
[ad_1]
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Για τις 21.00 ώρα Ελλάδος και το καθιερωμένο δείπνο ανανέωσαν το ραντεβού τους οι ηγέτες της ΕΕ μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν σχεδόν 8 ώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να είναι ακέραιο το πρόγραμμα και να παραμείνει όπως έχει η αναλογία των επιχορηγήσεων σε σχέση με τα δάνεια.
Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά τάσσεται κατά του επιμερισμού 70-30 , όπως η πλειονότητα των χωρών, υπογραμμίζοντας ότι είναι επιθυμητή η προβλεψιμότητα και όχι η αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η Αθήνα είναι υπέρ της μεγαλύτερης διάρκειας του προγράμματος ενώ όσον αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο η ελληνική πλευρά ζητεί να δοθεί έμφαση στο ταμείο ασφάλειας των συνόρων.
Με βάση πάντως τα όσα έχουν διαδραματιστεί μέχρι στιγμής φαίνεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ότι δεν υπάρχει περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε τα εξής:
Τον κρίσιμο δρόμο που ανοίγεται στον ορίζοντα της Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα θωρακίσει τις βαλλόμενες από την πανδημία οικονομίες, ανέδειξε ο πρωθυπουργός.
“Τους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σε αυτήν τη Σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
“Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι, αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς”, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Εδώ και λίγη ώρα, άρχισε να ξετυλίγεται στις Βρυξέλλες το…κουβάρι των διαπραγματεύσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θέσεις που αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο ο κ. Μητσοτάκης είναι:
-Να παραμείνει το πρόγραμμα ακέραιο. Δηλαδή το ύψος του Ταμείου στα 750 δισεκατομμύρια ευρώ.
-Η αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων να είναι στα 500 δισεκατομμύρια και 250 δισεκατομμύρια αντίστοιχα.
-Να είναι μεγαλύτερη η διάρκεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όσον αφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει στην πρώτη γραμμή το θέμα της αύξησης των κονδυλίων για τα εξωτερικά σύνορα.
Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει διμερείς επαφές. Στη διάρκειά τους θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα.
Διαβάστε ακόμη:
* Η Ευρώπη αποφασίζει για τον “ταραξία” Ερντογάν: Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Σεπτέμβρη
* Κ. Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL