
[ad_1]
Της
Αλεξάνδρας Τόμπρα
Μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας, το χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει σε θετικά εδάφη, έχοντας ισχυρές στηρίξεις ειδικά από τη μετοχή της ΔΕΗ, αλλά δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει τα μεγάλα χαρτοφυλάκια των αγοραστών που έχει ανάγκη για να σπάσει τη συσσώρευση του τελευταίου διαστήματος.
Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 641,48 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 634,90 μονάδων (-0,42%) και 645,86 μονάδες (+1,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 37,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 195 χιλ. τεμάχια.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,37%, στις 1.549,77 μονάδες, ενώ στο +0,81% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 845,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,36% στις 336,36 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,34%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 1,36%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε πτώση 2,08%.
Το κλείσιμο της τρέχουσας εβδομάδας σηματοδοτεί το τέλος μιας σύντομης περιόδου στην οποία η άντληση κεφαλαίων από την αγορά με την έκδοση ελληνικών τίτλων εντάθηκε σε σημαντικό βαθμό επηρεάζοντας και την τάση της υποκείμενης αγοράς του ΧΑ, αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Οι τρεις εκδόσεις ομολόγων, η μετάταξη στην Κύρια Αγορά με Δημόσια προσφορά μετοχών και οι δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εισηγμένων εταιριών διεκπεραιώθηκαν σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα αντλώντας 1,25 δις ευρώ.
Παρά τις υπερκαλύψεις που σημειώθηκαν στις εκδόσεις αυτές η αγορά “στέγνωσε” με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να χάσει την επαφή του με τις ξένες αγορές και να σημειώσει συνεχή αρνητικά ημερήσια κλεισίματα. Πέρα από την έντονη δραστηριότητα της κεφαλαιαγοράς η αδυναμία που παρατηρείται συνδέεται και με την γεωπολιτική ένταση στο χώρο της ΝΑ Μεσογείου η οποία λειτουργεί ανασταλτικά στην εκδήλωση ζωηρότερου επενδυτικού ενδιαφέροντος από τον ξένο παράγοντα.
Σε ότι αφορά την πανδημία, παρά την σχετικά ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα, ο αριθμός των αφίξεων παραμένει χαμηλός όπως δείχνουν τα νούμερα του πρώτου δεκαπενθημέρου του Ιουλίου και πλέον οι ελπίδες του Τουριστικού κλάδου στρέφονται στις κρατήσεις του Αυγούστου.
Για μια ακόμη εβδομάδα η εικόνα της ελληνικής Αγοράς παραμένει διττή: Οι τράπεζες δείχνουν αδύναμες να ακολουθήσουν και να υποστηρίξουν μια ανοδική κίνηση ενώ οι εμποροβιομηχανικές εταιρίες έχουν καλύτερη συμπεριφορά και είναι πιο ανθεκτικές σε έξωθεν αρνητικά εναύσματα. Το ενδεχόμενο νέων επισφαλειών και η καθυστέρηση στην υλοποίηση των πλάνων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων είναι οι βασικοί λόγοι των ανησυχιών της Αγοράς που σε συνδυασμό με την άγνωστη διάρκεια των εκτάκτων παραγόντων της πανδημίας έχουν καταστήσει την παρουσία των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά εξαιρετικά βραχύβια.
Από την άλλη πλευρά η πρόσφατη άσκηση αντοχής από τον SSM λαμβάνοντας υπόψη τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην οικονομία δεν έβγαλε αρνητικά ευρήματα για τις Ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ο αδύναμος κρίκος της Αγοράς λόγω της πρόσφατης προϊστορίας τους και πιθανότατα η αλλαγή στην χρηματιστηριακή τους συμπεριφορά εξαρτάται με την εξασφάλιση των κονδυλίων υποστήριξης των οικονομιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επομένως ο μοναδικός κοντινός καταλύτης πριν την έλευση του Αυγούστου και την παραδοσιακή καλοκαιρινή… μπουνάτσα στο ΧΑ είναι μια συμφωνία για το χρηματοδοτικό πακέτο ενίσχυσης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που από ότι φαίνεται θα κριθεί στο τέλος του μήνα.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κράτησε έστω και την τελευταία στιγμή την ζώνη στήριξης των 630 μονάδων, χάνοντας την επαφή με το επίπεδο ενδοσυνεδριακά την περασμένη Τρίτη. Η αισιόδοξη άποψη θέλει το διάγραμμα της Αγοράς να βρίσκεται σε συσσώρευση από τις αρχές Ιουνίου, σκηνικό πολύ γνώριμο από το καλοκαίρι του 2019 και την πρακτικά πλάγια κίνηση που ακολούθησε ο Γενικός Δείκτης μετά το αποτέλεσμα των Εθνικών Εκλογών στην Ελλάδα. Χωρίς την συνδρομή αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας φαίνεται ότι τα πράγματα θα παραμείνουν στάσιμα στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 630 και 680 μονάδων.
Καταλύτης για την διαφυγή από αυτό το εύρος είναι ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος παρά την ανάκαμψη της Αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου (+30%) δεν μπορεί να ακολουθήσει και να υποστηρίξει με μονάδες μια ανοδική διαφυγή του Γενικού Δείκτη. Η ουδετερότητα στην τάση και η πλάγια κίνηση παραμένουν ως το βασικό σενάριο για το κοντινό μέλλον και οι προοπτικές θα γίνουν πιο αισιόδοξες σε ένα ενδεχόμενο προσέγγισης των τοπικών υψηλών του Ιουνίου (680 μονάδες), καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό τώρα, το +6,19% της ΔΕΗ έκανε τη διαφορά σήμερα, με τις ΟΤΕ, Eurobank και Εθνική να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 2%, αλλά και με πολλές αναταράξεις εντός της συνεδρίασης. Τα κέρδη σε Σαράντη, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ ξεπέρασαν το 1%, με τις Φουρλής, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Titan, Coca Cola, Alpha Bank, Μυτιληναίο και ΕΧΑΕ να κλείνουν ήπια ανοδικά.
Στον αντίποδα, η Jumbo και η Βιοχάλκο σταθερά σε πτωτική τροχιά σήμερα, κλείνοντας μάλιστα με απώλειες 2,50% και 2,22% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ, με τις Motor Oil, ΑΔΜΗΕ και Λάμδα να κλείνουν με μικρές απώλειες.
Διαβάστε ακόμη:
Barclays: Η Ελλάδα στις καλύτερα χρηματοδοτούμενες χώρες της ευρωζώνης εν μέσω κρίσης
[ad_2]
Πηγή : CAPITAL