Ο ιδιωτικός τομέας απολαμβάνει μόλις τα 2/3 των αποδοχών όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί από το δημόσιο. Ενώ οι νεοδιόριστοι στο δημόσιο μπορεί να λαμβάνουν χαμηλότερες αποδοχές σε σχέση με τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα, αυτή η πραγματικότητα αφορά κυρίως τις προσλήψεις που έγιναν μετά τα μνημόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι παλιοί δημόσιοι υπάλληλοι φαίνεται να έχουν καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, κάτι που αποτυπώνεται στις νέες συντάξεις. Οι νέοι συνταξιούχοι του δημοσίου λαμβάνουν μέση σύνταξη 1.124 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα περιορίζονται στα 749 ευρώ.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% των κύριων συντάξεων είναι κάτω από 1.000 ευρώ μεικτά, δηλαδή κάτω από 900 ευρώ το μήνα καθαρά, χωρίς 13η και 14η σύνταξη.

Ανασφάλεια

Τα στοιχεία αυτά δεν δείχνουν μόνο τις χαμηλές αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, όπου το 50% των εργαζομένων λαμβάνει μεικτές αποδοχές κάτω από 1 ευρώ, αλλά και την ανασφάλεια που σχετίζεται με την εργασία. Οι μεγάλες περίοδοι ανεργίας επηρεάζουν τις τελικές απολαβές των συνταξιούχων.

Στον δημόσιο τομέα, οι νέοι συνταξιούχοι εξέρχονται σχεδόν όλοι με 40 χρόνια ασφάλισης, ενώ στον ιδιωτικό τομέα οι συνταξιούχοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη ακόμα και με 15 χρόνια ασφάλισης, αν και συχνά δεν βρίσκουν εργασία που να ταιριάζει στην ειδικότητά τους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και με 40 χρόνια ασφάλισης, λαμβάνουν μέγιστη σύνταξη 870 ευρώ μεικτά.

Η μέση σύνταξη γήρατος υπολογίζεται στα 1.094 ευρώ μεικτά, με τους νέους συνταξιούχους του δημοσίου να ξεπερνούν αυτό το επίπεδο, σε αντίθεση με τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται πολύ κάτω από τον μέσο όρο.

Ο νόμος 4387/16, γνωστός και ως νόμος Κατρούγκαλου, περιορίζει την ανταποδοτική σύνταξη στο 50% των μέσων αποδοχών κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, γεγονός που πλήττει κυρίως τον ιδιωτικό τομέα. Οι νέοι συνταξιούχοι υπολείπονται σε αποδοχές σε σχέση με τους παλαιότερους, ενώ έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης και αποχωρούν σε μεγαλύτερη ηλικία.

Συγκριτικά, οι συνταξιούχοι του δημόσιου τομέα απολαμβάνουν καλύτερες αποδοχές, αν και η απόσταση με τις παροχές του παρελθόντος είναι σημαντική. Η ανάλυση των στοιχείων των συντάξεων αποκαλύπτει ότι μόνο με σταθερές και ικανοποιητικές μέσες αμοιβές μπορεί να διασφαλιστεί ένα επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης στην τρίτη ηλικία.

Η ανεργία, η διαλείπουσα εργασία και οι χαμηλές εισφορές οδηγούν σε ανεπαρκείς συντάξεις, με την πλειοψηφία των κυρίων συντάξεων να κυμαίνεται μεταξύ 500-1.000 ευρώ. Μόνο 4 στις 10 συντάξεις γήρατος ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.