Η Christian Aid κάθε χρόνο υπολογίζει το κόστος των φυσικών καταστροφών όπως οι πλημμύρες, πυρκαγιές και καύσωνες σύμφωνα με τις ασφαλιστικές αποζημιώσεις. Το 2020, διαπίστωσε ότι οι 10 πιο δαπανηρές καιρικές καταστροφές στον κόσμο προκάλεσαν ζημιές 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα το σύνολο του φετινού να αυξηθεί κατά 13%.

Φέτος οι 10 πιο ακριβές καιρικές καταστροφές φέτος προκάλεσαν ζημιές άνω των 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων, 20 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερες από το 2020, σύμφωνα με βρετανική οργάνωση βοήθειας.

Η Christian Aid είπε ότι η ανοδική τάση αντανακλά τις επιπτώσεις της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και πρόσθεσε ότι οι 10 αυτές καταστροφές σκότωσαν επίσης τουλάχιστον 1.075 ανθρώπους και εκτόπισαν 1,3 εκατομμύρια.

Η πιο ακριβή καταστροφή το 2021 ήταν ο τυφώνας Ida, ο οποίος έπληξε τις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες και προκάλεσε ζημιές περίπου 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αφού πρώτα βρέθηκε στη Λουιζιάνα στα τέλη Αυγούστου, κατευθύνθηκε προς τα βόρεια και προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη Νέα Υόρκη και τη γύρω περιοχή.

Επόμενη στη λίστα είναι οι θανατηφόρες πλημμύρες στη Γερμανία και το Βέλγιο τον Ιούλιο με ζημιές 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επόμενο στη λίστα είναι το ξαφνικό ξέσπασμα κακοκαιρίας και μια χειμωνιάτικη καταιγίδα στο Τέξας, που απέκλεισε το ηλεκτρικό δίκτυο της τεράστιας πολιτείας κόστισε 23 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στη συνέχεια οι πλημμύρες στην επαρχία Χενάν της Κίνας τον Ιούλιο που στοίχισε περίπου 17,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Άλλες καταστροφές που κοστίζουν αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια περιλαμβάνουν πλημμύρες στον Καναδά, παγετό αργά την άνοιξη στη Γαλλία που κατέστρεψε τους αμπελώνες και έναν κυκλώνα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές τον Μάιο.

Οι φτωχοί πληρώνουν τα σπασμένα

Η έκθεση αναγνώρισε ότι η αξιολόγησή της καλύπτει κυρίως καταστροφές σε πλούσιες χώρες όπου οι υποδομές είναι καλύτερα ασφαλισμένες και ότι το οικονομικό κόστος των καταστροφών στις φτωχές χώρες είναι συχνά ανυπολόγιστο.

«Μερικά από τα πιο καταστροφικά ακραία καιρικά φαινόμενα το 2021 έπληξαν τα φτωχότερα έθνη, τα οποία έχουν συμβάλει ελάχιστα στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε η Christian Aid.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, η Swiss Re, υπολόγισε ότι οι φυσικές καταστροφές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν ζημιές περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος.

Ανέφερε ότι το σύνολο αντιπροσώπευε μια αύξηση 24% σε σχέση με πέρυσι και ότι το κόστος μόνο για τον ασφαλιστικό κλάδο ήταν το τέταρτο υψηλότερο από το 1970.

Με πληροφορίες από το theguardian.com