
[ad_1]
Της Νένας Μαλλιάρα
Τα τεράστια κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Next Generation EU και το ΕΣΠΑ, τα οποία προσεγγίζουν τα 50 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 1/3 του ΑΕΠ, αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Ο ρόλος των τραπεζών θα είναι κομβικός και είναι σημαντικό να χορηγήσουμε άμεσα ρευστότητα στην Οικονομία.
Τα παραπάνω ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε ενότητα με τίτλο “Χρηματοδοτώντας την Οικονομία”, στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης του ευρωπαϊκού εξαμήνου της Κομισιόν, σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, και με θέμα πώς μπορεί να επιτευχθεί μία σταθερή ανάκαμψη μέσω επενδύσεων, ψηφιακού μετασχηματισμού και πράσινης Οικονομίας.
Ο κ. Καραβίας επεσήμανε ότι τα νέα κεφάλαια θα πρέπει να μην χαθούν στην κατανάλωση, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες, αλλά σε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν αξία στις επιχειρήσεις και στην Οικονομία. Ο ρόλος των τραπεζών στην κατεύθυνση αυτή θα είναι σημαντικός, και μαζί με την παροχή ιδιωτικών κεφαλαίων, αλλά και δρώντας συμβουλευτικά στις επιχειρήσεις, θα συμβάλουν στην ανάκαμψη. “Στη Eurobank θα δουλέψουμε στενά με τις επιχειρήσεις – πελάτες μας προκειμένου να σχεδιάσουμε τα επενδυτικά τους πλάνα”, είπε ο κ. Καραβίας, αναφερόμενος κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Παράλληλα, τόνισε τις πρωτοβουλίες των τραπεζών για τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδυτικών έργων, αναφερόμενος ενδεικτικά στη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, την οποία υπέγραψε σήμερα η Eurobank με τον ΑΔΜΗΕ, καθώς και στη χρηματοδότηση από τη Eurobank και άλλη μία τράπεζα, του εμβληματικού έργου του Ελληνικού.
Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του στρατηγικού σχεδίου της Eurobank για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο η Τράπεζα ολοκλήρωσε, μειώνοντας τον δείκτη NPE στην περιοχή του 15%. “Είναι σημαντικό ότι παρά την κρίση του κορονοϊού, όλες οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν τα σχέδια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η Eurobank υπήρξε καταλύτης σε αυτό”, είπε.
Αναφερόμενος στην κρίση του κορονοϊού, ο κ. Καραβίας είπε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη δημοσιονομική κρίση, έχει βρει τις τράπεζες σε πολύ υγιέστερη θέση, η οποία δυνάμωσε περαιτέρω από τα μέτρα της ΕΚΤ για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για άντληση ρευστότητας, τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα TLTRO και βεβαίως, τη συμμετοχή της χώρας στο πανδημικό QE.
Όπως είπε ο CEO της Eurobank, προκειμένου να στηρίξουν τους πελάτες τους στην κρίση, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε αναστολές πληρωμών σε 200.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ικανοποιώντας 3 στα 4 αιτήματα και δημιουργώντας buffer ρευστότητας για 6 μήνες, κυρίως για τις επιχειρήσεις, περίπου 5 εκατ. ευρώ. Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραβίας στο πρόγραμμα της Eurobank για τον Τουρισμό, ύψους 750 εκατ. ευρώ.
Σχετικά με τις νέες χρηματοδοτήσεις, ανέφερε ότι στο α΄ τρίμηνο του 2020 και οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν αυξήσει ήδη τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια κατά 2 – 3 δις. ευρώ. Ο κ. Καραβίας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ύψους 2 δις. ευρώ, που ολοκληρώθηκε και στο πρόγραμμα εγγυοδοσίας των 7 δις. ευρώ της Αναπτυξιακής Τράπεζας που “τρέχει”. Όπως είπε, σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι εγκρίσεις για το πρώτο κομμάτι των 3,5 δις. ευρώ και το επόμενο κομμάτι του προγράμματος (εγγυήσεις 1 δις. ευρώ που με μόχλευση θα δώσουν άλλα 3,5 δις. ευρώ δάνεια στις επιχειρήσεις) αναμένεται πριν από το τέλος Ιουλίου.
Στην ίδια συζήτηση, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, τόνισε τη σπουδαιότητα για τις επιχειρήσεις να μπορέσουν να αντλήσουν κεφάλαια στην μετά Covid εποχή και ύστερα από μία προηγούμενη δεκαετή ύφεση.
Όπως είπε, κρίσιμο ζήτημα για τα επόμενα χρόνια θα είναι η ενίσχυση του ρόλου των εγχώριων θεσμικών επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, προκειμένου το ποσοστό συμμετοχής τους να ενισχυθεί σημαντικά από το σημερινό 4%, που είναι το χαμηλότερο όχι μόνο στην ευρωζώνη, αλλά και στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας (αντιθέτως, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών είναι πολύ υψηλότερη και αυτοί ελέγχουν το 65% της κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου). “Το Υπουργείο Οικονομικών ανοίγει αύριο τον διάλογο με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών για την παροχή κινήτρων, όπως χορηγούνται στην Ιταλία ή τη Γαλλία, με στόχο την αύξηση της συμμετοχής των εγχώριων θεσμικών επενδυτών στο ΧΑ”, είπε.
Ο CEO του ΧΑ αναφέρθηκε στο άνοιγμα της αγοράς ομολογιακών εκδόσεων που έγινε την περίοδο των capital controls και επεσήμανε την σημερινή επιτυχή, πρώτη ομολογιακή έκδοση μετά τον Covid-19, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ύψους 500 εκατ. ευρώ, που πέτυχε σημαντική υπερκάλυψη.
Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε το θέμα της βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης για τη φήμη των επιχειρήσεων και το θέμα της υποστήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την άντληση κεφαλαίων.
Στη συζήτηση συμμετείχαν τέλος ο Μ. Napolitano, Senior Director Europe, Fitch Ratings (ανέφερε ότι η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας δεν υποβαθμίστηκε με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού, καθώς η πολιτική σταθερότητα που είχε οδηγήσει στην αναβάθμιση της χώρας επιβεβαιώθηκε κατά την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η επόμενη αξιολόγηση της Ελλάδας θα γίνει στις 24 Ιουλίου), ο Ν. De Michelis, επικεφαλής Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιφερειακές πολιτικές (είπε ότι στην Ελλάδα θα εισρεύσουν γιγαντιαία κεφάλαια την προσεχή τριετία και το θέμα είναι το να αξιοποιηθούν αποτελεσματικά, άμεσα και σε βιώσιμα projects) και ο D. Detter, επενδυτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος της Stattum Holdings (τόνισε ότι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα θα φέρει έσοδα στο Δημόσιο). Τη συζήτηση συντόνισε ο Chris Allen, αντιπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL