Μόλις σε δύο ημέρες, οι αρχές απομάκρυναν 160 τόνους με νεκρά ψάρια. Σήμερα τοποθετήθηκε και δεύτερο πλέγμα στον Ξηριά για την συγκράτηση των νεκρών ψαριών.
Ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, καθώς εκατομμύρια νεκρά ψάρια έχουν εγκλωβιστεί στον χείμαρρο του Ξηριά.
Ήδη έχουν απομακρυνθεί ποσότητες που ξεπερνούν τους 160 τόνους, καθώς συνεχίζεται εντατικά ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου του Βόλου.
Παράλληλα, επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας πως είναι καλύτερο να αποτεφρωθούν τα ψάρια προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της ταφής τους.
Στο μεταξύ, την ώρα που η εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση, έχει ξεσπάσει ένας πόλεμος ευθυνών γύρω από το θέμα με τα αρμόδια υπουργεία, την περιφέρεια τον ΟΛΒ αλλά και τον Δήμο να αλληλοκατηγορούνται.
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ενεργοποιήσει ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης.
Πάνω από 160 τόνοι νεκρά ψάρια έχουν απομακρυνθεί
Ο καθαρισμός του παραλιακού μετώπου του Βόλου από τα νεκρά ψάρια συνεχίζεται και ήδη έχουν απομακρυνθεί ποσότητες που ξεπερνούν τους 160 τόνους, από τα σκάφη που έχει μισθώσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες το απόγευμα στην δημοσιότητα, στην επιχείρηση συμμετέχουν ένα σκάφος που επιχειρεί στο λιμάνι του Βόλου, ένα στην έξοδο του Ξηριά και δυο στις Αλυκές, όπως επίσης και 7 αλιευτικά.
Τα 7 καΐκια μάζεψαν στις 27 και 28 Αυγούστου 95 τόνους από περιοχές κοντά στον Βόλο, 35 τόνοι συλλέχθηκαν από τον Ξηριά, 15 από την περιοχή Αγίου Κωνσταντίνου, Ξενία, Αναύρου, 10 τόνοι από τις Αλυκές (έρχονται συνεχώς λόγω του αέρα επιπλέον ψάρια) και 5 τόνοι από πλοιάριο της Ιnterpollution από το λιμάνι του Βόλου.
Στο μεταξύ επιχείρηση τοποθέτησης και δεύτερου πλέγματος στήθηκε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΡΤ στον Ξηριά λίγο πριν την εκβολή του στον Παγασητικό για τη συγκράτηση των νεκρών ψαριών που πλέον εκτείνονται σε μία απόσταση 150-200 μέτρα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.
Με το δεύτερο πλέγμα θα συγκρατηθούν οι τεράστιες ποσότητες των νεκρών ψαριών, που θα λειτουργήσει ενισχυτικά στο πρώτο που τοποθετήθηκε καθώς εκείνο δέχεται μεγάλη πίεση. Τα ψάρια δεν περνούν πλέον προς το λιμάνι του Βόλου, έτσι ώστε η επιχείρηση συλλογής των ψαριών που ήδη βρισκόταν μέσα στο λιμάνι να διευκολυνθεί.
Εικόνες αποκάλυψης
Eναέρια πλάνα drone κατέγραψαν εικόνες αποκάλυψης από τον Ξηριά, ο οποίος έχει κυριολεκτικά καλυφθεί από ένα στρώμα νεκρών ψαριών, τα οποία φτάνουν σε μήκος περίπου 500 μέτρων. Το δίχτυ που τοποθετήθηκε στο σημείο για την προστασία του Παγασητικού μάλιστα, από τον όγκο των ψαριών όπως διακρίνεται και στα πλάνα, με δυσκολία πλέον τα συγκρατεί.
Το ειδικό δίχτυ, που τοποθετήθηκε στον Ξηριά, κατέστη δυνατό να τοποθετηθεί διότι μειώθηκε η ροή του αρδευτικού νερού, καθώς ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ποτισμάτων των αγροτικών εκτάσεων.
Εκφράζονται όμως φόβοι ότι από τη στιγμή που το νερό δεν περνά ποια υπάρχει ο κίνδυνος να πλημμυρίσουν εκτάσεις. Γι’ αυτό, τα συνεργεία εργάζονται για να επισκευαστεί το αντλιοστάσιο της Πέτρας για να οδηγήσει τα νερά πίσω στον ταμιευτήρα της Κάρλας.
Οι εικόνες στο μεταξύ, γίνονται ολοένα και πιο τρομακτικές:
Πρέπει να αποτεφρωθούν
«Προφανέστατα, αυτό δημιουργεί κινδύνους. Η αλιεία έχει χτυπηθεί πάρα πολύ, όλη η χρήση των ακτών έχει χτυπηθεί πάρα πολύ, σωστά με την έννοια της προστασίας της δημόσιας υγείας γιατί υπάρχουν ζητήματα από την αποσύνθεση των ψαριών», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής περιβαλλοντικής και υγειονομικής μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
«Από τη μία μεριά πρέπει όσο πιο γρήγορα γίνεται να απομακρυνθούν τα ψάρια από τη θάλασσα και από την άλλη να τα διαχειριστεί ως δυνητικά επικίνδυνα απόβλητα, δηλαδή να τα κάψει και όχι να τα θάψει. Είναι ξεκάθαρο ότι χρειάζεται καύση και θεωρώ ότι είναι σωστή η θέση του κ. περιφερειάρχη σε ό,τι αφορά στην τοξικότητα και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Είναι ξεκάθαρο αυτό, επιστημονικά δεν υπάρχει καμία ερώτηση στην πραγματικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η έντονη δυσοσμία που επικρατεί στην περιοχή, «είναι προϊόν της αποσύνθεσης, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο οργανικό φορτίο στο νερό και στην παραλία που ξεβράζονται τα ψάρια».
Γιατί συνέβη αυτό
«Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται άμεση δράση για τη μεταφορά τους και αντίστοιχα τη διαχείριση σαν οργανικό υλικό που πρέπει να καεί»
Αναφερόμενος στα αίτια του προβλήματος, ο ιχθυολόγος Δημήτρης Ευαγγελίδης, επισημαίνει ότι αυτά ανάγονται πίσω στη δεκαετία του ’60 όταν και αποφασίστηκε η αποξήρανση της λίμνης Κάρλας.
«Η γενεσιουργός αιτία όλων αυτών των προβλημάτων, και αυτό πρέπει να το βάλουμε βαθιά στο μυαλό μας, είναι οι πειραματισμοί τους οποίους πραγματοποίησε εδώ και δεκαετίες το ελλαδικό κράτος με τη λίμνη της Κάρλας. Αποφάσισε για ψηφοθηρικούς λόγους να την αποξηράνει χωρίς να υπάρχει η ανάλογη τεχνογνωσία την εποχή εκείνη, τις αρχές της δεκαετίας του ’60, η οποία προέβλεπε και την κατασκευή ενός ταμιευτήρα ώστε να υπάρχει ένα τμήμα της λίμνης. Ο ταμιευτήρας αυτός ουδέποτε κατασκευάστηκε, η αποξήρανση αποδείχθηκε προβληματική διότι τον χειμώνα τα περισσότερα χωράφια πλημμύριζαν».
«Τα τεράστια οικολογικά προβλήματα» που έφερε η κίνηση αυτή, οδήγησαν στην απόφαση «να ξαναδημιουργήσουν» τη λίμνη.
Για τις εικόνες στον Βόλο αναφέρει:
«Το θέμα δεν είναι ότι άνοιξαν το κανάλι να φύγουν τα νερά από την Κάρλα, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπήρχε κάποιο διαχωριστικό, μια σίτα, ώστε να φύγει μόνο το νερό και όχι τα ψάρια. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις να μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά μέσα στον πανικό προφανώς άνοιξαν το κανάλι να φύγουν τα νερά να αδειάσει η λίμνη, να πέσει η στάθμη. Πρέπει να τονίσουμε ότι τα ψάρια αυτά που βρέθηκαν στον Παγασητικό ήταν όλα ψάρια του γλυκού νερού».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο καθηγητής Χημείας Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ3 χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στον Βόλο ως μία τοπική περιβαλλοντική καταστροφή. Τόνισε δε, πώς είναι καλύτερο είναι να αποτεφρωθούν τα ψάρια προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο υδροφόρος ορίζοντας λόγω της ταφής τους.
«Υπάρχουν συνέπειες και περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Έχουν πληγεί άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό και με την εστίαση […] Τα ψόφια ψάρια αρχίζουν και αποσυντίθενται στο νερό, λίγο αργότερα από ότι στη στεριά. Από τη στιγμή που αποσυντίθενται αρχίζουν και αναπτύσσονται μικροοργανισμοί», συνέχισε ο κ. Φυτιανός, ενώ ξεκαθάρισε πως είναι απαγορευτικό να κολυμπήσει κάποιος σε αυτά τα νερά.
«Με τίποτα. Εκτός από το κολύμπι και για την αλιεία πρέπει να υπάρχουν σαφείς αποφάσεις, κατόπιν ελέγχων, αν θα μπορέσει να ξεκινήσει και πάλι η αλιεία. Παράλληλα η ταφή των ψαριών αποτελεί μια υγειονομική βόμβα, αυτά αποσυντίθενται και με τα νερά των βροχών καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Συνιστάται η καύση, τέτοιος καυστήρας υπάρχει στη Λάρισα.
»Ταφή σε καμία περίπτωση. Αυτό που με στενοχωρεί όμως είναι ότι είπαν δεν δούλευε το αντλιοστάσιο της Πέτρας, για αυτό και δεν μπορούσαν να κλείσουν το θυρόφραγμα. Μέσα σε ένα βράδυ βρέθηκαν όμως και τα χρήματα και είπαν ότι θα το κλείσουν. Δρούμε κάπως στη χώρα μας, πυροσβεστικά», κατέληξε.
