«Οι πρωτοβουλίες που έχει ήδη πάρει η ΕΕ για το Ταμεία Ανάκαμψης είναι πολύ σημαντικές θα χρειαστούν όμως και άλλες σε σχέση με το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος, που φαίνεται ότι έχει αγγίζει δυσθεώρητα ύψη σε όλη την ευρωζώνη».
Ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής διεθνούς τραπεζικού δικαίου και χρηματο-οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή τόνισε ότι εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι πολιτικές για να ξεκινήσουν γρήγορα οι οικονομίες μετά το τέλος του lockdown.
«Πρέπει να είναι πολιτικές δημοσίων επενδύσεων και ανακούφισης ή και διαγραφής των ιδιωτικών χρεών του covid. Το χρέος στην Ευρώπη είναι σε πολεμικά επίπεδα, του 1946, και καλό είναι να γίνει αντιληπτό ότι οι αγορές θα ξυπνήσουν, η κ. Λαγκάρντ θα σταματήσει να αγοράζει το 100% των ομολόγων των χωρών του νότου και θα υπάρξει αναταραχή σχετικά με την χρηματοδότηση των ιδιωτικών και δημοσίων χρεών και ίσως και στο παγκόσμιο χρηματο-οικονομικό και τραπεζικό σύστημα.
Πρέπει να κινηθούν οι κυβερνήσεις με φαντασία και έξω από τις γνωστές πολιτικές του φιλελευθερισμού σοσιαλδημοκρατία, είναι ιδεοληψίες κα πολιτικές που αφήνεις κατά μέρος όταν έχεις πόλεμο».
Ο κ. Αυγουλέας δήλωσε ότι πρέπει ο ιδιωτικός πλούτος που υπερ-πολλαπλασιάστηκε τη χρονιά της πανδημίας, να φορολογηθεί έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί για να παρέχουν συστήματα ποιότητας δημόσιας υγείας και παιδείας. Υπάρχει χώρος για το κράτος και για την ιδιωτική πρωτοβουλία και επιχειρηματικότητα.
Οι ακραίες αντιλήψεις για τι μπορεί να προσφέρει η οικονομία της αγοράς καταρρέουν. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των εμβολίων που δεν θα κατασκευάζονταν εάν δεν υπήρχαν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις της έρευνας, τις οποίες αξιοποίησαν οι φαρμακευτικές εταιρίες και κατασκεύασαν ένα προϊόν δημόσιας υγείας.
Ο κ. Αυγουλέας επεσήμανε ότι «οι μεγάλες παγκόσμιες εταιρίες που είχαν πολύ μεγάλα κέρδη λόγω της πανδημίας, πρέπει να φορολογηθούν και τα χρήματα να πάνε σε ένα πανευρωπαϊκό κεφάλαιο στη βάση της αύξησης του τζίρου αυτών των εταιριών.
Πρέπει να φορολογηθούν στο 50% της αύξησης και να δημιουργηθεί το ταμείο που θα απορροφήσει τα ιδιωτικά χρέη covid όχι όλα, αλλά εκείνα που δημιουργήθηκαν προς εταιρίες κοινής ωφέλειας, στις τράπεζες ή στο κράτος.
Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, θα υπάρξει μια πραγματική επανεκκίνηση στα νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς τα χρέη της πανδημίας, χωρίς να βγουν γονατισμένα. Σε διαφορετική περίπτωση, τόνισε ο κ. Αυγουλέας, δημιουργούμε συνταγή πολιτικής αστάθειας και πολιτικο-οικονομικής κρίσης που θα εκθρέψει δυνάμεις λαϊκισμού και του εξτρεμισμού. Πρέπει να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκό ταμείο που θα απορροφήσει τα χρέη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.