Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Aktor, Αλέξανδρος Εξάρχου, ανακοίνωσε την έναρξη ενός εκτενούς επενδυτικού προγράμματος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση μιας σημαντικής κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Ο κ. Εξάρχου επιβεβαίωσε ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο επενδύσεων που φτάνει τα 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2030, το οποίο θα καλύψει όλες τις δραστηριότητες του ομίλου. Οι επενδύσεις αυτές θα χρηματοδοτηθούν μέσω δανεισμού και πιθανών συνεργασιών με τρίτους επενδυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από funds υποδομών για μελλοντική συνεργασία με τον όμιλο, αν και δεν προσδιόρισε συγκεκριμένα πεδία συνεργασίας.

Ο κ. Εξάρχου ανακοίνωσε επίσης την ολοκλήρωση εξαγορών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) συνολικής ισχύος 250 MW μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2025, με στόχο το χαρτοφυλάκιο του ομίλου να φτάσει τα 500 MW σε λειτουργία και επιπλέον 500 MW υπό ανάπτυξη έως το τέλος του έτους. Από την πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, 88 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, προχωρά η διαδικασία εξαγοράς ενός χαρτοφυλακίου 56 ακινήτων της Prodea, με την ολοκλήρωση της οικονομικής συναλλαγής να αναμένεται τον Μάιο. Από τα κεφάλαια της ΑΜΚ θα διατεθούν 50 εκατ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2025, αναμένονται και οι εξαγορές της τεχνικής εταιρείας Εντελέχεια, καθώς και μίας εταιρείας στον τομέα του facility management.

Αναφορικά με τον τομέα των Παραχωρήσεων, ο κ. Εξάρχου δήλωσε ότι ο όμιλος παραμένει ενεργός στην εξαγορά εν λειτουργία έργων ή χαρτοφυλακίων έργων με σταθερές ταμειακές ροές, αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή ώριμες κινήσεις. Είναι ανοιχτός σε συζητήσεις με οποιονδήποτε επιχειρηματικό φορέα που θα αποφασίσει να αποεπενδύσει από αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία, αλλά τόνισε ότι δεν θα υπάρξει νέα κεφαλαιακή ενίσχυση σε τέτοια περίπτωση.

Φήμες στην αγορά επαναφέρουν την πιθανότητα συνεργασίας με την Άκτωρ Παραχωρήσεις του ομίλου Ελλάκτωρ, αν και προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι. Ο όμιλος Ελλάκτωρ είχε διαψεύσει παλαιότερες φήμες για πώληση του τομέα Παραχωρήσεων, αλλά οι συνθήκες της αγοράς ενδέχεται να έχουν αλλάξει από τότε.

Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι ο κατασκευαστικός τομέας παραμένει η «ατμομηχανή» του ομίλου, με ανεκτέλεστο 400 έργων συνολικής αξίας 5 δισ. ευρώ. Υπολόγισε ότι έως το 2025, το ποσό αυτό θα αυξηθεί σε 6 δισ. ευρώ, ενώ ο αναμενόμενος κύκλος εργασιών στο τέλος της χρήσης θα φτάσει τα 1,6 δισ. ευρώ.

Σχετικά με την αγορά της Ρουμανίας, ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι η δραστηριότητα της Aktor παρουσίασε αύξηση παραγωγικότητας κατά 160% τον τελευταίο χρόνο, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη της εγχώριας αγοράς μέσω μεγάλων δημόσιων έργων. Επίσης, ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπογραφούν δύο συμβάσεις ΣΔΙΤ για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στη Θεσσαλία και την Κρήτη.