
[ad_1]
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα
Την ακριβώς αντίθετη με τη χθεσινή πορεία ακολούθησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ανέτρεψε το άκρως αρνητικό πρωινό κλίμα και έκλεισε με σημαντικά κέρδη, λαμβάνοντας ισχυρή ώθηση από τις πληροφορίες για αποκλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,49% στις 647,76 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 630,26 μονάδων (-1,25%) και 647,93 μονάδες (+1,51%). Ο τζίρος ανήλθε στα 62,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 41 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 714 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,47%, στις 1.569,34 μονάδες, ενώ στο +1,42% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 837,10 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,50% στις 352,39 μονάδες.
Κι εκεί που πάλευε να κρατήσει τη στήριξη των 630 μονάδων, ξαφνικά οι πληροφορίες
για αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης
οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πλησίον των 650 μονάδων. Μία επανάληψη, από την αντίστροφη πορεία, του ότι συνέβη στη χθεσινή συνεδρίαση, που το θετικό κλίμα διαδέχτηκε η ανησυχία για τις προεκτάσεις των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν πολύ κοντά σε στρατιωτική σύγκρουση το βράδυ της Τρίτης, με αφορμή την απόφαση της Άγκυρας να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοικτά του Καστελόριζου, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild. Τη σύγκρουση απέτρεψε στο παρά πέντε, σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Πάντως, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει ψηλά στους καταλύτες της αγοράς, ακόμη και αν αυτός συνήθως δεν υλοποιείται. Και αυτό διότι αυτές οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών επηρεάζει άμεσα τη διάρθρωση των δημοσιονομικών δαπανών. Η Ελλάδα χρειάζεται να δαπανήσει για την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι για την άμυνα της απέναντι σε έναν προκλητικό γείτονα. Και όλα αυτά την ώρα που ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2020 θα είναι της τάξεως του 8%, αλλά 9,8% αν υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας, ενώ ο ρυθμός ανάκαμψης θα είναι πολύ πιο ασθενής από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Πάντως,
η Jefferies επισήμανε σήμερα πως η Ελλάδα
είναι πιθανό να είναι μια από τις τελευταίες οικονομίες που θα βγουν από την ύφεση που προκαλεί η κρίση λόγω COVID-19 και το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να διαπραγματεύεται σύμφωνα με τα θεμελιώδη στοιχεία, αλλά απαιτείται ανάκαμψη στον λογαριασμό τρεχούμενων συναλλαγών για να σημειωθεί βελτίωση της όρεξης των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές.
Χωρίς αμφιβολία, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι κάτι που θα διαφανεί τους επόμενους μήνες και τουλάχιστον όταν η πρόταση της Κομισιόν λάβει σάρκα και οστά. Μέχρι τότε, τόσο η πορεία του κορονοϊού όσο και οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θα παραμείνουν στο επίκεντρο.
Στο ταμπλό τώρα, η Λάμδα ηγήθηκε της ανόδου με το +6,03% που σημείωσε, με τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με +5,33% και τη Eurobank με +4,02%. Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Εθνική, Πειραιώς και Motor Oil και άνω του 2% σε Βιοχάλκο, Μυτιληναίο, Alpha Bank και ΔΕΗ.
Τα κέρδη σε Σαράντη, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Jumbo ξεπέρασαν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ο ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠμ ενώ μικρές απώλειες σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ. Οι απώλειες σε Aegean και Φουρλή ξεπέρασαν το 1%, με την Coca Cola να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στο -2,25%.
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL