[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Συνεχίζεται η πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και σήμερα, για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να διολισθαίνει προς τις 630 μονάδες, την πιο κοντινή σημαντική στήριξή του.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,22% στις 634,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 5,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 4,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,24% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.529,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 2,43% στις 353,42 μονάδες.
Οι φόβοι για την πορεία της πανδημίας έχουν επηρεάσει τις αγορές, όπως και την ελληνική, η οποία δέχεται τις παράπλευρες απώλειες του risk off. Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει
τουλάχιστον 500.000 θανάτους
και πάνω από 10.000.000 κρούσματα παγκοσμίως, με πολλές χώρες να εξετάζουν σενάρια τοπικών lockdown. Η αύξηση των κρουσμάτων και πάλι παγκοσμίως προκαλεί ανησυχία για το αύριο με τον φόβο για ένα νέο lockdown να υφίσταται χωρίς αυτό να είναι εφικτό μιας και οι οικονομίες θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να μείνει αλώβητη, και αυτό το γνωρίζει η αγορά, η οποία διατηρεί την επιφυλακτική της στάση σε κάθε κίνηση ανάληψης ρίσκου. Και αυτό όχι μόνο διότι όπως όλα δείχνουν ο τουρισμός δεν αναμένεται να ανακάμψει φέτος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό ΑΕΠ το οποίο στηρίζεται με πάνω από 20% στον κλάδο, αλλά και για το ότι οι παράπλευρες απώλειες της τόσο μεγάλης ύφεσης είναι ήδη μεγάλες.
Βέβαια, αύριο, 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται το α’ εξάμηνο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν κινήσεις window dressing στο ταμπλό. Ο Γενικός Δείκτης κινείται χαμηλότερα από το κλείσιμο του Μαΐου (650 μονάδες) και αν καταφέρει να κλείσει πάνω από αυτό το επίπεδο θα είναι ο τρίτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας. Επίσης ο Ιούνιος παραμένει φαβορί για να σπάσουν οι τράπεζες το σερί των πέντε συνεχόμενων αρνητικών μηνιαίων κλεισιμάτων καθώς ο κλαδικός δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 14%.
Τεχνικά τώρα, τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο αν ο Γενικός Δείκτης κινηθεί επιθετικότερα χαμηλότερα από τις 630 μονάδες ή υψηλότερα από τις 680 σπάζοντας την αναμονή που παρατηρείται μετά τις 27 Μαΐου. Για τον FTSE 25 η ζώνη των 1.600 μονάδων γίνεται αντίσταση με τις 1.524 μονάδες να είναι κοντινή στήριξη και οι 1.492 μονάδες η κύρια. Μία κατοχύρωση των 1.600 μονάδων και μόνο μπορεί να δοκιμάσει κίνηση στην κύρια 1.650 μονάδες.
Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημειώνει απώλειες 4,05%, με τα Ελληνικά Πετρέλαια, την Πειραιώς και τον Ελλάκτωρ να ακολουθούν με πτώση άνω του 3% και τις Eurobank, Coca Cola, Alpha Bank, Εθνική και Βιοχάλκο με πτώση άνω του 2%. Οι απώλειες σε ΑΔΜΗΕ, Φουρλή και Motor Oil ξεπερνά το 1%.
Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ και Aegean, με τον Titan να είναι χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά κινούνται οι Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος και Λάμδα, ενώ ο Σαράντης σημειώνει κέρδη 2,14%.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL