Οικονομικού Συνεργάτη

Μεγάλες είναι οι αβεβαιότητες της ελληνικής οικονομίας, εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση έχει κάνει κάκιστη διαχείριση, την ώρα που οι ανησυχίες λόγω της εμφάνισης της παραλλαγής Όμικρον ολοένα και εντείνονται.

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι η παραλλαγή Όμικρον θα εκτοξεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός το 2022, θα φτάσει στο 3,1%.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες αυξάνονται και από τα μέσα του 2021 κινούνται πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών στη μεταποίηση, τις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο, αλλά σημειώνει ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι πιθανόν να περιορισθούν λόγω της αργοπορημένης παραγωγικής δυναμικότητας της οικονομίας.

Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2022 στο 3,1% σε μέσα επίπεδα έναντι 0,4% φέτος και ο δομικός πληθωρισμός – που δεν λαμβάνει υπόψη τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού – να διαμορφωθεί στο 1,9% από -1,2%, αντίστοιχα.

Επιδείνωση υγειονομικής κατάστασης

Ένας βασικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ,  είναι η επιδείνωση της υγειονομικής κατάστασης, λόγω της παραλλαγής Όμικρον, να οδηγήσει σε νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και να περιορίσει την ανάκαμψη του τουρισμού.

Τα ποσοστά των κρουσμάτων κορωνοϊού και θανάτων στην Ελλάδα μετά τον φετινό Ιούλιο είναι υψηλότερα από τις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, αντανακλώντας τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων, με το 61,5% του πληθυσμού να έχει εμβολιασθεί πλήρως τον Οκτώβριο, σημειώνει η έκθεση.

Αβεβαιότητες

Μεγάλες αβεβαιότητες στην υλοποίηση του προϋπολογισμού της κυβέρνησης «βλέπει» το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, κυρίως σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.

Η πορεία της πανδημίας, η έγκαιρη ενεργοποίηση επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και ο πληθωρισμός αποτελούν τους βασικούς κινδύνους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το επόμενο έτος.

Δημοσιονομικοί κίνδυνοι

Όπως τονίζεται, ο δημοσιονομικοί κίνδυνοι κατά την εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2022 μπορεί να προκύψουν:

-από τυχόν αναζωπύρωση της πανδημίας που θα απαιτήσει νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας και ενίσχυσης του συστήματος υγείας,

-από ενδεχομένως παρατεταμένες πληθωριστικές πιέσεις -ιδίως στην ενέργεια- οι οποίες θα απαιτήσουν ενδεχομένως τη λήψη αντισταθμιστικών μέτρων,

-από τυχόν καταπτώσεις κρατικών εγγυήσεων και

-από έκδοση δικαστικών αποφάσεων με αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο