ΕΛΣΤΑΤ χρέος

Ειδικού Συνεργάτη

Ρεκόρ δεκαετίας κατέγραψε μετά την έκρηξη των τιμών του Οκτωβρίου ο πληθωρισμός. Για πρώτη φορά μετά από 126 μήνες ο ετήσιος ρυθμός του σκαρφάλωσε στο 3,4%, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά που βλέπουν τα εισοδήματά τους να ροκανίζονται δίχως να μπορεί η κυβέρνηση να τα υπερασπιστεί. Τελευταία φορά που είχε υπερβεί αυτό το όριο ήταν το 3,9% του Απριλίου του 2011 όταν με  την εφαρμογή των πρώτων μνημονιακών μέτρων είχαν εμφανιστεί συμπτώματα στασιμοπληθωρισμού με ανατιμήσεις, ανεργία και ύφεση, ενώ μετά το 3,3% Μαΐου και Ιουνίου και το 2,4% του Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, δεν υπερέβη τα επίπεδα αυτά, παραμένοντας από το 2012 έως το τέλος του φετινού καλοκαιριού σταθερά κάτω του 2%.

Οι αυξήσεις

Υπεύθυνος είναι το εκρηκτικό μείγμα ανατιμήσεων, με πιο εντυπωσιακή το πρωτοφανές ποσοστό αύξησης του +132% στην τιμή του φυσικού αερίου.

Βέβαια, για να προκύψει το +3,4% όταν τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ο τιμάριθμος είχε κοντύνει κατά 1,8% συνετέλεσαν και οι μεγάλες ανατιμήσεις βασικών ειδών του καλαθιού της νοικοκυράς, όπως για παράδειγμα ελαιόλαδο και κρέας, αγαθά τα οποία ανατιμήθηκαν σε διψήφιο ποσοστό. Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής,  τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις σημείωσαν σε σχέση με τον περυσινό Οκτώβριο το πετρέλαιο θέρμανσης με 45,9%, τα καύσιμα με 22,3%,  το ελαιόλαδο με 22%, όπως επίσης το αρνί και το κατσίκι με 16,3%. Εξίσου μεγάλη είναι η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα (18,9%),  ενώ στα αεροπορικά εισιτήρια η άνοδος των τιμών έφθασε το 30%.

Τα στοιχεία

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ,ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή του φετινού Οκτωβρίου σημείωσε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Οκτωβρίου 2020 αύξηση 3,4% έναντι μείωσης 1,8% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη περυσινή σύγκριση ενώ σε σχέση με τον Σεπτέμβριο 2021, παρουσίασε αύξηση 1,5% έναντι ανόδου 0,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Οι κυριότερες ανατιμήσεις του Οκτωβρίου προέκυψαν στις εξής ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

-3% σε διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης τιμών σε ψωμί, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, νωπά λαχανικά, πατάτες, καφέ-κακάο-τσάι, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

-0,4% στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

-11,7% στην στέγαση, λόγω ανατιμήσεων σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.

-0,8% στα διαρκή αγαθά – είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω ανατιμήσεων σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές υπηρεσίες

-9,2% στις μεταφορές, λόγω αύξησης τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά, καινούργια αυτοκίνητα, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

-0,9% στην εκπαίδευση, λόγω αύξησης διδάκτρων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-0,9% σε ξενοδοχεία-καφέ-εστιατόρια.#menoumespeedy