ευρώ

Ειδικού Συνεργάτη

Η έκρηξη παγκοσμίως του πληθωρισμού κυρίως λόγω αύξησης ενεργειακού κόστους και η πανδημία, απειλούν να δυναμιτίσουν τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας μέσω κυρίως της περαιτέρω διόγκωσης του δημόσιου χρέους. Και τούτο, διότι η μεν άνοδος του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων άρα και κόστους διαχείρισης του χρέους, η δε πανδημία μετατίθεται χρονικά, κάτι που οδηγεί σε διεύρυνση τα δημοσιονομικά ελλείμματα λόγω των συνεπαγόμενων πρόσθετων δαπανών στήριξης της οικονομίας από τα περιοριστικά μέτρα. Έτσι, οι ανάγκες του προϋπολογισμού οδηγούν σε επιπλέον δανεισμό και αύξηση του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Οι «έξοδοι» της Ελλάδας

Ενδεικτικό είναι ότι στο πλαίσιο αυτό του νέου δανεισμού, το ελληνικό δημόσιο προχώρησε προ ημερών σε δύο επανεκδόσεις ομολόγων συνολικού ύψους 2,5 δις. ευρώ. Σε αυτές,  το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε  σε επίπεδα με θετικό πρόσημο και συγκεκριμένα  στο 0,020%. Αν και χαμηλότερο από το 0,20% της πρώτης έκδοσης του Μαΐου, είναι σαφώς υψηλότερο των επιτοκίων που ισχύουν στην ευρωζώνη και τα οποία είναι στην συντριπτική πλειονότητα των ανάλογων τίτλων αρνητικά. Όσον αφορά δε το επιτόκιο του 30ετούς ομολόγου, αυτό διαμορφώθηκε στο 1,675% το οποίο και αυτό αν και υπήρξε μειωμένο  έναντι του 1,7% που ήταν  στην πρώτη έκδοση του ομολόγου τον περασμένο Μάρτιο, επίσης ήταν το υψηλότερο, με εξαίρεση το αντίστοιχης διάρκειας κρατικό χρεόγραφο της Ιταλίας . Στο πενταετές έναντι του 1,5 δισ. ευρώ που αντλήθηκε συγκεντρώθηκαν συνολικές προσφορές 9,3 δισ. ευρώ καταγράφοντας κάλυψη της έκδοσης κατά 6,2 φορές. Το κουπόνι της έκδοσης, όπως και της προηγούμενης, ήταν μηδενικό. Αντιστοίχως έναντι του 1 δισ. ευρώ που αντλήθηκε από το 30ετές ομόλογο συγκεντρώθηκαν προσφορές συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ, καλύπτοντας την προσφορά κατά 9,6 φορές,με κουπόνι έκδοσης στο 1,875%, δηλαδή όσο ήταν και στην πρώτη έκδοση του 30ετούς ομολόγου.

Ενδιαφέρον λόγω προσμονής κερδών

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι και οι δύο εκδόσεις συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον κυρίως ξένων επενδυτών. Συγκεκριμένα οι 300 προσφορές για το 5ετές υποβλήθηκαν σε ποσοστό 82% από ξένους και 18% από Έλληνες επενδυτές και στο 30ετές σε ποσοστό 85% από ξένους και 15% από την Ελλάδα ενώ πάνω από 80% των επενδυτών και στις δύο περιπτώσεις ήταν θεσμικοί. Η εικόνα αυτή ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη δεδομένου ότι τόσο υψηλά επιτόκια σε περιβάλλον ευρωζώνης σπανίζουν και ως εκ τούτου οι θεσμικοί επενδυτές έσπευσαν να καρπωθούν τα οφέλη τους.

Τα ελληνικά επιτόκια αποδεικνύονται υψηλά έχοντας «οδηγό» τις αποδόσεις της δεκαετίας στην δευτερογενή αγορά.

Τα στοιχεία του χρέους

Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, αυτό έχει εκτιναχθεί στις 30 Ιουνίου, με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), στα 387,3 δισ. ευρώ μετά την κατά 6,5 δισ. ευρώ αύξηση του β τριμήνου σε σχέση με το τέλος Μαρτίου, και υπερβαίνει δηλαδή κατά πολύ το 200% του ΑΕΠ ενώ και το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται κοντά στο 7% του ΑΕΠ ή και υψηλότερο το 2021 από 3,88%, που ήταν η εκτίμηση στον προϋπολογισμό του 2021. Υπενθυμίζεται ότι το  2010, η χώρα είχε οδηγηθεί σε μνημόνιο με το δημόσιο χρέος περίπου στο 130% του ΑΕΠ περίπου και πρωτογενές έλλειμμα κοντά στο 10% του ΑΕΠ. Βέβαια, οι συνθήκες δεν είναι οι ίδιες, το δε πρόβλημα υπερβάσεων σε ελλείμματα και χρέος είναι παγκόσμιο, ωστόσο δεν πρέπει επ’ ουδενί να «ξεφύγει» η δημοσιονομική διαχείριση από κάποια όρια, καθώς κάτι τέτοιο κρύβει κινδύνους  για την εξυπηρέτηση του χρέους μελλοντικά.#menoumespeedy