Ειδικού Συνεργάτη

Μεγάλο είναι το πρόβλημα ακρίβειας, όπως επίσης και της έλλειψης πρώτων υλών και ανεπαρκών προμηθειών προϊόντων που με την σειρά τους μπορούν να τροφοδοτήσουν και νέα κύματα ανατιμήσεων.

Έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι κινδυνεύει ακόμη και αυτή η εύλογη μετά από τα πολύμηνα περιοριστικά μέτρα αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών να ανασχεθεί, καθώς οι πολλαπλασιαζόμενες καθυστερήσεις των παραδόσεων αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα. Και μάλιστα με επιπτώσεις και στην ανάπτυξη αλλά και στις τιμές, και, σημειωτέων, σε μια περίοδο κατά την οποία ο χειρότερος φόβος όλων διεθνώς, δεν είναι άλλος από τον στασιμοπληθωρισμό.

Το παράδειγμα της Κίνας

Ο φόβος αυτός δείχνει να επιβεβαιώνεται σε πρώτη φάση τουλάχιστον στην Κίνα, όπου οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανοδικά τροχιά, με τα τελευταία στοιχεία για την μεταποίηση να δείχνουν επιβράδυνση της παραγωγής, κάτι που θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι αντιδράσεις αυτές δεν θα εξαιρούν την χώρα μας αφού η Ελλάδα εισήγαγε  πριν από την πανδημία εμπορεύματα από Κίνα αξίας 3,5 δισ. ευρώ, με το ένα έκτο τους να αφορούν  αφορούσαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ενώ ακολουθούν συσκευές κινητής τηλεφωνίας, παιχνίδια, κλιματιστικά, είδη ταξιδιού, συσκευές φωτισμού και υποδήματα, καθώς και διάφορες ακόμη κατηγορίες καταναλωτικών αγαθών και πρώτων υλών.

Φόβοι για τα Χριστούγεννα

Ήδη ο φόβοι για ελλείψεις προϊόντων στην χριστουγεννιάτικη αγορά εντείνονται διαρκώς. Η συμπλήρωση 20 μηνών από την κήρυξη πανδημίας από πλευράς Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας έχει φέρει σοβαρά, και κάποιες φορές ανυπέρβλητα εμπόδια στους προμηθευτές, ιδιαίτερα των ασιατικών χωρών, να ανταποκριθούν στις παραγγελίες που έχουν δεχτεί. Ηλεκτρονικές συσκευές κατά κύριο λόγο και δευτερευόντως προϊόντα ένδυσης και υπόδησης, αγαθά τα οποία κινούν σε μεγάλο βαθμό την χριστουγεννιάτικη αγορά, είναι τα αγαθά για τα όποια κατ’ εξοχήν αδυνατούν  οι προμηθευτές να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το ζήτημα με τα υλικά

Την ίδια ώρα όμως, εντείνεται και το άλλο μείζον πρόβλημα, των πρώτων υλών, υλικών και ημιαγωγών παράλληλα με το τρίτο μεγάλο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία το οποίο είναι η αύξηση των τιμών και ειδικά μεταφορών και ενέργειας. Εάν μάλιστα το πρόβλημα συνεχιστεί, τότε θα ενταθεί σύμφωνα με τους οικονομολόγους και  εκείνο του πληθωρισμού, το οποίο σημειωτέων ανησυχεί ακόμη περισσότερο την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία, ειδικά μετά  και τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν  Λαγκάρντ ότι «Ο πληθωρισμός θα αργήσει να αποκλιμακωθεί περισσότερο απ’ όσο είχαμε προβλέψει».#menoumespeedy