[ad_1]
Της
Ελευθερίας Κούρταλη
O μεγάλος καταλύτης που αναζητούσε εδώ και καιρό το
Χρηματιστήριο Αθηνών
, έτσι ώστε να ξεφύγει από την εικόνα της συσσώρευσης και των συχνών πιέσεων που δεν άφηναν τον Γενικό Δείκτη να ανακτήσει το πρόσφατο ανοδικό momentum,
ήρθε –μέσω Βρυξελλών–, αλλά δεν πρόλαβε να… εκδηλωθεί στην αγορά, καθώς επισκιάστηκε
σε χρόνο dt από τον παράγοντα “γεωπολιτικός κίνδυνος”, που έκανε ξαφνικά την εμφάνισή του στο trade της Ελλάδας.
Το γεωπολιτικό ρίσκο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους
“συναγερμούς”
για τα διεθνή
funds
, τα οποία μόλις το… μυριστούν προτιμούν να μείνουν στο περιθώριο, παρακολουθώντας τις εξελίξεις μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα.
Ο παράγοντας “Τουρκία” είναι κάτι που οι ξένοι επενδυτές τοποθετούν στη λίστα με τους κινδύνους γύρω από τις ελληνικές μετοχές.
Εάν δεν υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και ο φόβος για θερμό επεισόδιο, τότε η εβδομάδα θα είχε ξεκινήσει διαφορετικά για το Χ.Α.
, λόγω και των πολύ θετικών εξελίξεων από τις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα είναι από τους πλέον κερδισμένους της συμφωνίας και το ελληνικό ΑΕΠ αναμένεται να λάβει σημαντική ώθηση από την εισροή των ευρωπαϊκών κεφαλαίων στην οικονομία.
Τα πολύ θετικά νέα για το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να αποτυπωθούν στο ταμπλό και να κεφαλαιοποιηθούν όταν εκμηδενιστούν οι ανησυχίες γύρω από τα γεωπολιτικά, δίνοντας, έτσι, στην αγορά τα απαραίτητα καύσιμα για να κινηθεί υψηλότερα στη συνέχεια.
Ωστόσο, για να έχει διάρκεια η ανοδική κίνηση, θα χρειαστούν απτές αποδείξεις και από το μέτωπο της οικονομίας.
Άλλωστε, οι αναλυτές δεν… κουράζονται να υπογραμμίζουν το τελευταίο διάστημα πόσο
φθηνές
είναι οι ελληνικές μετοχές. Ωστόσο, επισημαίνουν πως, για να επιστρέψει η θετική ψυχολογία των επενδυτών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, πρέπει το μέτωπο των μακροοικονομικών δεικτών να τους δώσει κάποια… κίνητρα.
Η Jefferies έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο Χ.Α. μέσα από έκθεσή της την περασμένη εβδομάδα, τονίζοντας πως είναι σε υπερπουλημένα επίπεδα και πως οι ελληνικές μετοχές είναι φθηνές και γι’ αυτό διατηρεί την
bullish
στάση της.
Όπως σημείωσε, η σημαντική πτώση που έχει σημειωθεί στην ελληνική αγορά μετοχών λόγω της κρίσης της πανδημίας δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς οφείλεται στο γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% το 2020, λόγω και του μεγάλου “βάρους” του τουρισμού. Ωστόσο, τόνισε, το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα στη συνέχεια, επισημαίνοντας, πάντως, πως
απαιτείται ανάκαμψη στον λογαριασμό τρεχούμενων συναλλαγών (και, άρα, στα έσοδα από τον τουρισμό) για να σημειωθεί βελτίωση της όρεξης των επενδυτών για τις ελληνικές μετοχές.
Πράγματι, η Ελλάδα έχει την “ατυχία” (τη δεδομένη στιγμή) να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Οι φόβοι για τον συγκεκριμένο κλάδο ήταν και αυτοί που οδήγησαν στο υπερβολικό
sell
–
off
του Χ.Α. τον Φεβρουάριο-Μάρτιο. Καθώς ο τουρισμός αναμένεται να αποτελέσει τη μεγάλη πληγή αυτής της κρίσης, η χώρα μας και, συνεπώς, οι ελληνικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών για τους επενδυτές.
Έτσι, οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως η αδυναμία του Χ.Α. οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην
αναμονή των επενδυτών σε σχέση με το πώς θα κυλήσει η τουριστική σεζόν, που έμμεσα ή άμεσα συνεισφέρει στο ΑΕΠ μεγάλο ποσοστό
. Πολλά funds περιμένουν να δουν την εικόνα της ανεργίας – τουριστικών εσόδων και την πορεία της COVID-19 στην Ελλάδα και μετά να τοποθετηθούν, όπως σημειώνει ο Νίκος Σακαρέλης, αναλυτής της Wealth Fund Services. Δεν είναι τυχαίο που αρκετές ξένες τράπεζες αποφεύγουν να αυξήσουν την έκθεση στα χρηματιστήρια της ευρωπεριφέρειας ακριβώς λόγω της εξάρτησης των οικονομιών τους από τον τουρισμό και συνήθως έχουν σύσταση “Νeutral” ή “Underweight”. Μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει το επιχείρημα παρατηρώντας την οριακά μονοψήφια πτώση του DAX σε σχέση με τις απώλειες, που αγγίζουν και το 35% από την αρχή της χρονιάς, για τα χρηματιστήρια της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.
Μέρος της αδυναμίας του Χ.Α. να κινηθεί στους ανοδικούς ρυθμούς που γενικά καταγράφονται στα διεθνή χρηματιστήρια οφείλεται και στην
υπερβολικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, που επιμένει
. Οι τρεις εκδόσεις ομολόγων από Lamda Development, Τιτάν και ΓΕΚ Τέρνα, η μετάταξη της Epsilon Net στην Κύρια Αγορά με δημόσια προσφορά μετοχών και οι δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιρειών (Trastor και Pasal)
διεκπεραιώθηκαν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα, αντλώντας 1,25 δισ. ευρώ
.
Παρά τις υπερκαλύψεις που σημειώθηκαν στις εκδόσεις αυτές, η αγορά “στέγνωσε”, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει την επαφή του με τις ξένες αγορές και να σημειώσει συνεχή αρνητικά ημερήσια κλεισίματα, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.
Πάντως,
ευχάριστο νέο για το Χ.Α. αποτελεί το ράλι που καταγράφουν τα ελληνικά ομόλογα
, με την απόδοση του 10ετούς να έχει σημειώσει βουτιά στο 1,05% και μια ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 0,92% που είχε σημειώσει τον Φεβρουάριο (από 4,1% που είχε βρεθεί στα μέσα Μαρτίου). Τα νέα από τις Βρυξέλλες, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη βοήθεια από το QE της ΕΚΤ, στηρίζουν την αγορά ομολόγων, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως θα συνεχίσουν να “νικούν” τα ιταλικά.
H
Citi
βλέπει σημαντική συρρίκνωση των spreads των ελληνικών ομολόγων το 2021, καθώς η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει, ενώ εκτιμά πως το υπόλοιπο του 2020, καθώς και το επόμενο έτος, οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών τίτλων θα συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς θα κινηθεί στο 1,30% και στο 1,50% στο γ’ και το δ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι 1,4% και 1,80% της απόδοσης του ιταλικού 10ετούς αντίστοιχα. Το 2021 η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει έντονα από το β’ τρίμηνο, με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να τοποθετείται στο 1,55%, στο γ’ τρίμηνο θα κινηθεί στο 1,4%, όπου και θα παραμείνει έως το τέλος του έτους. Συγκριτικά, το yield στα ιταλικά ομόλογα θα βρεθεί στο 2,1% έως και το γ’ τρίμηνο του επόμενου έτους και θα αυξηθεί στο 2,2% δ’ τρίμηνο.
*Διαβάστε ακόμα:
– Γεωπολιτική πτώση στο Χρηματιστήριο – με αυξημένο τζίρο ελέω Lamda
-HSBC: Στάση αναμονής για τις ελληνικές μετοχές προς το παρόν – Γιατί μακροπρόθεσμα υπάρχει “φως” στο Χρηματιστήριο
– Σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα υποχωρεί το Χρηματιστήριο
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL