[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Ούτε σήμερα κατάφερε το Χρηματιστήριο Αθηνών να σπάσει το αρνητικό σερί και να αποφύγει την επαφή με την κρίσιμη στήριξη των 630 μονάδων, καθώς οι πιέσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους δεν άφησαν περιθώρια ανοδικής αντίδρασης.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,66% στις 636,84 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 635,09 μονάδων (-0,93%) και 646,53 μονάδων (+0,85%). Ο τζίρος ανήλθε στα 56,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3,8 εκατ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,63%, στις 1.540,01 μονάδες, ενώ στο -0,66% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 840,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,17% στις 346,81 μονάδες.
Για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση το ΧΑ προσπαθεί να κινηθεί υψηλότερα, αλλά στο τέλος υποκύπτει στην κυριαρχία των πωλητών, με αποτέλεσμα το πτωτικό του σερί να διευρυνθεί στην πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Και μέσα σε αυτό το πενθήμερο ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε ακόμη πιο κοντά στην κρίσιμη ζώνη των 630 μονάδων, το τελευταίο ισχυρό ανάχωμα πριν τη δοκιμασία των 600 μονάδων. Για τον FTSE 25 η ζώνη των 1.524 μονάδων είναι κοντινή στήριξη και οι 1.492 μονάδες η κύρια.
Βέβαια, αν και πολλοί αναλυτές τονίζουν ότι όσο συνεχίζεται η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα το ΧΑ δεν έχει μεγάλες ελπίδες να κινηθεί υψηλότερα, οι βασικές ανησυχίες της αγοράς είναι δύο: η εξέλιξη ενός πιθανού δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και η δυστοκία των Ευρωπαίων να κινηθούν αποτελεσματικά και άμεσα προς την τελική έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πρώτο μέτωπο τα στοιχεία είναι ανησυχητικά, με τα κρούσματα παγκοσμίως να ξεπερνούν τα 12 εκατ., ενώ στο δεύτερο μέτωπο όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια ακόμη άκαρπη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ, ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ ακόμη αναζητούν μία συμβιβαστική λύση για το σχέδιο με τα κράτη του “Βορρά” να πιέζουν για διετή αντί για τετραετή διάρκεια του “πακέτου” δανείων και επιδοτήσεων, αλλά και για την εισαγωγή όρων και προϋποθέσεων που θεωρούνται δυσβάσταχτες και μη ανεκτές για κράτη όπως η Ελλάδα.
Και όλα αυτά την ώρα που το ΙΟΒΕ
προχώρησε σε αναθεώρηση επί τα χείρω
των εκτιμήσεών του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τη φετινή χρονιά, αφού προβλέπει ότι η ύφεση φέτος, με βάση το “αισιόδοξο” σενάριο θα αγγίξει το 7,5-8% και με βάση το “δυσμενές” σενάριο θα ανέλθει στο 10,5%. Παράλληλα, ο ΣΕΤΕ προειδοποίησε ότι ενώ ο τουρισμός έφερε πέρσι στη χώρα 18,2 δισ. ευρώ, φέτος, στο καλάθι του έχουν μπει μόλις 600 εκατ. ευρώ (μέχρι και το Μάρτιο σύμφωνα με την ΤτΕ).
Στο ταμπλό τώρα, το -4,85% της Πειραιώς επηρέασε σημαντικά τον γενικό δείκτη, όπως και η άνω του 2% πτώση σε ΟΤΕ, Εθνική και Jumbo. Οι απώλειες σε Alpha Bank και Ελληνικά Πετρέλαια έφτασαν το 1,99% και 1,85% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Coca Cola και Ελλάκτωρ.
Στον αντίποδα, ο Φουρλής ξεχώρισε θετικά με το +4,33% που σημείωσε, ενώ οι ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Titan, Aegean, Μυτιληναίος και Σαράντης έκλεισαν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Motor Oil, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL