staikoyras

[ad_1]

Της Δήμητρας Καδδά

Νέο στοχευμένο πακέτο στήριξης που θα υλοποιηθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ FM.

Προανήγγειλε νέα επιστρεπτέα προκαταβολή τον Αύγουστο, η οποία θα δώσει έμφαση στη μείωση τζίρου  την περίοδο Ιουνίου – Ιουλίου στοχεύοντας έτσι στον τουριστικό κλάδο. Επίσης θα εξετασθούν στοχευμένα μέτρα για τις τουριστικές επιχειρήσεις στα νησιά αλλά και γενικά για εταιρείες με μεγάλη μείωση τζίρου. Θα υπάρχει και ειδική πρόβλεψη για περιοχές με μεγάλη καθίζηση, ενώ σε κάποιες περιοχές προανήγγειλε ότι θα μηδενισθεί και η προκαταβολή φόρου. 

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 2, ο υπ. Οικονομικών είπε πως έχει δυνητικούς δικαιούχους γύρω στις 100.000, δηλαδή “λιγότερους από ότι περιμέναμε”. Ανέφερε πως “μου έκανε εντύπωση αφού εκτιμούσαμε ότι μπορούσαν να μπουν έως 300.000 επιχειρήσεις” και είπε πως “ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας δεν το γνωρίζει” ως πρόγραμμα.

Προανήγγειλε τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή “λαμβάνοντας υπόψη τα δυσμενή στοιχεία που έχουμε στον τουρισμό για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο” η οποία για τον λόγο αυτό θα ξεκινήσει τον Αύγουστο. Εξήγησε πως ήδη  7.000 ξενοδοχεία μετέχουν στην επιστρεπτέα Νο 2 που θα εκταμιευθεί την προσεχή εβδομάδα

Παραδέχθηκε πως θα υπάρχει πολύ μεγάλη συρρίκνωση του τουρισμού. Εκτίμησε πως οι περιοχές που έχουν οδική πρόσβαση δεν θα έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα όσο τα νησιά. Μίλησε για περιοχές που θα έχουν “ένα πάρα πολύ δύσκολο καλοκαίρι κυρίως στα νησιά”. Επίσης ακόμα και στην Αθήνα είπε υπάρχει δυισμός με  την εστίαση στο κέντρο της Αθήνας να έχει μεγάλο πρόβλημα, ενώ περιφερειακά καταστήματα πιο προσβάσιμα έχουν καλύτερη πορεία.

Γι’ αυτόν τον λόγο προανήγγειλε διαφορετική προσέγγιση ανά περιοχή. “Η κυβέρνηση οφείλει να το λάβει έγκαιρα υπόψη και να πάρει επιπλέον μέτρα για τα τμήματα του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο μέσα στο καλοκαίρι” ανέφερε.

Προανήγγειλε  διορθωτικές ενισχυτικές πρωτοβουλίες για να καλυφθούν επιπλέον προβλήματα που ανακύπτουν κάθε φορά. Πρέπει να παρακολουθήσουμε πώς θα πάει το επιπλέον άνοιγμα στον τουρισμό και έγκαιρα να παρέμβουμε, στοχευμένα όμως, σε αυτούς τους κλάδους”.   

Για την προκαταβολή φόρου και την απόφαση που θα ληφθεί τον Ιούλιο διευκρίνισε πως σε κάποιες περιοχές μπορεί να μηδενισθεί αλλά “αυτό όμως θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει ο Πρωθυπουργός” και θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο. 

Για τον μήνα Ιούνιο, το ΥΠΟΙΚ έχει προσδιορίσει πτώση της τάξης του 40% στα έσοδα σε σχέση με τους στόχους, η οποία είναι διαχειρίσιμη. Ο υπουργός εκτίμησε πως όχι μόνο φέτος αλλά “πιθανόν και του χρόνου, θα το συζητήσουμε αυτό σε ευρωπαϊκό επίπεδο” μπορεί να μην ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Εκτίμησε πως αν βρεθεί εμβόλιο ή θεραπεία εντός του 2020  το 2021 θα καλυφθεί το σύνολο των απωλειών του 2020, αλλιώς  θα χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος.

Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε επίσης πως “πρέπει το τραπεζικό σύστημα να συμβαδίσει με την Ελληνική Κυβέρνηση ούτως ώστε οι επιπλέον πόροι που προβλέπονται μέσω τραπεζικού συστήματος μέσα στον Ιούλιο μα διοχετευτούν στην οικονομία”.

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL