Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports , κατά την ερευνητική γεώτρηση που άνοιξαν μεταλλευτικές εταιρίες στη Δυτική Αυστραλία, βρέθηκαν τέσσερα δείγματα, ενός υπόλευκου μυριάποδου. Το είδος αυτό, φαίνεται να έχει τα περισσότερα πόδια από οποιοδήποτε άλλο είδος στον πλανήτη, με 1.306 πόδια!

Είναι συγγενής της σαρανταποδαρούσας, με πλάτος μικρότερο από ένα χιλιοστό, και μήκος 9 εκατοστά. Δεν διαθέτει μάτια, ενώ έχει κωνικό κεφάλι, στόμα που θυμίζει ράμφος και μεγάλες κεραίες.

Και το όνομα αυτού: Eumillipes persephone

Επειδή το είδος ανακαλύφθηκε σε γεώτρηση, οι ερευνητές βάφτισαν το μυριόποδο προς τιμήν της Περσεφόνης, της θεότητας του κάτω κόσμου.

Έχουν περισσότερα πόδια ώστε να σπρώχνουν το σώμα τους σε στενές τρύπες, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα δύο θυληκά που περιγράφονται στην μελέτη είχαν 1.306 και 998 πόδια αντίστοιχα, ενώ τα δύο αρσενικά είχαν 818 και 778 πόδια.

Τα μυριάποδα αποτελούν δείκτες βιοποικιλότητας και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανακύκλωση των θεπτικών άφου αναμοχλεύουν το έδαφος και τρέφονται με νεκρή οργανική ύλη.