Σε απόγνωση οι επιχειρηματίες
Όπως είναι φυσικό, η τεράστια αυτή καταστροφή έχει φέρει πλήγμα και στους επιχειρηματίες της περιοχής.
Όπως καταγγέλλει ο Γιώργης Τερζάκης στο MEGA, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, καθώς «όλο το καλοκαίρι βγάζαμε νεκρά ψάρια από τη θάλασσα για να μην τα βλέπει ο κόσμος».
«Αυτήν την στιγμή τα ψάρια δε σώζονται. Από την προηγούμενη εβδομάδα είναι τεράστιος ο όγκος που έρχεται στις ακτές μας».
Ο ίδιος τονίζει:
«Όλος ο κόσμος κλαίει αυτή την στιγμή, όλοι οι υπάλληλοί μας είναι στα σπίτια τους, εμείς δεν μπορούμε ούτε στα σπίτια μας να κάτσουμε, μυρίζει. Χθες πήγα να ανοίξω το μαγαζί, δεν υπάρχει ψυχή στις Αλυκές. Όλα τα μαγαζιά είναι κλειστά. Δεν μπορείς να κάτσεις. Μετά από συνάντηση που κάναμε, βάσει του περσινού τζίρου, όλα τα μαγαζιά έχουμε από 60 έως 80% πτώση».
Πόλεμος ευθυνών
O δήμαρχος Βόλου και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχουν βγάλει τα «μαχαίρια», με τον Αχιλλέα Μπέο να κατηγορεί τον Δημήτρη Κουρέτα ότι είναι ο κύριος υπεύθυνος για την περιβαλλοντική καταστροφή και τον δεύτερο να αρνείται τις κατηγορίες και να υποστηρίζει πως οι ευθύνες δεν ανήκουν στη σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας.
ο Αχιλλέας Μπέος μίλησε στην κάμερα του MEGA και ανέφερε πως παρόμοια περιστατικά έχει αντικρύσει και στο παρελθόν με νεκρά ζώα και σκουπίδια να μεταφέρονται στο σημείο λόγω της υπερχείλισης, ρίχνοντας τις ευθύνες στον Περιφερειάρχη για τα περιστατικά.
«Έδωσα μια συνέντευξη Τύπου και είπα: Μην διανοηθείτε να μαζέψετε τα ψάρια και πάτε και τα πετάξετε ή τα θάψετε πουθενά στη περιοχή του Βόλου, είναι έγκλημα», είπε χαρακτηριστικά και όπως εξήγησε το απόγευμα έλαβε κλήση από δημότη του πως θάβουν ψάρια στην κοίτη του ποταμού.
«Μηχανήματα περισυνέλεξαν νεκρά ψάρια και τα έθαβαν στην κοίτη του ποταμού. Αυτό είναι ντροπή», είπε ο Δήμαρχος Βόλου.
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι δεν γίνεται ταφή των ψαριών, αλλά απομάκρυνση και στη συνέχεια καύση.
«Οι ευθύνες για αυτό που προέκυψε από την Κάρλα και στη συνέχεια στον Παγασητικό δεν είναι της σημερινής διοίκησης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα υπόλοιπα είναι δημιουργία εντυπώσεων και πολιτικά παιχνίδια. Δεν μπορεί κανείς να βρίζει, να λέει ψέματα και να δέρνει τον κόσμο. Από σήμερα μπαίνω εγώ μπροστά, δίπλα στους Βολιώτες. Ή εγώ ή αυτός», ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
Ο δήμαρχος εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου και του Υπουργείου Ναυτιλίας, καθώς και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ).
Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου ουδόλως ευθύνεται για τον πυρήνα του προβλήματος, δηλαδή για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ψαριών της λίμνης Κάρλας, ήταν η απάντηση του OΛΒ προς τον Μπέο.
Έκτακτο σχέδιο από Περιφέρεια Θεσσαλίας
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ενεργοποιήσει ένα έκτακτο σχέδιο διάσωσης.
Κεντρικά σημεία του σχεδίου:
- Απομάκρυνση νεκρών ψαριών: Έπτα αλιευτικά σκάφη θα αναλάβουν την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τον Παγασητικό κόλπο, ενώ ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου θα αναλάβει την απομάκρυνση των νεκρών ψαριών εντός των ορίων του λιμένα.
- Τοποθέτηση δικτύου: Ένα μεγάλο δίχτυ θα τοποθετηθεί στις εκβολές του Ξηριά για να εμποδίσει τα νεκρά ψάρια να φτάσουν στον Παγασητικό.
- Καθαρισμός εκβολών: Εργατικό προσωπικό θα ξεκινήσει τον καθαρισμό των εκβολών του χειμάρρου Ξηριά.
- Αντλιοστάσιο Πέτρας: Γίνονται προσπάθειες για την επιδιόρθωση του αντλιοστασίου της Πέτρας, ώστε να ξεκινήσει η απάντληση υδάτων μόλις κλείσει το θυρόφραγμα της λίμνης Κάρλας.
πηγή: https://www.in.gr/