Χρηματιστήριο: Μοιρασμένα πρόσημα και μικρά κέρδη για τον Γενικό Δείκτη

[ad_1]

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με πολύ κόπο κατάφερε το χρηματιστήριο Αθηνών να αντισταθεί στις πιέσεις που εκδηλώθηκαν στους περισσότερους τίτλους και να κλείσει ήπια ανοδικά, κρατώντας ωστόσο χαμηλά τα επίπεδα του τζίρου του, μετά την έκρηξη του rebalancing της Παρασκευής.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 670,36 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 665,03 μονάδων (-0,50%) και 672,24 μονάδων (+0,58%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 31,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκε 1 εκατ. τεμάχια.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,26%, στις 1.622,13 μονάδες, ενώ στο +0,29% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 861,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,42% στις 389,27 μονάδες, από το ενδοσυνεδριακό -2%.

Μια συνεδρίαση αναγνωριστική με ήπιο profit taking και επιλεκτικό stock picking. Αυτή ήταν η εικόνα που είχαν οι αναλυτές για τη σημερινή ημέρα στο ΧΑ, το οποίο σε ένα τόξο διακύμανσης μόλις 7 μονάδων διατήρησε τις ισορροπίες, χωρίς να επιλέγει κατεύθυνση, ακόμη και όταν το κλίμα στις διεθνείς αγορές ήταν αρνητικό. Η διαφοροποίηση αυτή άλλωστε ήταν κάτι αναμενόμενο, καθώς η αγορά λειτουργεί από σήμερα με νέες σταθμίσεις και πολλά χαρτοφυλάκια δοκιμάζουν τα όρια των κινήσεών τους.

Και αυτή αναμένεται να είναι η τάση για την εβδομάδα που άνοιξε σήμερα, καθώς μόλις λίγα 24ωρα μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η αγορά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει το τοπίο που έχει διαμορφωθεί αναφορικά με το πακέτο βοήθειας που θα λάβει η Ελλάδα. Αν και δεν υπήρξε κάποια απόφαση την Παρασκευή, οι ηγέτες της ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος το επόμενο διάστημα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία έως το τέλος Ιουλίου. Μια συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για το ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η ελληνική οικονομία θα είναι από τις πιο ωφελούμενες.

Το τελευταίο
επιβεβαίωσε σήμερα και η Citigroup
, η οποία επισήμανε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και τα προγράμματα της πανδημίας (PEPP) και παροχής ρευστότητας στις τράπεζες (TLTROs) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά για την Ελλάδα, τόσο για την οικονομία της όσο και για τις πιθανές αναβαθμίσεις της. Μάλιστα, η Citi δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της επανέναρξης των αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης ακόμη και το 2021.

Και αυτή η εκτίμηση ήρθε λίγες ώρες
μετά την έκθεση της Moody’s
, η οποία χαρακτήρισε πιστωτικά θετικό το ότι οι ελληνικές τράπεζες ανέθεσαν περισσότερα κόκκινα δάνεια για διαχείριση σε εξειδικευμένες εταιρείες. Η σταδιακή ανάθεση της διαχείρισης NPEs στις εταιρείες διαχείρισης δανείων, αυξάνει τις προοπτικές ανάκτησής τους και καθαρίζει τα NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού τους, όπως τονίζει ο οίκος.

Στο ταμπλό τώρα, το άλμα του 5,10% της Motor Oil έδωσε σημαντικά στηρίγματα στην αγορά, με τον ΟΛΠ και τον Φουρλή να λειτουργούν επικουρικά με το +3,85% και +3,65% που σημείωσαν. Ο ΟΤΕ ενισχύθηκε κατά 2,80%, με την ΕΧΑΕ να κλείνει στο +2,13%, ενώ λίγο πάνω από το 1% ήταν τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Aegean, Jumbo και ΕΥΔΑΠ.

Στον αντίποδα, Σαράντης και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με απώλειες 2,75% και 2,17% αντίστοιχα, με τις Titan, Πειραιώς, Εθνική και ΟΠΑΠ να σημειώνουν πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, Coca Cola, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Ελλάκτωρ, με τη ΔΕΗ τελικά να μην έχει πρόσημο.

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL