Από Ιωάννα Νανοπούλου

Ο μεγαλύτερος καταναλωτής προϊόντων πετρελαίου στον κόσμο και ο μεγαλύτερος εκπομπός αερίων του θερμοκηπίου είναι ο στρατός των ΗΠΑ, καθώς οι εκπομπές άνθρακα που εκλύουν, ξεπερνούν τις εκπομπές από 100 χώρες μαζί.

Με εντολή της κυβέρνησης Μπάιντεν, θα πρέπει να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι εκπομπές άνθρακα. Στο σημείο που είμαστε όμως, αρκεί μόνο η αντιμετώπιση των εκπομπών;

Το παραθυράκι στο νέο σχέδιο μείωσης των εκπομπών, είναι πως το Πεντάγωνο θα μπορεί να συνεχίζει να καταστρέφει τα φυσικά συστήματα της Γης που βοηθούν στη δέσμευση του άνθρακα και την παραγωγή οξυγόνου. Σύμφωνα με την έκθεση της Whale and Dolphin Conservation, τα μεγάλα κητώδη παίζουν μεγάλο ρόλο στην καθυστέρηση της κλιμαστικής κρίσης, και στη διατήρη στων θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Οι στρατιωτικές πρακτικές πλήρους φάσματος που πραγματοποιούνται όλο τον χρόνο στους ωκεανούς όμως, αποδεκατίζουν τον πληθυσμό φαλαινών και δελφινιών την τελευταία δεκαετία.

Γιατί είναι σημαντικές οι φάλαινες;

Απίθανες πληροφορίες για τις γαλάζιες φάλαινες | Perierga.gr

Σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους οι φάλαινες επιτρέπουν στους ωκεανούς να δεσμεύουν ετησίως 2 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα. Η δέσμευση άνθρακα, οφείλεται στην συμβιωτική σχέση τους με το φυτοπλαγκτόν. Το φυτοπλαγκτόν, αποτελεί τη βάση όλων των θαλάσσιων τροφικών αλυσίδων ενώ επίσης φωτοσυνθέτει.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η δέσμευση άνθρακα από τις φάλαινες:
  • Οι φάλαινες καταδύονται στα βάθη για να τραφούν.
  • Στη συνέχεια ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν.
  • Τα περιττώματα τους από την κίνηση αυτή, καταλήγουν στην επιφάνεια κι έτσι, γίνεται η μεταφορά βασικών θρεπτικών συστατικών από τα βάθη των ωκεανών στην επιφάνεια.

Ακόμη και μετά το θάνατό τους τα πτώματα φαλαινών, λειτουργούν ως δεσμευτές άνθρακα, με τα πτώματά τους να μεταφέρουν 190.000 τόνους άνθρακα εγκλωβισμένοους στο σώμα τους, στο βυθό της θάλασσας.

Αυτή η αύξηση θρεπτικού υλικού στην επιφάνεια, βοηθάει την ανάπτυξη και άνθιση του φυτοπλαγκτόν. Περισσότερο από το μισό οξυγόνο στην ατμόσφαιρα προέρχεται από φυτοπλαγκτόν. Εξαιτίας αυτών των μικροσκοπικών θαλάσσιων οργανισμών, οι ωκεανοί μας είναι πραγματικά οι πνεύμονες του πλανήτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες,αν ο κόσμος μπορούσε να αυξήσει την παραγωγικότητα φυτοπλαγκτόν μέσω της δραστηριότητας των φαλαινών κατά μόνο 1%, τότε θα γινόταν η δέσμευση επιπλέον εκατομμυρίων τόων ετησίως διοξειδίου του άνθρακα, ισοδύναμο με την ξαφνική εμφάνιση 2 δισεκατομμυρίων ώριμων δέντρων.

Αν υπήρχαν ποτέ «υπερήρωες» που θα μπορούσαν να μας σώσουν από την κλιματική κρίση, θα ήταν οι φάλαινες και το φυτοπλαγκτόν. Σαφώς, ο δρόμος για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, είναι να καταστεί κορυφαία προτεραιότητα η διατήρηση των φαλαινών και των ωκεανών.

Η μαζική δολοφονία φαλαινών από τις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ

Όλο τον χρόνο σκοτώνονται δεκάδες χιλιάδες φάλαινες από εκατοντάδες ναυτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού ωκεανού. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται ετησίως αφού τα πολεμικά αυτά παιχνίδια ενθαρρύνονται από το Πεντάγωνο. Μόνο που για τα πλάσματα της θάλασσας, δεν είναι καθόλου παιχνίδι.
US Navy Sonar may be causing whale beachings in Pacific: Study, World News | wionews.com
Ώς τυχαίες απώλειες επιτρέπεται να θανατωθούν κάθε έτος 13.744 φάλαινες και δελφίνια λόγω στρατιωτικών ασκήσεων στον Κόλπο της Αλάσκας.
Στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα νερά των νησιών Μαριάνα, περισσότερα από 400.000 κητώδη, που αποτελούνται από 26 διαφορετικά είδη, επιτρέπεται να θυσιαστούν για τις στρατιωτικές πρακτικές από το 2015 εώς το 2020.
Και αυτά είναι μόνο δύο παραδείγματα στρατιωτικών ασκήσεων…

Το θανατηφόρο Sonar

Το Sonar αποτελεί το πιο θανατηφόρο συστατικό των φαλαινών,το οποίο χρησιμοποιείται για την ανίχνευση υποβρυχίων. Οι φάλαινες θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να ξεφύγουν από τα κύματα του Sonar. Έτσι, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τα κύματα Sonar, αλλάζουν βάθη, με αποτέλεσμα να αιμοραγούν από τα μάτια και τα αυτιά. Τα χαμηλά επίπεδα σόναρ μπορεί να μην βλάπτουν άμεσα τις φάλαινες αλλά τις βλάπτουν έμεσα προκαλώντας αλλαγές στην συμπεριφορά τους, όπως την παύση για αναζήτηση τροφής.

Υποθαλάσσιο Wi-fi

Επιστήμονες από κράτη μέλη της Αυστραλίας, της Κίνας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Νότιας Κορέας και της Σαουδικής Αραβίας, δημιουργούν αυτό που ονομάζεται «Διαδίκτυο των Υποβρύχιων Πραγμάτων». Ήδη σχεδιάζουν δύκτυα δεδομένων από πομπούς σόναρ και λέιζερ που θα εγκατασταθούν σε τεράστιες υποθαλάσσιες εκτάσεις. Οι πομποί αυτοί, θα στέλνουν σήματα σόναρ σε ένα δίκτυο αναμεταδοτών στην επιφάνεια του ωκεανού, το οποίο θα στέλνει σήματα 5G στους δορυφόρους.

Το δίκτυο δεδομένων θα χρησιμοποιείται τόσο για στρατιωτικούς σκοπούς όσο και για τους απλούς πολίτες, γεμίζοντας τους ωκεανούς σόναρ. 

Σώστε τις φάλαινες πριν να είναι αργά

Οι “πρωτοβουλίες” των ΗΠΑ για την προστασία του περιβάλλοντος μπροστά στις συνεχόμενες φρικαλεότητες του στρατού κατά των φαλαινών και των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, είναι μια κοροϊδία. Πότε επιτέλους θα καταλάβουν πως καταστρέφοντας την φύση καταστρέφουν τον ίδιο τους τον εαυτό; Ελπίζω όχι όταν θα είναι αργά για τα πλάσματα του πλανήτη και εμάς…