lt;p>
Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Από… 40 κύματα πέρασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών για να καταφέρει να κλείσει τελικά σε οριακά θετικά εδάφη, αλλά χωρίς ωστόσο να καταφέρει να επανέλθει πάνω από τις 600 μονάδες, τις οποίες “επισκέφτηκε” ενδοσυνεδριακά, καθώς στο τέλος έχασε σχεδόν όλα του τα κέρδη.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,05% στις 596,65 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 591,31 μονάδων (-0,84%) και 604,47 μονάδων (+1,36%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων συναλλαγών διακινήθηκαν 1,3 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Ρόλερ κόστερ και στο τέλος… οριακά θετικά

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,13%, στις 1.434,37 μονάδες, ενώ στο -0,09% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 847,02 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 308,57 μονάδες.

Από το πρωινό -0,84%… στο μεσημεριανό +1,36% και στο τελικό +0,05%. Αυτή ήταν μια μίνι πορεία νευρικότητας, με χαμηλό τζίρο στο ΧΑ σήμερα, με τις μεγαλύτερες όμως διακυμάνσεις να εμφανίζονται στον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος διάνυσε ένα τόξο διακύμανσης από το -3,17% έως και το +3,03%. Και ο λόγος ήταν ένας: η αναμονή της αγοράς των σημερινών ανακοινώσεων του MSCI και τις πιθανολογούμενες αλλαγές με ελληνικό ενδιαφέρον.

Τόσο η Société Générale, όσο και η ρωσική επενδυτική εταιρεία VTB Capital, βλέπουν έξοδο ελληνικών εταιρειών από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών, η οποία και θα τεθεί σε ισχύ στις 29 Μαΐου. Η VTB Capital εκτιμά πως οι μετοχές των Alpha Bank, Εθνικής Τράπεζας και Titan, αναμένεται να αφαιρεθούν από τον δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών. Και όλα αυτά την ώρα που ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να διαχειριστεί τόσο τη μεγάλη πτώση των αποτιμήσεων όσο και το φάσμα της ύφεσης στην οικονομία. Όπως αναφέρει το Capital.gr, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι η νέα παραγωγή NPLs μπορεί να είναι της τάξης του 10%-15% των υφιστάμενων, δηλαδή περίπου 7-10 δισ. ευρώ.  

Στα θετικά της ημέρας, είναι ότι ο Γενικός Δείκτης, αν και απειλήθηκε, κράτησε τις 595 μονάδες. Οι επόμενες στηρίξεις εντοπίζονται στην περιοχή των 575 και 538 μονάδων, ωστόσο ο τζίρος παρέμεινε και πάλι πολύ μικρός για εξαγωγή συμπερασμάτων. Και αυτό διότι η αγορά δεν μπορεί να κινητοποιήσει τα χαρτοφυλάκια που παραμένουν στα χαρακώματα, αφού όπως δείχνουν οι κινήσεις στο ταμπλό έχει ολοκληρωθεί μεγάλο μέρος των αναδιαρθρώσεων, μετά και τα δεδομένα της κρίσης του κορονοϊού.

Έτσι, ειδικά από τις αρχές Μαΐου, η αγορά τελεί υπό μία ιδιότυπη στάση αναμονής, δίχως σαφή τάση. Και αυτό διότι αναμένει περισσότερα στοιχεία, προκειμένου να διαμορφώσει τη στρατηγική της επόμενης μέρας της νέας πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορονοϊού, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας. Σημαντικός παράγοντας αυτής της στρατηγικής θα είναι η επαναλειτουργία ή μη του τουριστικού κλάδου. Ενός κλάδου που “θρέφει” αρκετούς άλλους. Έτσι, για το σύνολο της οικονομίας, στο βασικό σενάριο η ύφεση του 2020 εκτιμάται στο 4,7%, μετά την επίπτωση των μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Στο δυσμενές σενάριο η ύφεση προβλέπεται στο 7,9%, λαμβάνοντας πάλι υπόψη την επίπτωση των μέτρων. Χωρίς τα μέτρα στήριξης που πήρε ή θα λάβει η κυβέρνηση, η ύφεση εκτιμάται μεταξύ 10% και 13,2%, αντίστοιχα.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, το +6,18% του Ελλάκτωρ προσέφερε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και το +3,66% του Σαράντη και το +1,52% της Βιοχάλκο. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Φουρλής, Coca Cola, Motor Oil και Εθνική.

Στον αντίποδα, τα Ελληνικά Πετρέλαια υποχώρησαν κατά 2,21%, με τις ΟΛΠ, Aegean, Alpha Bank, ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ και Titan να κλείνουν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή και Jumbo, με τον ΟΠΑΠ να κλείνει χωρίς μεταβολή.

Πηγή: