Ειδικού Συνεργάτη
Στο επόμενο στάδιο περνά το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Η επιλεγμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ διοίκηση προχωρά ταχύτατα τις σχετικές διαδικασίες .
Πλέον, απομένει το…τυπικό της τοποθέτησης Υπερταμείου και ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Αύξησης Μετοχικού Κεφλαίου, που έχει δρομολογηθεί προς τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου.
Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) με παράλληλη κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης για τους υφιστάμενους μετόχους, που δρομολογεί την εκδίωξη της πλειοψηφίας του Δημοσίου από τη ΔΕΗ, υπερψηφίστηκε χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της επιχείρησης και μάλιστα με ποσοστό άνω του 99% επί των 231 μετόχων (73,72% επί του συνόλου) που συμμετείχαν.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά χθες κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης «αν η επιχείρηση δεν ενισχυθεί κεφαλαιακά σήμερα που και οι διεθνείς κεφαλαιαγορές ανθούν και η χώρα είναι συνολικά ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, η εταιρεία έχει βελτιώσει θεαματικά τις επιδόσεις της και οι ευκαιρίες για επενδύσεις είναι ιστορικά ανεπανάληπτες, τότε αν όχι σήμερα, πότε περιμένουμε καλύτερη συγκυρία;».
Για την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης έγινε επίσης μια επανάληψη στα «πρόδηλα και πειστικά οφέλη» και το πώς λειτουργεί η διατήρηση του δικαιώματος αυτού ανασταλτικά, επιβραδυντικά και απωθητικά για τους ιδιώτες, ξένους επενδυτές για να καταλήξει στην αύξηση της αξίας «προς όφελος όλων των μετόχων, κυρίως των παλαιότερων».
Τι θα κάνει το Δημόσιο
Πάντως, προσχηματικά διευκρινίστηκε ότι «οι μέτοχοι στην Ελλάδα, στο βαθμό που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν».
Όσο για το τι θα κάνει το Δημόσιο, που όπως τονίστηκε είναι έμμεσος μέτοχος, η διοίκηση σημείωσε μεν ότι «θα κρίνει και κρίνει πάντα τι είναι προς όφελος του όχι μόνο στο προσεχές και άμεσο μέλλον, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα».
Παράδοση κερδοφορίας
Στην ίδια συνέλευση εγκρίθηκε και η παράδοση σχεδόν της συνολικής κερδοφορίας και του οικονομικού ελέγχου του ΔΕΔΔΗΕ, στο νέο επενδυτή, του αυστραλιανού fund Macquarie που αποκτά το 49%.
Η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στα χρονικά που πανηγυρίζει η κυβέρνηση ΝΔ παρέχει στον επενδυτή με μόλις 1,3 δισ τίμημα, μέρισμα από το σύνολο σχεδόν των κερδών του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ εξασφαλίζει σταθερή ετήσια απόδοση των κεφαλαίων 6,7% και το επιτρεπόμενο έσοδο στην τετραετία 2021-2024 αφορά συνολικά έσοδα πάνω από 3,1 δισ.
Στη γενική συνέλευση ο Γ. Στάσσης μίλησε για συνειδητή, κεντρική επιλογή «να μην χάσουμε τη διοίκηση» του ΔΕΔΔΗΕ κάτι που οδηγεί σε μια όχι μείζονα συμμετοχή του εταίρου της μειοψηφίας στη διοίκηση και διαχείριση των εταιρικών υποθέσεων. Πάντως, αναφέρθηκε, ο μέτοχος μειοψηφίας «θα συμβάλει δια των δυνάμεών του και των ανθρώπων που θα επιλέξει, εάν θελήσει, να μπουν στο ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ» στην καλύτερη διοίκηση και διαχείριση της εταιρείας.#menoumespeedy