Μπορεί η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, μετά τηn παράταση που δόθηκε, να εκπνέει στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με την Εφορία για να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Μάλιστα έχουν και το χρόνο να το πράξουν. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι κληρονόμοι οι οποίοι έχουν προθεσμία μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να υποβάλουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογούμενου που απεβίωσε εντός του 2020.  Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται αποκλειστικά χειρόγραφα και θα πρέπει να συνοδεύεται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα εισοδήματα που απέκτησε ο φορολογούμενος που απεβίωσε μέχρι την ημερομηνία θανάτου ή τις δαπάνες που είχε πραγματοποιήσει.

Ειδικά, οι κληρονόμοι θα πρέπει να συνυποβάλλουν βεβαιώσεις για αποδοχές ή συντάξεις και για τόκους καταθέσεων. Μετά την υποβολή της δήλωσης η εφορία θα προχωρήσει στην εκκαθάρισή της και θα αποστείλει το εκκαθαριστικό σημείωμα στη διεύθυνση του κληρονόμου. Οι κληρονόμοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση για το φορολογούμενο που απεβίωσε και με email.

Τι πρέπει να κάνουν οι κληρονόμοι πριν την υποβολή της δήλωσης

Πριν την υποβολή της δήλωσης, οι κληρονόμοι πρέπει να δηλώσουν το θάνατο στην Εφορία, ενέργεια που είναι απαραίτητη για την απενεργοποίηση του ΑΦΜ.  Σε περίπτωση θανάτου, φυσικού προσώπου μη επιτηδευματία, η δήλωση μεταβολής, υποβάλλεται από έναν τουλάχιστον εκ των κληρονόμων ή των εγγυτέρων συγγενών συνυποβάλλοντας:

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου
  • Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών
  • Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.
  • Δήλωση σχέσεων φορολογουμένου (έντυπο Μ7).

Επιστροφή φόρου

Σε περίπτωση που προκύπτει επιστροφή φόρου μετά την εκκαθάριση της δήλωσης το ποσό επιστρέφεται και μοιράζεται στους κληρονόμους που αναγράφονται στο πιστοποιητικό των εγγυτέρων συγγενών.