Ο καθηγητής Βασίλειος Μιχαηλίδης, καθηγητής στο Εργαστήριο Φυσιολογίας Ζώων/Τμήμα Βιολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), μίλησε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ για την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής διαχειριστικών μέτρων, προγραμμάτων έγκαιρης προειδοποίησης και παύσης της συνεχούς επιβάρυνσης του υδρόβιου περιβάλλοντος.

 

Σκοπός είναι να επιτευχθεί η αναβίωση των υδατοκαλλιεργειών και να μην γίνουν τα παράλια της βόρειας Ελλάδας ένας αφιλόξενος χώρος για τα οστρακοειδή

 

“Καταστρέφουμε τον παράδεισο των οστράκων, όλα τα παράλια της βόρειας Ελλάδας, που ευνοούν την καλλιέργεια των οστρακοειδών, όπως μύδια, γυαλιστερές, κυδώνια, αχιβάδες και στρείδια”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχαηλίδης.

Στο Θερμαϊκό η πρώτη Οργανωμένη Ανάπτυξη Υδατοκαλλιεργειών

“Στην καταστροφή αυτή, συμβάλλουν μεν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις υδατοκαλλιέργειες που φαίνονται πλέον εμφανώς, αλλά αρνητικά επιδρά και η ανθρωπογενής δραστηριότητα“. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και συνεχίσει η συχνότητα εμφάνισης των θερμικών κυμάτων (αύξηση θερμοκρασίας) στα θαλάσσια νερά, “θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαναφερθούν οι υδατοκαλλιέργειες στο αρχικό τους στάδιο“, σημείωσε.

Κατά τον ίδιο, με την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών κι επιστημόνων “μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και να δράσουμε έτσι έγκαιρα προς όφελος των οστρακοκαλλιεργητών, των τοπικών οικονομιών όπου δρουν, αλλά και της εθνικής οικονομίας”.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την ανάγκη μελέτης των θαλάσσιων περιοχών που αρχίζουν να χαρακτηρίζονται ως θαλάσσια καταφύγια και έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν ένα σύστημα που δεν αφήνει να αλλοιωθεί η ιδιότητα κάποιου μέσου.

Σχεδόν ολοκληρωτική η θνησιμότητα υδατοκαλλιεργειών στον Θερμαϊκό το 2021

 

Τη δυσμενή επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις υδατοκαλλιέργειες, πιστοποιεί η σχεδόν ολοκληρωτική θνησιμότητα των υδατοκαλλιεργειών στον Θερμαϊκό κόλπο, αλλά και και σε άλλες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, το καλοκαίρι του 2021. Όπως εξήγησε, τα μύδια πάνω από τους 26-27 βαθμούς Κελσίου αρχίζουν να στρεσάρονται και το καλοκαίρι του 2021 η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 30-31 βαθμούς Κελσίου.

Βέβαια, όπως έσπευσε να επισημάνει, “δεν είναι ακριβώς η θερμοκρασία που οδηγεί στη θνησιμότητα των οστράκων, όσο κυρίως η ένταση της διάρκειας και συχνότητας των στρεσογόνων γεγονότων -αύξηση της θερμοκρασίας του νερού- που εκδηλώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής”.

Συστάθηκε το Δίκτυο για τις υδατοκαλλιέργειες του Θερμαϊκού Κόλπου – Δήμος  Δέλτα

Στον Θερμαϊκό Κόλπο πέφτουν τα νερά από τρία ποτάμια, παρασέρνοντας από το χερσαίο έδαφος χημικές ουσίες από:

    • αρδεύσεις καλλιεργειών
    • την αστικοποίηση
    • τα λύματα που πέφτουν στη θάλασσα
    • το λιμάνι

“Όλα τα προαναφερόμενα μειώνουν αισθητά την αντοχή του όποιου ζωντανού οργανισμού σε κάποιο στρεσογόνο παράγοντα, ενώ την ίδια στιγμή,ευνοούν και την ανάπτυξη πολλών παθογόνων οργανισμών, με αποτέλεσμα να κλείνει όλο και πιο συχνά ο Θερμαϊκός Κόλπος”,τόνισε.

 

 

Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της διημερίδας με τίτλο «Κλιματική αλλαγή: Επιπτώσεις στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον (Φυσικές Καταστροφές, Φυτική και Ζωική Παραγωγή, Ενιαία Υγεία)», που διοργάνωσαν, στη Θεσσαλονίκη, το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητήριου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.), υπό την αιγίδα του ΑΠΘ και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.