Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περίθαλψης θαλάσσιου κήτους, μίας νεαρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκε σε αβαθή νερά μπροστά από την παραλία του Αλίμου. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, που βρέθηκε στο σημείο, «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κρατηθεί το νεαρό θηλαστικό στη ζωή».
Όπως έγινε γνωστό, η φάλαινα, που εξετάστηκε από τον κτηνίατρο του «Αρίωνα», Παντελή Σαρρή, φέρει σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα, ενώ έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων παθολογικών αιτιών. Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη.
Το κητώδες που όπως διευκρίνισε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος», δεν είναι φάλαινα φυσητήριας, αλλά του είδους Ζιφιός και μάλλον χάθηκε λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών, είχε πρωτοεντοπιστεί χθες στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, αλλά σήμερα εξόκειλε στον Άλιμο. Από χθες, όπως είπε ο Αλέξανδρος Φραντζής, εθελοντές προσπάθησαν να το οδηγήσουν στα ανοιχτά, αλλά μάταια.
Ο καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας, Δρ. Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως το θηλαστικό είναι τραυματισμένο στο ρύγχος και το σώμα και δεν αποκλείεται να έχει χτυπηθεί από προπέλα σκάφους.
«Aπ’ ό,τι φαίνεται, η φάλαινα έχει τραυματιστεί σοβαρά και συνήθως αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν καλή κατάληξη», πρόσθεσε.
Στην επιχείρηση συμμετέχουν, επίσης, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.