Της Μαρίας Λίλα
Το χρέος των περισσοτέρων κυβερνήσεων της Ευρώπης αυξήθηκε, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο, εντύπωση προκαλεί η σχεδόν διπλάσια αύξηση που παρουσίασε στη χώρα μας, σε σύγκριση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ήταν 12,9%, από το τελευταίο τρίμηνο του 2019, μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Την συγκεκριμένη περίοδο, το χρέος της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, αυξήθηκε κατά 20%, φέρνοντας τη χώρα μας στην τρίτη θέση, μετά την Ισπανία (26,3%) και την Ιταλία (21%).
Η πίεση που ασκήθηκε στον προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αντανακλάται, εξάλλου, στην επανεμφάνιση των πρωτογενών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, στη χώρα μας.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το δημοσιονομικό έλλειμμα έφτασε το 9,7% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, το 2020.
Η δημοσιονομική εικόνα επιδεινώθηκε δραματικά, εφόσον από πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ το 2019, περάσαμε σε πρωτογενές έλλειμμα 6,7% του ΑΕΠ το 2020.
Το δημόσιο χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, διαμορφώθηκε σε 206,3% το 2020, από 180,7% που ήταν το 2019 και για το 2021, εκτιμάται (σύμφωνα με την φετινή έκθεση της Alpha Bank για την ελληνική οικονομία) πως θα διαμορφωθεί στο 197,1% του ΑΕΠ, κυρίως λόγω της τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, σε σύγκριση με εμάς, κατέγραψε μικρότερη μεταβολή της τάξης των 18,8 μονάδων. Ωστόσο, το δημόσιο χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου υπερβαίνει τώρα το ΑΕΠ του κατά 103,7% και είναι το υψηλότερο ποσοστό της μεταπολεμικής του εποχής, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμη και τα επίπεδα που φάνηκαν ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης του 2008, η οποία κορυφώθηκε από το 2014 μέχρι το 2015 με το χρέος να φτάνει στο 84,9 % του βρετανικού ΑΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, πως η τιμή του φυσικού αερίου διαπραγματεύεται τώρα, πέντε φορές υψηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, μια άνοδος που έχει αρνητικές επιπτώσεις σε άλλες πηγές ενέργειας και ανεβάζει τις τιμές για τους καταναλωτές.
Το οικονομικό σοκ που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID έχει καταστρέψει τις ροές προσφοράς και ζήτησης, ενώ την ίδια στιγμή η Ρωσία έχει κατηγορηθεί ότι περιόρισε τις εξαγωγές στην Ευρώπη και διατήρησε χαμηλή την προσφορά της, στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ηπείρου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει σήμερα, τις συνομιλίες με το Κατάρ, με στόχο να αξιοποιήσει την τεράστια προμήθεια LNG του Εμιράτου, μια ιδέα που προωθήθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον έχει συνομιλίες με τον υπουργό Ενέργειας του Κατάρ Saad Sherida al-Kaabi, μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, μεταξύ της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του εμίρη του Κατάρ, Σεϊχη Ταμίν μπιν Χαμάντ Θάνι (Tamim bin Hamad Al Thani).
(Ο ίδιος ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε χθες, Δευτέρα να δώσει σύντομα στο Κατάρ το ειδικό καθεστώς ενός σημαντικού συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει το Reuters .)
Η Σίμσον θα επισκεφθεί επίσης το Αζερμπαϊτζάν την Παρασκευή, συμμετέχοντας σε ένα υπουργικό συμβούλιο ενέργειας, για να αναζητήσει τρόπους ενίσχυσης των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Trans Adriatic Pipeline.