Οικονομικού Συνεργάτη

Συνεχίζεται το κύμα ακρίβειας στην χώρα μας, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε χιλιάδες πολίτες

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παραμένει σε καθεστώς υψηλών ανατιμήσεων, κάτι το οποίο αποτυπώνεται σε μια σειρά από οικονομικούς δείκτες, την ώρα που ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη έσπασε ρεκόρ (4,9%).

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είναι πέρα από προφανές ότι συντηρείται και το κύμα ανατιμήσεων, το οποίο επικρατεί στην ελληνική οικονομία, με ορισμένους παράγοντες της αγορές να εκτιμούν ότι μέσα στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να προκύψει «τσουνάμι» αυξήσεων στις τιμές

Άλλωστε, εκτόξευση του πληθωρισμού στο 4,3% βλέπει η Eurostat τον Νοέμβριο για την Ελλάδα, από 2,8% τον Οκτώβριο, με τη χώρα να ακολουθεί την πληθωριστική τάση της ευρωζώνης όπου ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα που τελειώνει αναμένεται σκαρφαλώσει στο 4,9% από 4,1% τον Οκτώβριο.

Πρόβλημα η ενέργεια

Η ενέργεια, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί στις ανατιμήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι κύριες αιτίες της εξακόντισης του τιμαρίθμου σε ακόμη μεγαλύτερα ύψη στην ευρωζώνη για τον Νοέμβριο ήταν η ενέργεια (27,4%, έναντι 23,7% τον Οκτώβριο), ακολουθούμενη από τις υπηρεσίες (2,7%, έναντι 2,1% τον Οκτώβριο), τα μη βιομηχανικά αγαθά ενέργειας (2,4%, έναντι 2,0% τον Οκτώβριο) και τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (2,2%, έναντι 1,9% τον Οκτώβριο). Ομοίως, και στην Ελλάδα, το κοστος παραγωγή οπτάνθρακα (το γνωστό κωκ) και προϊόντων διύλισης πετρελαίου υπερδιπλασιάστηκε σημειώνοντας αύξηση 103,9%.

Βιομηχανία

Πιο συγκεκριμένα, διαρκώς ακριβότερα καθίστανται τα προϊόντα τα οποία παράγει η βιομηχανία στην χώρα μας  είτε αυτά διατίθενται στην εγχώρια είτε και στην εξωτερική αγορά. Αυτό προκύπτει από την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία που καταρτίζει και παρακολουθεί η Ελληνική Στατιστικη Αρχή με σκοπό την μέτρηση της μηνιαίας μεταβολής των τιμών των εν λόγω προϊόντων, απεικονίζοντας με τον πιο ανάγλυφο τρόπο το τσουνάμι ανατιμήσεων σε πρώτες ύλες, υλικά, ενέργεια και εν γένει την αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων σε Ελλάδα και διεθνώς.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία παρουσίασε για το σύνολο της εγχώριας και της εξωτερικής αγοράς τον φετινό Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα  αύξηση 23,5% έναντι μείωσης 6,9% πέρυσι.

Σε σύγκριση δε με τον δείκτη του αμέσως προηγούμενου μήνα, του Σεπτεμβρίου του 2021, παρουσίασε αύξηση 3,3% έναντι αύξησης 0,3% που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2020.#menoumespeedy