Της Ελευθερίας Κούρταλη
Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, τα χρηματιστήρια διεθνώς έχουν σημειώσει ένα ισχυρό ράλι από τον περασμένο Μάρτιο, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά το 30%. Παρά την έντονη αβεβαιότητα γύρω από την πορεία την πανδημίας, τις προειδοποιήσεις θεσμών και επενδυτικών οίκων για πρωτοφανές βάθος της ύφεσης διεθνώς, ειδικά στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς, τα απογοητευτικά οικονομικά δεδομένα και τα “στοιχήματα” των διεθνών αναλυτών ότι το sell-off στις αγορές δεν τελείωσε, μια διάχυτη αισιοδοξία δείχνει να επικρατεί στις αγορές.
Ένα είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός: οι αγορές αυτήν τη στιγμή είναι news driven, δηλαδή παρακολουθούν στενά τη ροή ειδήσεων σχετικά με την εξέλιξη του κορονοϊού και τις προσπάθειες παρασκευής εμβολίου, και οι αντιδράσεις τους είναι συνήθως ανάλογες με το… “χρώμα” αυτών των ειδήσεων, εάν δηλαδή είναι αισιόδοξες ή απαισιόδοξες. Αυτό αποδείχθηκε και την περασμένη εβδομάδα με τις εξελίξεις γύρω από τις δοκιμές με το εμβόλιο της εταιρείας Moderna.
Οι αναλυτές, ωστόσο, όπως και οι fund managers και οι επικεφαλής επενδύσεων, επιμένουν πως ναι μεν οι αγορές –αν και με έντονη μεταβλητότητα− έχουν μπει σε μια φάση ράλι, το ράλι όμως αυτό είναι ένα bear market rally, ένα ξέσπασμα δηλαδή μέσα σε μια γενικότερα πτωτική αγορά που το τέλος της παραμένει ο μεγάλος άγνωστος. Το, δε, ράλι αυτό δεν θα έχει διάρκεια, καθώς η επανεκκίνηση των οικονομιών διεθνώς σημαίνει πως το outlook των επόμενων μηνών για τις αγορές παραμένει αβέβαιο.
Κίνδυνος από την επανεκκίνηση;
Άλλωστε, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε η Societe Generale, εάν τα lockdowns στα οποία προχώρησαν οι κυβερνήσεις για τον περιορισμό της πανδημίας αποτέλεσαν καλά νέα για τις αγορές, όπως άλλωστε φάνηκε και στην αντίδραση των διεθνών χρηματιστηρίων, τότε η επανεκκίνηση των οικονομιών αποτελεί τον νέο κίνδυνο.
Όπως προειδοποιούν οι στρατηγικοί αναλυτές της τράπεζας, ο δρόμος είναι γεμάτος με… βαθιές λακκούβες για τα χρηματιστήρια μετά το μίνι ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Αρχικά οι αγορές δέχτηκαν σημαντική στήριξη από την… απελευθέρωση των πολιτών από τον “εγκλωβισμό” τους στο σπίτι (ο δείκτης EuroSTOXX σημείωσε ράλι της τάξης του 20% από τα χαμηλά του Μαρτίου). Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η άρση των περιορισμών που “επέβαλε” η πανδημία, όπως τονίζει η SocGen, είναι μια πολύ σταδιακή διαδικασία, η οποία αυξάνει τον “πόνο” για τις αγορές.
Η οικονομική δραστηριότητα ναι μεν επιστέφει, ωστόσο θα είναι περιορισμένη και σχετικά αργή για μεγάλο (και ίσως άγνωστο) χρονικό διάστημα και αυτό επιδρά άμεσα στις διεθνείς μετοχές, καθώς οι εισηγμένες αναμένεται να σημειώσουν περαιτέρω ζημίες λόγω του σοκ του κορονοϊού και να προχωρήσουν σε μείωση ή σε “πάγωμα” των μερισμάτων. Παράλληλα, το re-opening των οικονομιών ήρθε μαζί με νέες εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Όπως σημειώνει ο Craig Erlam, επικεφαλής αναλυτής διεθνών αγορών στην Oanda, μέχρι να δούμε όλες τις χώρες να ξανανοίγουν πλήρως τις οικονομίες τους και να κατανοήσουμε ποιες θα είναι οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας, τότε θα κριθεί εάν το ράλι έχει πολλά περιθώρια να συνεχιστεί. Οι αγορές αναμένουν οικονομική ανάκαμψη νωρίτερα παρά αργότερα, αν και υπάρχει κίνδυνος η επιβράδυνση να μην είναι τόσο προσωρινή όσο πιστεύουν ορισμένοι, σημειώνει από την πλευρά του ο Michael Arone, επικεφαλής επενδύσεων της State Street Global Advisors.
Το “μέλλον” του ράλι θα φανεί όταν δούμε πώς ακριβώς εξελίσσεται η διαδικασία με την άρση των lockdowns, ποιες οι επιπτώσεις αυτού στην πορεία της πανδημίας και πόσο γρήγορα τελικά θα ανακάμψει κάθε οικονομία, σημειώνει η BNP Paribas.
Τι βλέπουν οι fund managers
Οι διεθνείς fund managers, από την πλευρά τους, προειδοποιούν για το bear market rally, ενώ εκφράζουν φόβους για ένα δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας. Αυτό έδειξε η δημοσκόπηση της Bank of America την περασμένη εβδομάδα σε περίπου 200 διαχειριστές κεφαλαίων σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, με συνολικό ενεργητικό άνω του μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Όπως σημείωσαν, οι αγορές είναι σε ένα ράλι εντός της bear market το οποίο μπορεί να τελειώσει γρήγορα και απότομα εν όψει μιας δεύτερης φάσης εξάπλωσης του κορονοϊού.
Οι παγκόσμιες μετοχές (δείκτης MSCI World) μπορεί να έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30% από τα χαμηλά του Μαρτίου, αλλά οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων στην έρευνα της Bank of America παραμένουν επιφυλακτικοί για τη διάρκεια αυτής της ανόδου και δεν αναμένουν μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη από την κρίση του κορονοϊού.
Το 68% των funds χαρακτήρισε την ανάκαμψη των μετοχών ως ράλι της bear market ή βραχυπρόθεσμη και γρήγορη ανάκαμψη στις μετοχές πριν πέσουν σε νέα χαμηλά. Μόνο το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι μετοχές έχουν εισέλθει σε μια νέα αγορά ταύρων. Παράλληλα, μόνο το 10% των διαχειριστών κεφαλαίων που ερωτήθηκαν αναμένει ότι η οικονομική ανάκαμψη θα έχει σχήμα V, θα είναι δηλαδή γρήγορη και απότομη, σε αντίθεση με το 75%, που προβλέπει ριμπάουντ σε σχήμα U ή W, με την επιβράδυνση να διαρκεί περισσότερο.
Στα θετικά, ωστόσο, οι προσδοκίες των διεθνών funds για την ανάπτυξη ενισχύθηκαν τον Μάιο, με το 38% των διαχειριστών κεφαλαίων να προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα ενισχυθεί τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με την έρευνα της BofA. Ταυτόχρονα, οι επενδυτές δεν βλέπουν τον παγκόσμιο δείκτη μεταποίησης PMI να αυξάνεται πάνω από το 50 −το επίπεδο που σηματοδοτεί επέκταση της οικονομίας έναντι συρρίκνωσης− πριν από τον Νοέμβριο.
Short στις μετοχές της Ευρωζώνης
Τα risk assets σε όλο τον κόσμο έχουν σημειώσει άνοδο τους τελευταίους δύο μήνες λόγω των ισχυρών νομισματικών και δημοσιονομικών μέτρων στήριξης και της αισιοδοξίας ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιστρέψει καθώς οι μεγάλες οικονομίες χαλαρώνουν τα lockdowns, σημειώνει η BofA. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες ροές των funds δείχνουν ότι πολλοί επενδυτές απέφυγαν να αυξήσουν τις θέσεις τους σε μετοχές, εν μέσω φόβων για μια δεύτερη αύξηση των κρουσμάτων και ζημιά διαρκείας στα εταιρικά κέρδη.
Η έρευνα της BofA έδειξε επίσης μια μικρή μείωση των θέσεων των funds στα μετρητά στο 5,7%, το οποίο, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας και το 4,7%, ενώ οι θέσεις των funds σε ομόλογα κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2009. Οι θέσεις των funds σε μετοχές τον Μάιο αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, σε 16% underweight, μετά τα χαμηλά δεκαετίας όπου βρέθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την BofA. Επίσης, οι διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων είναι long στις μετοχές των ΗΠΑ και short στις μετοχές της Ευρωζώνης, όπως έδειξε η δημοσκόπηση.
Η έρευνα έδειξε ότι οι επενδυτές βλέπουν έναν δεύτερο γύρο τη πανδημίας ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αγορές, ενώ η ανάπτυξη ενός εμβολίου θεωρείται ως ο πιο πιθανός καταλύτης για την ανάκαμψη της οικονομίας σε σχήμα V.
Περαιτέρω πτώση στις αγορές το επόμενο τρίμηνο τουλάχιστον αναμένουν 450 επαγγελματίες της αγοράς –funds, διαχειριστές κεφαλαίων, επικεφαλής επενδύσεων–, όπως έδειξε και η δημοσκόπηση της Deutsche Bank με θέμα την πανδημία COVID-19 και τις επιπτώσεις της. Η πλειοψηφία των επαγγελματιών της αγοράς (42%) εκτιμά πως οι τιμές των μετοχών διεθνώς θα κινηθούν χαμηλότερα τους επόμενους τρεις μήνες, βλέποντας πτώση τόσο στον S&P 500 στις ΗΠΑ όσο και στον πανευρωπαϊκό Stoxx 600, πριν βελτιωθούν στους επόμενους 12 μήνες.
Ωστόσο, μόνο το 13% των διεθνών funds και asset managers εκτιμά πως οι αγορές θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε έναν χρόνο από τώρα και σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ πριν από δύο μήνες το ποσοστό αυτό έφτανε το 47%. Οι ερωτηθέντες εμφανίστηκαν διχασμένοι σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες 12μήνου για τον Stoxx 600, καθώς το 50% εκτιμά πως θα βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα και το 50% σε χαμηλότερα.
Με στόχο την… άμυνα βαδίζει το Χ.Α.
Με τη μεταβλητότητα διεθνώς να συνεχίζεται, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπάθησε και την περασμένη εβδομάδα να ακολουθήσει τη διεθνή τάση, δείχνοντας ωστόσο ξεκάθαρα πως έχει σκοπό να… αμυνθεί και να κρατήσει τις 600 μονάδες, κάτι το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό σημείο στήριξης, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές, καθώς και τα κέρδη, που ξεπερνούν το 25% από τα χαμηλά του Μαρτίου.
Τα… ups and downs των ευρωπαϊκών δεικτών (τα οποία βίωσε και το Χ.Α.) τις τελευταίες ημέρες οφείλονται και στην επιστροφή στην κανονικότητα για τους short sellers μετά την άρση της σχετικής απαγόρευσης από τις εποπτικές Αρχές έξι συνολικά χωρών, συμπεριλαμβανόμενης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αυτή η εξέλιξη είχε άμεσο αντίκτυπο στη συναλλακτική δραστηριότητα στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία διπλασίασε ρυθμούς από την περασμένη Τρίτη, καθώς η άρση της απαγόρευσης στις ανοιχτές πωλήσεις έλυσε τα χέρια κάποιων funds που ήταν “δεμένα” για δύο ακριβώς μήνες.
Πάντως, οι πρώτες θετικές εκθέσεις έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά, μετά την υποβάθμιση της στάσης της σε “ουδέτερη”, από “overweight”, στην οποία είχε προχωρήσει στα τέλη Απριλίου η HSBC. Έτσι, η Jefferies δηλώνει bullish για το Ελληνικό Χρηματιστήριο και συστήνει στους επενδυτές την αγορά ελληνικών μετοχών.
Όπως σημείωσε, εδώ και καιρό υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα των ελληνικών μετοχών και γι’ αυτό έχει προχωρήσει στη δημιουργία μιας λίστας Greek Survivorship stocks, η οποία περιλαμβάνει εταιρείες που επιβίωσαν από κρίσεις του παρελθόντος, όπως η κρίση χρέους. Σε αυτές η Jefferies κατατάσσει τις Jumbo, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΟΤΕ, Motor Oil και Titan. Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, το Χ.Α., όπως και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, έχουν αυτήν τη στιγμή τρία πολύ σημαντικά όπλα που θα βοηθήσουν στη στήριξη της απόδοσής τους. Πρώτον, ο αριθμός κρουσμάτων της πανδημίας στην Ευρώπη συνεχίζει να μειώνεται, οι περισσότερες οικονομίες άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς των lockdowns. Δεύτερον, οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία δημιουργίας ενός Ταμείου Ανάκαμψης 500 δισ. ευρώ, το οποίο αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό σήμα για την αγορά. Και, τρίτον, έχει ήδη ενεργοποιηθεί η προληπτική πιστωτική γραμμή του ESM, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την παροχή χρηματοδότησης για χώρες της Νότιας Ευρώπης.
Παράλληλα, θετικά ήταν τα μηνύματα των διεθνών οίκων για τις ελληνικές τράπεζες, αφού η Fitch επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις που δίνει και για τις τέσσερεις συστημικές χωρίς προειδοποίηση για υποβάθμιση, ενώ παράλληλα προχώρησε και στην αναβάθμιση της αξιολόγησης δύο προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς και επιβεβαίωσε και την αξιολόγηση ομολόγου της Alpha Bank.
Η Moody’s σε νέα έκθεσή της τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει ένα νέο “μαξιλάρι” κερδοφορίας για την αντιμετώπιση των πιέσεων που δημιουργεί η κρίση λόγω πανδημίας, αξιοποιώντας αμέσως και σε μεγάλη κλίμακα τα ευνοϊκά μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την αντιμετώπιση των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας. Παράλληλα, όπως σημείωσε, με τις καταθέσεις να επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια, το προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας του κλάδου βελτιώθηκε σημαντικά. Ο οίκος τονίζει πως δεν αναμένει μεγάλη μείωση των καταθέσεων φέτος, καθώς μια μείωση των εταιρικών καταθέσεων λόγω της κρίσης θα αντισταθμιστεί από διεύρυνση των καταθέσεων λιανικής, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης.
Η καλή πορεία που παρατηρείται στην Ελλάδα αναφορικά με την εξέλιξη των κρουσμάτων της πανδημίας έχει λειτουργήσει ανασταλτικά στις εισαγόμενες πιέσεις και στον περιορισμό της μεταβλητότητας σε σημαντικό αριθμό δεικτοβαρών μετοχών, όπως σχολιάζει η Beta Securities. Εξαίρεση σε αυτήν τη σχετικά αισιόδοξη εικόνα, όπως επισημαίνει, αποτελεί ο τραπεζικός κλάδος, λόγω και της αναθεώρησης των δεικτών της MSCI, η οποία και οδήγησε σε ακραία μεταβλητότητα.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή οι αγορές τείνουν σε κάθε επανάληψη ενός “ειδικού” φαινομένου να προεξοφλούν πιο γρήγορα τις εξελίξεις, φαίνεται να έχει υπάρξει σε δεύτερο χρόνο αναχαίτιση της προσφοράς, ίσως όχι στον βαθμό που να μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει κλειδώσει η αναδιάρθρωση με προσυμφωνημένες συναλλαγές, αλλά πάντως σε μια κλίμακα που να θεωρείται ελεγχόμενη για τις εμπλεκόμενες μετοχές.
Όπως σημειώνει η Fast Finance, μια κατοχύρωση των 613 μονάδων σε κλείσιμο θα δώσει αγοραστικό σήμα στον Γενικό Δείκτη, ενώ το πιο πιθανό είναι μετά την ολοκλήρωση του rebalancing να δούμε σημαντική αντίδραση στην αγορά, με πιο επιθετικό τον τραπεζικό κλάδο. Οι μικροεπενδυτές, μετά την πτώση του προηγούμενου διαστήματος, πάντως, έστρεψαν και πάλι το βλέμμα τους στο Χρηματιστήριο, ξεπερνώντας ύστερα από χρόνια το ποσοστό των εγχώριων θεσμικών. Αυτό δείχνει πως η εμπιστοσύνη επανέρχεται σταδιακά.
Παρά την έντονη μεταβλητότητα, το Χρηματιστήριο δείχνει αξιοπρόσεκτη αντοχή σε σχέση με τη διατήρηση των 600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη, αλλά και διάθεση να κινηθεί προς τις 620-630 μονάδες, σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή. Η διατήρηση της αγοράς πάνω από την κρίσιμη στήριξη των 582 μονάδων είναι για τις επόμενες ημέρες ένα ενδεχόμενο που θα μπορεί να σηματοδοτήσει την απομάκρυνση άλλων, πιο απαισιόδοξων σεναρίων για το εγγύς μέλλον.
Πηγή: