
Ειδικού Συνεργάτη
Τα ακριβότερα δάνεια στην Ευρώπη αναγκάζονται να λάβουν τόσο οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα όσο και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία αναζητούν στεγαστικό.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως οι τράπεζες δεν φαίνεται να αξιοποιούν την τεράστια ρευστότητα με αρνητικά επιτόκια που έχουν λάβει από την ΕΚΤ και τις αυξημένες καταθέσεις μηδενικού επιτοκίου, προκειμένου να δανείσουν με καλύτερους όρους τις ελληνικές επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, οι ελληνικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το μέσο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων αυξήθηκε τον Ιούλιο στο 3,4%, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί η διαφορά από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου (Πορτογαλία, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία).
Από εκεί και πέρα, τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ), αναλύοντας τα βασικά μεγέθη του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου 2021 καθιστούν το κόστος χρήματος των ελληνικών τραπεζών ως το ακριβότερο στην Ευρώπη.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιτοκιακό περιθώριο, δηλαδή η διαφορά μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανείων, ήταν στην Ελλάδα 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, όταν η αντίστοιχη διαφορά στην Ε.Ε. ήταν 1,25 μονάδες, στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Ουσιαστικά, το παραπάνω συνεπάγεται ότι το μέσο επιτόκιο δανείων στην Ελλάδα είναι υψηλότερο κατά περίπου 1 μονάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ε.Ε., δεδομένου ότι τα επιτόκια καταθέσεων κινούνται γύρω από το μηδέν ή αρνητικά σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης.
Μέχρι το τέλος του έτους οι τράπεζες δεν αναμένεται να επανέλθουν σε σημαντική αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις.
«Αλμυρά» στεγαστικά
Σχεδόν διπλάσιο είναι το μέσο επιτόκιο στα νέα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την Ευρωζώνη, όσο περίπου και το επιτοκιακό περιθώριο. Κι αυτό, σε μια περίοδο όπου οι καταθέσεις με σχεδόν μηδενικά επιτόκια είναι περισσότερες από τα δάνεια, ενώ η υπερβάλλουσα ρευστότητα σε ημερήσια βάση που κατατίθεται με αρνητικά επιτόκια στην ΕΚΤ κυμαίνεται έως και 70 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ), το επιτοκιακό περιθώριο στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω από τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες, έναντι 1,5 ποσοστιαίες μονάδες στην Ευρωζώνη. Στα στεγαστικά δάνεια, το μέσο επιτόκιο νέων χορηγήσεων στη χώρα μας κυμαίνεται στο 2,92%, έναντι 1,30% στην Ευρωζώνη.#menoumespeedy