Η σύγχρονη άνοδος της στάθμης της θάλασσας εκτιμάται ότι ξεκίνησε το 1863, όταν εντάθηκε η Βιομηχανική Επανάσταση και οι θερμοκρασίες άρχισαν να ανεβαίνουν, προκαλώντας τη θέρμανση των ωκεανών και το λιώσιμο των παγετώνων.

 

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τη Δρ Τζένιφερ Γουόκερ από το Τμήμα Γεωεπιστημών και Πλανητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Rutgers των ΗΠΑ, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications και ανέλυσε δεδομένα της στάθμης της θάλασσας από τα τελευταία 2.000 χρόνια.

Η άνοδος της στάθμης αποτελεί σημαντικό δείκτη για τις ευρύτερες κλιματικές αλλαγές. Εντοπίζοντας για πρώτη φορά με τόσο συγκεκριμένο τρόπο πότε άρχισε να ανεβαίνει η στάθμη, κατέστη δυνατό παράλληλα να προσδιοριστεί και η έναρξη μιας σημαντικής περιόδου κλιματικής αλλαγής.

Ενώ η άνοδος των υδάτων διεθνώς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα έγινε για πρώτη φορά αισθητή μεταξύ 1863-1873, υπήρξαν διαφοροποιήσεις ανάλογα με την περιοχή. Για παράδειγμα, στον μέσο Ατλαντικό και σε περιοχές των ΗΠΑ η στάθμη άρχισε να ανεβαίνει μεταξύ 1872-1894, ενώ στον Καναδά και στην Ευρώπη αρκετά αργότερα, μεταξύ 1930-1964.

Μπορούμε πάντως να είμαστε βέβαιοι ότι η παγκόσμια άνοδος της στάθμης των θαλασσών από το 1940 έως το 2000 υπήρξε η ταχύτερη των τελευταίων 2.000 ετών

δήλωσε η Γουόκερ.