lt;p>
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Τελικά υπέκυψε στις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, αν και είχε από αρκετούς τίτλους βοήθεια, αλλά η πτώση των δεικτοβαρών του δεν άφησε περιθώρια να συνεχίσει το ανοδικό του σερί.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 672,50 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 671,54 μονάδων (-0,79%) και 682,22 μονάδων (+0,78%). Ο τζίρος ανήλθε στα 74,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 58,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 3,4 εκατ. τεμάχια.

Υπέκυψε στο profit taking το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,81%, στις 1.628,99 μονάδες, ενώ στο +0,37% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 867,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,37% στις 382,38 μονάδες.

Η χθεσινή εκρηκτική άνοδος του 4,5% δεν άφησε πολλά περιθώρια σήμερα στους βραχυπρόθεσμους να “περιμένουν” για περαιτέρω διεύρυνση των κερδών πριν τα κατοχυρώσουν. Έτσι, προχώρησαν σε λελογισμένη, μεν, ισχυρή σε επιλεγμένες περιπτώσεις, ενθυλάκωση, προκαλώντας αρκετές αναταράξεις σε μια αγορά που αναζητά την ανοδική διαφυγή από την περασμένη Παρασκευή.

Εντούτοις, το ενθαρρυντικό ήταν ότι η πτώση επικεντρώθηκε σε επιλεγμένους τίτλους, οι οποίοι λόγω και της βαρύτητάς τους διαμόρφωσαν και την τελική εικόνα. Αυτή βέβαια η εικόνα συνδέθηκε σήμερα και από τους περισσότερους αναλυτές, με το άτυπο rebalancing που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει των αλλαγών στις σταθμίσεις των μετοχών στον Γενικό Δείκτη από την προσεχή Δευτέρα, με αρκετά market makers χαρτοφυλάκια να σπεύδουν να κάνουν τις απαραίτητες αναπροσαρμογές.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, το volatility αναμένεται να αυξηθεί έως την Παρασκευή, εξαιτίας της σταδιακής αύξησης των τραπεζών στη στάθμιση του Γενικού Δείκτη όσο και λόγω των επικείμενων, υπό το πλαίσιο της 6μηνιαίας αναθεώρησης, αλλαγών στον συντελεστή capping, που θα λάβουν χώρα  στο τέλος της εβδομάδος. Η αύξηση της στάθμισης του τραπεζικού κλάδου, μπορεί να εξελιχθεί σε πηγή ανοδικών καυσίμων για τον Γενικό Δείκτη, σύμφωνα με τους αναλυτές, καθώς οι τραπεζικές μετοχές απέχουν αρκετά από τις τιμές, που είχαν στις 20 του Φεβρουαρίου πριν την έναρξη της πανδημικής κρίσης. Επικουρικά στην ψυχολογία άλλωστε λειτουργούν και οι τελευταίες κινήσεις των BlackRock και Lansdowne, οι οποίες προχώρησαν σε μειώσεις των ανοιχτών τους θέσεων σε Alpha Bank και Πειραιώς.

Την ίδια ώρα, δεδομένων των νέων στοιχείων από τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης, με τον σχετικό δείκτη να βρίσκεται τον Μάιο στο μόλις 0,1%, επανέρχεται η προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όχι μόνο θα συντηρήσει επί μακρόν τη διευκολυντική της πολιτική, αλλά και δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα επιστράτευση εργαλείων που θα ωφελήσουν όλη την περιοχή, και την Ελλάδα φυσικά. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν προβληματίζεται από τα επιμέρους στοιχεία που ανακοινώνονται για την ελληνική οικονομία, όπως το ταμειακό αποτέλεσμα του Ιανουαρίου-Μαΐου, το οποίο παρουσίασε έλλειμμα 8,872 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,069 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Και αυτό είναι μόνο ένα στοιχείο, πέραν των τελευταίων επιδόσεων του προϋπολογισμού, που έδειξαν πτώση άνω του 30% στα έσοδα.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, η ΓΕΚ Τέρνα έκλεισε με απώλειες 4,33%, με τον ΟΤΕ να ακολουθεί με το δικό του -3,86%, ενώ άνω του 2% ήταν και η πτώση σε ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ και Coca Cola, ασκώντας σημαντικές πιέσεις στον γενικό δείκτη. Άνω του -1% έκλεισαν και οι Motor Oil, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο, με τον ΟΛΠ και τον Titan να συντηρούν στο τέλος την πτώση τους σε ελεγχόμενα επίπεδα.

Στον αντίποδα, το +6,35% της Πειραιώς, αλλά και το +3,11% της Jumbo λειτούργησαν ως αναχώματα στην πτώση, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε Σαράντη, ΔΕΗ, Εθνική και Φουρλή. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Eurobank, Alpha Bank, Aegean, Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Πηγή: