Τι πρέπει να ξέρετε αν θέλετε να συνεχίσετε την τηλεργασία

kopela me laptop

Για όσους παραπονιούνται πως η καθημερινότητά τους έχει γίνει άχρωμη και επαναλαμβανόμενη από τότε που το σπίτι τους μετατράπηκε και στον χώρο εργασίας τους, υπάρχουν άλλοι τόσοι που δηλώνουν ανακουφισμένοι που απαλλάχθηκαν από τα καθημερινά πηγαινέλα, τον συνωστισμό του μετρό και την αναγκαστική συναναστροφή με αντιπαθητικούς συναδέλφους.

Η τηλεργασία όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο άρθρο είναι πιθανόν να παραμείνει ως trend και μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς αποτελεί για μερικούς ένα πολύ ελκυστικό πακέτο. Ορίστε λοιπόν κάποια tips σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζουμε αν επιθυμούμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε εξ’ αποστάσεως και στην μετά-covid εποχή, ώστε να μη βρεθούμε προ τετελεσμένου γεγονότος.

1. Περιφρούρησε τα όριά σου αλλά θέσε και προσδοκίες

Το ότι δουλεύουμε από το σπίτι δε σημαίνει επουδενί ότι είμαστε διαθέσιμοι για τον προϊστάμενό μας 24 ώρες το 24ωρο. Είναι λοιπόν σημαντικό εξ’ αρχής να καταστήσουμε σαφές σε ανωτέρους και συναδέλφους πως, μετά το πέρας του ωραρίου μας, το κινητό θα παραμένει στο αθόρυβο και τα email θα περιμένουν για την επόμενη μέρα.

Στον αντίποδα όμως, δεδομένου ότι η τηλεργασία προϋποθέτει μια αμφίδρομη σχέση εμπιστοσύνης για να λειτουργήσει, καθώς δεν υπάρχει φυσική επαφή, οφείλουμε να επικοινωνήσουμε στον εργοδότη μας τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουμε να φέρνουμε εις πέρας τα καθήκοντά μας εξ’ αποστάσεως, δημιουργώντας μια ατζέντα υποχρεώσεων, και προσφέροντας ενδεχομένως κάποια perks στην εταιρία.

Για παράδειγμα, εάν μας αρέσει να δουλεύουμε κυρίως βραδινές ώρες ή βρισκόμαστε σε διαφορετική ζώνη ώρας, θα μπορούσαμε να καλύψουμε ένα ωράριο που παραμένει συνήθως εκτός προγράμματος.

2. Η μετακόμιση σε άλλη χώρα ενδέχεται να επηρεάσει τον μισθό σου

Ίσως η τηλεργασία να είναι για κάποιους η κατάλληλη ευκαιρία για να κάνουν εκείνο το πολυπόθητο μεταπτυχιακό στο εξωτερικό ή το country-hopping που δεν έκαναν στα 20 τους. Ή ακόμα και να μετακομίσουν σε μια χώρα όπου βρίσκεται κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο, χωρίς να επηρεάσει κάπως η απόφαση αυτή την τωρινή εργασία τους.

Πριν κάνουμε το μεγάλο βήμα ωστόσο, πρέπει να ξέρουμε πως κάποιες εταιρίες διατηρούν το δικαίωμα να προβούν σε μείωση μισθού σε περίπτωση που ο εργαζόμενος μετακομίσει σε πόλη ή χώρα με σημαντικά μικρότερο κόστος ζωής.

Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι που φεύγουν από πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο και το Σαν Χοζέ, βλέπουν συνήθως τον μισθό τους να κατρακυλάει, με απολαβές από 10% έως 25% μικρότερες από τις αρχικές.

Παρ’ όλα αυτά κάποιες εταιρίες διατηρούν ανέπαφες τις μισθοδοσίες ανεξαρτήτως τοποθεσίας, οπότε δεν έχουμε παρά να ρωτήσουμε τον εργοδότη μας για σχετικές λεπτομέρειες.

Το ίδιο ισχύει και για τους φόρους εισοδήματος. Το όνειρό μας να μείνουμε σε μια ακριβή και στιλάτη πόλη του εξωτερικού, μπορεί να ναυαγήσει γρήγορα όταν αντιληφθούμε ότι οι φορολογικοί νόμοι για την μισθοδοσία είναι πολύ διαφορετικοί εκείνων που είχαμε συνηθίσει, με αποτέλεσμα το καθαρό ετήσιο εισόδημα να καταλήξει σημαντικά μειωμένο χωρίς να το καταλάβουμε.

3. Σκέψου μακροπρόθεσμα

Ακόμα κι αν η τηλεργασία φαίνεται ελκυστική την παρούσα χρονική στιγμή, είναι πολύ πιθανό η απόφασή αυτή να μας τοποθετήσει σε μειονεκτική θέση στην ευρύτερη αγορά εργασίας, εάν δεν κάνουμε στο μεσοδιάστημα έξυπνες κινήσεις.

Αν υπάρχει πιθανότητα να μετακινηθούμε προς άλλη εταιρία στο προσεχές μέλλον, πρέπει να λάβουμε υπόψιν ότι δεν είναι όλοι οι εργοδότες πρόθυμοι να δεχτούν τηλεργασία, και κάποιες φορές μάλιστα θέτουν ως προαπαιτούμενο να υπάρχει προϋπηρεσία σε φυσικό εργασιακό περιβάλλον. Τούτου λεχθέντος, οφείλουμε να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για τις τάσεις που επικρατούν στον τομέα μας και στον τόπο εργασίας μας και να πράξουμε αναλόγως.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να μην επαναπαυτούμε στην ελαστικότητα που μας προσφέρει η εργασία από το σπίτι και να παραμείνουμε οργανωμένοι, συνεπείς και συνδεδεμένοι με τον χώρο εργασίας μας, ώστε να εξασφαλίσουμε θετικές συστατικές επιστολές σε περίπτωση αποχώρησης. Το να περνάμε, για παράδειγμα, έστω και κάποιες φορές τον χρόνο από το γραφείο, είναι κίνηση ματ για να διατηρήσουμε τις καλές εντυπώσεις στα ύψη, καθώς δείχνει επαγγελματισμό και επαγρύπνινση.

Ντορίνα Παπαγεωργίου