Ελλάδα Χρέος

Του Ειδικού Συνεργάτη

«Καμπανάκι» κινδύνου για την Ελλάδα χτυπάει η Citigroup, εξαιτίας του υψηλού χρέους αλλά και του ελλείμματος μόλις ενεργοποιηθεί εκ νέου το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ, η αύξηση του δανεισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αποτελέσει μεγάλο, εκτιμά η Citigroup.

Τα 13 από τα 19 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης (όλα εκτός από την Ιρλανδία, τη Σλοβακία, τις Κάτω Χώρες, τη Λιθουανία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο και την Εσθονία) θα υπερβούν το ποσοστό χρέους προς το ΑΕΠ 60%, από 10 χώρες που ήταν πριν από την πανδημία το 2019.

Σύμφωνα με το δημοσιονομικό σύμφωνο του 2011, θα αναγκαστούν να μειώνουν τον λόγο χρέους κατά το 1/20 της υπέρβασης του 60% κάθε χρόνο, γεγονός που θα απαιτούσε τη μείωσή του κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ ετησίως για τη Γερμανία και 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για την Ελλάδα ή 4,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ για την Ιταλία, μαθηματικά σχεδόν αδύνατοι στόχοι.

Χωρίς διεκδίκηση

Μια πρόταση του ESM για την αύξηση της τιμής αναφοράς για το επίπεδο του δημόσιου χρέους από το 60% του ΑΕΠ στο 100% του ΑΕΠ. Από τις έξι χώρες που εξαιτίας της υπέρβασης του ορίου του ελλείμματος 3% του ΑΕΠ, μόνο τέσσερις θα εξακολουθούσαν να πλήττονται και τρεις από αυτές (Βέλγιο, Ισπανία και Γαλλία) θα είχαν σχετικά ήπιες ανάγκες προσαρμογής.

H Ιταλία και η Ελλάδα όμως θα εξακολουθούσαν να έχουν κυριολεκτικά ένα βουνό να ανέβουν, εξηγεί η Citigroup, κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να μη διεκδικεί ουσιαστικά χαλαρότερους όρους.

Η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων θα πρέπει να αποτελέσει βασικό θέμα για το Eurogroup. Η άποψη της Citigroup είναι ξεκάθαρη και το θέμα θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα για το αν η Ευρώπη θα επαναλάβει τα λάθη που έγιναν μετά την κρίση του 2008.
Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Έντονος προβληματισμός για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στο δημοσιονομικό πεδίο, επικρατεί στις Βρυξέλλες το τελευταίο διάστημα, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται ως έντονα επεκτατική και αρχίζει να αμφισβητείται η βιωσιμότητα του χρέους.

Οι Βρυξέλλες αναζητούν ένα νέο τρόπο, μια νέα μορφή «μνημονιακής» επιτήρησης, ώστε να παραμείνει υπό έλεγχο η ελληνική οικονομία και να μην αναδειχθεί πάλι σε «αδύναμο κρίκο» της ευρωζώνης.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα περνά με σχετική ευκολία τις αξιολογήσεις από τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, ενώ η προσωρινή απενεργοποίηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας περιορίζει την πίεση για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών βλέπουν ότι στη διάρκεια της πανδημίας η κυβέρνηση ανέπτυξε σε υπερβολικό βαθμό τη διάθεση παρέμβασης στην οικονομία για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, γεγονός που δημιουργεί μια δυναμική ανησυχητικής δημοσιονομικής χαλάρωσης, ιδιαίτερα για τα δεδομένα της πλέον υπερχρεωμένης οικονομίας της ευρωζώνης.