από το ελικόπτερο» να βρίσκονται επίσης στο τραπέζι υπό τη διάσταση χορήγησης μετρητών, όπως θα γίνει άμεσα, για παράδειγμα, με την χορήγηση κρατικών δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το μέτρο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» έχει ήδη ανακοινωθεί από το οικονομικό επιτελείο με τον υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη να κάνει περιγράφει ένα σχήμα δανείων με περίοδο χάριτος, πολύ χαμηλά επιτόκια και επιστροφή του κεφαλαίου συνολικά ή εν μέρει σε βάθος χρόνου…

Οι μειώσεις φόρων στην παρούσα φάση περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε χθες πως με τα νεότερα δεδομένα αναμένεται η ελληνική οικονομία να περάσει σε ύφεση το 2020 αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αλλά και αναλυτών, μετά τη βουτιά θα έρθει εκρηκτική ανάκαμψη. Υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα δραστικής χρηματοδότησης του σχεδίου δυναμικής επανεκκίνησης. Ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις της JP Morgan για ύφεση 5,3% στην ελληνική οικονομία φέτος με rebound επέκτασης πάνω από 6% το 2021.

Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM