
Ειδικού Συνεργάτη
Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η επικείμενη λήξη (Μάρτιος 2022) του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού -λόγω πανδημίας – της ΕΚΤ.
Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτό παρότι δεν έχει αποκτήσει ακόμη την απαραίτητη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από τους οίκους, έχοντας έτσι τη ευκαιρία να μπορεί να δανείζεται με συγκριτικά χαμηλά επιτόκια όσο θα διαρκεί η πανδημία. Το κρίσιμο ερώτημα είναι το κατά πόσον θα βρεθεί από την ΕΚΤ μια φόρμουλα προκειμένου να παραμείνει η χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μετά τον Μάρτιο, παρότι δεν θα έχει την απαραίτητη προς τούτο επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται σχετικά ότι μόλις την περασμένη Τρίτη, σε έκθεσή της η γαλλική τράπεζα BNP Paribas προέβλεψε ότι η προοπτική μιας αναβάθμισης των ομολόγων εκδόσεως ελληνικού δημοσίου σε επενδυτική βαθμίδα είναι ακόμη μακριά, με την αναβάθμιση του ελληνικού δημοσίου σε «investment grade – IG» να φαντάζει ως απίθανη μέσα στους επόμενους 24 μήνες. Η υφιστάμενη κατάταξη της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται δύο βαθμίδες κάτω από εκείνη (ΒΒΒ-) η οποία χαρακτηρίζεται ως «επενδυτική» και επιτρέπει – στην ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ενστάσεις
Τον κίνδυνο επιτείνουν οι ενστάσεις που προέρχονται από κεντρικές τράπεζες των χωρών του Βορρά, οι οποίες δεν θα ήθελαν να δημιουργηθεί προηγούμενο αγοράς ομολόγων χαμηλής διαβάθμισης από την ΕΚΤ. Η λύση θα ήταν εν προκειμένω η ένταξη της χώρας μας στο μόνιμο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (APP) είτε με χαλάρωση του κριτηρίου που επιβάλλει να αγοράζονται μόνο ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, είτε εναλλακτικά με τη θέσπιση ενός ειδικού υποπρογράμματος αποκλειστικά για την αγορά ελληνικών ομολόγων ώστε να μην χρειαστεί να μεταβληθούν τα ισχύοντα σήμερα τυπικά κριτήρια του μόνιμου προγράμματος.
Παράλληλα, σημαντικό ζητούμενο αποτελεί η του ελληνικού ΑΕΠ. Οι οίκοι θα μπορούσαν όπως έκαναν αντιληπτό να προχωρήσουν σε αναβάθμιση το ελληνικού αξιόχρεου ακόμη και με τον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ πάνω από το 200% όπως συμβαίνει σήμερα, υπό μία όμως προϋπόθεση. Ότι την επιβαρυμένη τρέχουσα κατάσταση των δημόσιων οικονομικών υποσκελίζουν οι θετικές προοπτικές ανάπτυξης. Στο μέτωπο αυτό όμως είχαμε την πρόσφατη αναθεώρηση της ύφεσης του 2020 στην οποίαν προχώρησε η ΕΛΣΤΑΤ τοποθετώντας την, βάσει νέων στοιχείων στο 9,0% έναντι 8,2% που είχε αρχικώς ανακοινώσει, όπως επίσης την αναζωπύρωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, κάτι που αναβάλλει την ημέρα επιστροφής στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, φαίνεται λογική η εκτίμηση την οποία αναφέρει η Societe Generale στην τελευταία έκθεση της, ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε εκδόσεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο προκειμένου να επωφεληθεί από το PEPP (πρόγραμμα ΕΚΤ).#menoumespeedy