Σύνοδος Κορυφής: Με νέα πρόταση ο Σαρλ Μισέλ για να γεφυρώσει το χάσμα

[ad_1]

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 12:11

Περίπου στις 12 μμ ώρας Ελλάδος, οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε μια προσπάθεια να υπάρξει σύγκλιση και να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με πηγές φαίνεται ότι θα παρουσιάσει νέα πρόταση προκειμένου να γεφυρώσει τις διαφορές.

Ο Σαρλ Μισέλ θα ξεκινήσει σήμερα συναντώντας τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, το Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, το ύψος του σχεδίου, ο καταμερισμός του ανάμεσα σε επιχορηγήσεις και δάνεια και οι όροι για τη λήψη των χρημάτων βρίσκονται στο επίκεντρο των διαφωνιών.

Εχθές βράδυ, οι διαβουλεύσεις σταμάτησαν μετά το δείπνο, το οποίο ολοκληρώθηκε περίπου στις 23.30 το βράδυ ώρα Βρυξελλών.

Αρμόδιες ελληνικές πηγές λίγο πριν την έναρξη των σημερινών εργασιών της Συνόδου Κορυφής ανέφεραν ότι αναμένεται μια δύσκολη διαπραγμάτευση.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι “διεκδικούμε ότι καλύτερο για Ελλάδα και Ευρώπη.

Αν δε συμφωνήσουμε το διακύβευμα μεγάλο για όλη την Ευρώπη.

Όλοι πρέπει να κάνουν μικρούς συμβιβασμούς”. Συμπλήρωσαν δε, ότι “κάποιες χώρες δεν το καταλαβαίνουν”.

Όπως μετέδωσε το Capital.gr
, μετά από τις χθεσινές συζητήσεις, οι οποίες διήρκεσαν σχεδόν οκτώ ώρες και το καθιερωμένο δείπνο, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών πιάνουν και πάλι από το πρωί το νήμα, αναζητώντας ισορροπίες και εκατέρωθεν συμβιβασμούς, προκειμένου να προκύψει στον…ορίζοντα λευκός καπνός. Μέχρι στιγμής, πάντως, το κλίμα που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες θέτει πολλά ερωτηματικά πλάι στον κωδικό “επίτευξη συμφωνίας”, με τις απόψεις, οι οποίες καταγράφονται να είναι διαφορετικές και την αναζήτηση κοινού εδάφους να αποτελεί ακόμα μια άσκηση δισεπίλυτη.

“Πρέπει να επισημάνουμε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική και ταυτόχρονα πολύ κρίσιμη Σύνοδο. Σημαντική γιατί αφορά τη δυνατότητα της Ευρώπης να απαντήσει αποτελεσματικά στις οικονομικές συνέπειες που προκαλεί η πανδημία, τη δυνατότητα ταχείας ανάκαμψης των οικονομιών της και την αρχή της αλληλεγγύης. Κρίσιμη διότι διότι ενώ η πλειοψηφία των κρατών μελών της Ένωσης υιοθετεί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης παρέμεναν κατά την πρώτη ημέρα  τέσσερα κράτη που εκφράζουν διαφωνίες, με αποτέλεσμα να είναι αβέβαιη η επίτευξη συμφωνίας και ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έκτακτης Συνόδου”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη. 

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός επιμένει στις θέσεις που είχε αναπτύξει τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές του. Ποιες είναι αυτες; Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές:

-Να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

-Να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός.

-Να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου. 

Όσον αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, η Ελλάδα επιμένει ότι Προϋπολογισμός για το Ταμείο Ασύλου  δεν πρέπει να είναι “κολοβός”, αλλά επαρκής για την αντιμετώπιση του  προβλήματος των μεταναστευτικών ροών, ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Το ίδιο ισχύει και για τον προϋπολογισμό που αφορά στην κλιματική αλλαγή, που συνιστά σοβαρότατο παγκόσμιο πρόβλημα.

*Διαβάστε ακόμα:

– Σύνοδος Κορυφής: Τις πάγιες ελληνικές θέσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης επανέλαβε ο πρωθυπουργός

– Κ. Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL