Για την καταπολέμηση της συνεχούς αιθαλομίχλης στην Πολωνία, οι επιστήμονες σχεδίασαν και δοκιμάζουν τώρα ένα νέο εργαλείο που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να σπρώχνει τοξικά σωματίδια στην ατμόσφαιρα, ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να αναπνέουν αέρα καλύτερης ποιότητας.
Τοποθετημένη πάνω σε μια μεταλλική βάση, η πειραματική συσκευή εκπέμπει έναν δυνατό ήχο κάθε έξι δευτερόλεπτα.
Στόχος είναι να εκδιωχθεί η αιθαλομίχλη από την πόλη Zebrzydowska, η οποία, όπως και πολλές άλλες πολωνικές πόλεις, αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα κάθε χειμώνα, όταν οι πολίτες ανάβουν σόμπες που «μολύνουν» τον αέρα.
Οι καμινάδες βγάζουν πυκνό καπνό και με τη δύση του ηλίου, πυκνή αιθαλομίχλη πέφτει στην πόλη. Ο αέρας στην Πολωνία είναι από τους πιο μολυσμένους στην Ευρώπη.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το κανόνι συμβάλλει στη μείωση της συγκέντρωσης των επιβλαβών σωματιδίων PM2,5 και PM10 στον αέρα της πόλης δημιουργώντας ηχητικά κύματα.
«Χρησιμοποιούμε το κατακόρυφο κύμα που δημιουργείται από την καύση ασετυλίνης και αέρα», δήλωσε ο Dominik Gribos από τη Σχολή Μεταλλουργίας και Μεταλλείων στην Κρακοβία, ένας από τους εφευρέτες του κανονιού.
«Το κύμα εκτοξεύει μολυσμένο αέρα σε μεγαλύτερα υψόμετρα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τοξικά σωματίδια εκτοξεύονται σε ύψος αρκετών εκατοντάδων μέτρων, γεγονός που τα καθιστά αβλαβή για τους κατοίκους.