Του Σπύρου Δημητρέλη
Διάταξη με την οποία θα δίνει ένα πολύ γενναίο φορολογικό κίνητρο σε αλλοδαπούς συνταξιούχους να εγκατασταθούν στην Ελλάδα έχει αποφασίσει να καταθέσει στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Η διάταξη σχεδιάζεται να ενσωματωθεί σε φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr η διάταξη θα προβλέπει τα εξής:
-όποιος φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής μεταφέρει τη φυσική και φορολογική του κατοικία στην Ελλάδα θα φορολογηθεί με ειδικό ευνοϊκό καθεστώς
-ο φορολογικός συντελεστής με τον οποίο θα φορολογείται η σύνταξη που λαμβάνει ο αλλοδαπός συνταξιούχος στο εξωτερικό θα είναι ενιαίος (flat) και θα ανέρχεται σε 10%
Η κίνηση αυτή γίνεται προκειμένου να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα συνταξιούχοι κυρίως από τις χώρες της βόρειας Ευρώπης. Εφόσον το κίνητρο αποδειχθεί αποτελεσματικό θα δοθεί ένα πρόσθετο μπόνους στην ελληνική οικονομία καθώς οι αλλοδαποί συνταξιούχοι θα μεταφέρουν τα εισοδήματά τους στην Ελλάδα, ενώ θα τονωθεί και η ελληνική αγορά ακινήτων με αγορές και ενοικιάσεις κατοικιών.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φορολογικοί συντελεστές στις χώρες της βόρειας Ευρώπης είναι ιδιαίτερα υψηλοί και με τη φορολόγηση μόλις με 10% θα αυξηθεί σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημά τους.
Το μέτρο, σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες ουσιαστικά επιτρέπουν τη μεταφορά του εισοδήματος από συντάξεις του αλλοδαπού συνταξιούχου στην Ελλάδα και τη φορολόγησή του με τον πολύ χαμηλό συντελεστή που θα θεσπιστεί.
Κάθε σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης, ωστόσο, έχει ειδικές προβλέψεις. Για παράδειγμα, η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολόγησης Ελλάδας- Γερμανίας προβλέπει ότι οι συντάξεις που καταβάλλονται στη Γερμανία από πρώην εργαζόμενους του γερμανικού δημοσίου φορολογούνται υποχρεωτικά στη Γερμανία. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει το κίνητρο που θα δοθεί. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι Γερμανοί του ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και να φορολογηθεί η σύνταξή τους στην Ελλάδα μόνο με 10%.
Στην περίπτωση Γαλλίας, Δανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι συνταξιούχοι κάθε είδους ασφαλιστικού ταμείου θα μπορούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα και να φορολογείται η σύνταξή τους μόνο στη χώρα μας με συντελεστή 10%.
Πηγή: