lt;p>
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Με σημαντικά κέρδη, για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, έκλεισε το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, έχοντας ακόμη την ώθηση που έλαβε από τα νέα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στα οποία περιλαμβάνονται και τα ελληνικά assets, και καταφέρνοντας να ανατρέψει το αρνητικό πρόσημο της εβδομάδας (μόνο για τον Γενικό Δείκτη), το οποίο είχε μέχρι εχθές.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,68% στις 555,13 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 525,98 μονάδων (+0,13%) και 566,63 μονάδων (+7,87%). Ο τζίρος ανήλθε στα 96,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος ανήλθε στα 62,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 465 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 5,52%, στις 1.340,25 μονάδες, ενώ στο +7,20% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 780,50 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 7,36% στις 312,21 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,57%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 3,40%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 20,62%.
Η αγορά έχει καταφέρει να σημειώσει μια ικανοποιητική, τηρουμένων των αναλογιών, ανάκαμψη από τα χαμηλά των 469 μονάδων στις 17 Μαρτίου, αν και η εμπιστοσύνη των επενδυτών δεν δείχνει σαφή σημάδια αποκατάστασης. Και διότι οι πρώτες εκτιμήσεις για την οικονομική επίπτωση της πανδημίας του κορονοϊού είναι εξαιρετικά επισφαλείς. Η εκτίμηση είναι συνάρτηση πολλών μεταβλητών, ενώ, όπως επισήμανε σήμερα και η ΤτΕ, θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια του lockdown στην οικονομία. H διάρκεια των κυβερνητικών μέτρων για την επιβράδυνση της πανδημίας είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2020, σημείωσε και ο ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, ο οποίος εκτιμά, αναπόφευκτα η ελληνική οικονομία θα μπει σε φάση ύφεσης το 2020, η οποία προς το παρόν τοποθετείται στο 1%.
Αυτό επίσης που δεν μπορεί να προβλεφθεί είναι το αποτύπωμα που θα αφήσουν τα μέτρα σε επιχειρήσεις, τράπεζες και κρατικά ταμεία. Ήδη η παραγωγικότητα πολλών επιχειρήσεων έχει μειωθεί σημαντικά, η κατανάλωση (εκτός των βασικών ειδών) έχει βυθιστεί, οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν αποδεκατιστεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πιστωτική επέκταση, και ο κρατικός προϋπολογισμός δείχνει να εκτροχιάζεται λόγω των μέτρων στήριξης. Και το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί στην παρούσα στιγμή είναι το κατά πόσο αυτή η εικόνα θα είναι προσωρινή ή θα κρατήσει για πολλούς μήνες ακόμη.
Βέβαια, όπως σχολιάζουν οι περισσότεροι αναλυτές, το νέο πακέτο της ΕΚΤ, που αυξάνει τα περιθώρια νέων εκδόσεων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, αλλά και οι εποπτικές ελαφρύνσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση στην οικονομία, έχουν προσφέρει σημαντικές στηρίξεις στο ΧΑ. Θετικές κρίνονται και οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, αν και δεν έχει εξαλειφθεί η ανησυχία για την επιβάρυνση που μπορεί να έχουν τα πακέτα στήριξης στη δημοσιονομική πολιτική και στην ικανότητα των τραπεζών να στηρίξουν την οικονομία.
Ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Motor Oil έκλεισε με άλμα 19,92%, με την Aegean να ολοκληρώνει στο +14,93%, τον Σαράντη στο +12,12% και τα Ελληνικά Πετρέλαια στο +11,57%. Κέρδη 9,47% σημείωσε η Εθνική, ο Μυτιληναίος ενισχύθηκε κατά 8,70%, και οι Πειραιώς και Eurobank έκλεισαν με άνοδο 7,72% και 7,47% αντίστοιχα.
Άνω του 6% ήταν η άνοδος σε Βιοχάλκο, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ άνω του 5% σε Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Titan, Λάμδα και ΕΧΑΕ. Κέρδη 3,43% σημείωσε ο Φουρλής, ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 3,33%, με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει στο +1,89% και τον Ελλάκτωρ στο +0,80%.
Στον αντίποδα, οι απώλειες σε ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ και ΔΕΗ ξεπέρασαν το 1%, ενώ η Jumbo δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς έκλεισε με απώλειες 4,55%.
Πηγή: HTTPS://NEWS.GOOGLE.COM