Moody's: Η νέα τάση των καταθετών λόγω πανδημίας στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες

[ad_1]

Η αύξηση αυτή των καταθέσεων με χαμηλότερο κόστος, δηλαδή η στροφή των καταθετών προς τις καταθέσεις ταμιευτηρίου έναντι των προθεσμιακών, βοηθά τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν τις πιέσεις που δέχονται στην κερδοφορία τους λόγω της πανδημίας, όπως σημειώνει η Moody’s σε νέα της έκθεση.

Όπως αναφέρει, το μέσο κόστος των καταθέσεων μειώθηκε σημαντικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τα τελευταία χρόνια σε σχέση με τα επιτόκια των δανείων των νοικοκυριών, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι καταθέσεις νοικοκυριών μετατοπίζονται σε φθηνότερα προϊόντα έναντι των προθεσμιακών καταθέσεων.

Οι επιπτώσεις της κρίσης λόγω κορονοϊού στην οικονομία περιορίζουν τις ευκαιρίες για ποιοτικό δανεισμό ενώ “χτυπά” τις προμήθειες, τα έσοδα από συναλλαγές καθώς και τις επενδυτικές αποδόσεις, προσθέτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE για τον Μάιο, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Απρίλιο και στα 144,5 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν κατά 68,4 εκατ. ευρώ.

Οι οίκος σημειώνει πως τα ελληνικά νοικοκυριά στρέφονται σταδιακά σε καταθέσεις ταμιευτηρίου όπου τα επιτόκια είναι σχεδόν μηδενικά, έναντι των προθεσμιακών που έχουν υψηλότερα επιτόκια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της TτE, οι προθεσμιακές καταθέσεις έφταναν το 34% του συνόλου των καταθέσεων τον Μάιο έναντι 41% τον Δεκέμβριο του 2017. 

Η μείωση αυτή του κόστους χρηματοδότησης θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να περιορίσουν την πίεση που δέχεται στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια κέρδους (ΝΙΜ) φέτος. Το μέσο κόστος των καταθέσεων αυτών ήταν στο 0,13% τον Μάιο έναντι 0,58% στα τέλη του 2015. Παράλληλα, η τάση αυτή αντανακλά το γεγονός ότι οι καταθέτες θέλουν να έχουν άμεσα πρόσβαση στα χρήματά τους εν μέσω της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία. Τον Μάιο, το κόστος για τις καταθέσεις σε τρεχούμενους λογαριασμούς ήταν 0,12% και για λογαριασμούς ταμιευτηρίου ήταν 0,3%, ενώ το μέσο κόστος για τις προθεσμιακές ενός έτους 0,28%.

Παράλληλα, το μέσο κόστος των καταθέσεων των επιχειρήσεων μειώθηκε στο 0,13% τον Μάιο από 0,4% στα τέλη του 2015. Η σταδιακή αυτή μείωση των επιτοκίων καταθέσεων συνάδει με το περιβάλλον πολύ χαμηλών επιτοκίων της ΕΕ και επιτεύχθηκε καθώς η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες ενισχύθηκε. Συνεπώς, το μέσο επιτόκιο στις χορηγήσεις προς τις επιχειρήσεις μειώθηκε στο 3,1% τον Μάιο από 5,3% το 2015 και προς τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί στο 5,2% τον Μάιο έναντι 4,7% στα τέλη Δεκεμβρίου

Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των νέων δανείων είναι επιχειρηματικά και υπάρχει ελάχιστη ζήτηση για δάνεια προς τα νοικοκυριά, η πτώση άνω των 200 μονάδων βάσης στα επιτόκια έχει επίσης συμβάλλει στη μείωση του επιτοκιακού περιθωρίου των ελληνικών τραπεζών, όπως σημειώνει η Moody’s.

Η μείωση των χρηματοδοτικών και λειτουργικών δαπανών παράλληλα με τη δημιουργία νέων εταιρικών δανείων, υποστηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών εν μέσω μείωσης των υπολοίπων δανείων, μετά και τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων στις οποίες προχωρούν για τη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους, τονίζει ο οίκος. Επιπλέον, η αυξανόμενη πρόσβαση στο φθηνό κόστος χρηματοδότησης της ΕΚΤ θα βοηθήσει επίσης τις ελληνικές τράπεζες να στηρίξουν τα περιθώρια και την κερδοφορία τους φέτος και το 2021.

Ελευθερίας Κούρταλη

Διαβάστε ακόμη: 

* HSBC: Ξεκινά κάλυψη των ελληνικών τραπεζών – Ελκυστικές μακροπρόθεσμα οι μετοχές τους

* Barclays: Η Ελλάδα στις καλύτερα χρηματοδοτούμενες χώρες της ευρωζώνης εν μέσω κρίσης

 

[ad_2]

Πηγή : CAPITAL